Direktlänk till inlägg 6 mars 2015
Idag lagar jag rasande god mat hela dagen...
Jo!!! Faktiskt!! Fast den sköter sig själv ända tills strax före servering ikväll.
Före jul inhandlade jag en Crock Pot för att kunna tillaga kött på låg temperatur under lång tid, min ugn är nämligen så smart...eller korkad...välj själv...så den stänger av sig efter sex timmar!! Första gången jag skulle göra Pulled Pork i ugn så satte jag in grytan över natten i 12 timmar...när jag gick upp på morgonen hade jag en klump halvrått kött som inte gick att använda. Suck!!
Men nu backar jag tillbaka lite o tar tråden om hur det går för mig med LCHF....tappar jag några kilo...
Japp!! Sedan starten för ca ett halvår sedan har jag minskat med femton kilo och är nu tre-fyra kilo från min målvikt! Wohoooo!
I början gick det rasande fort, sex kilo på tre veckor och sen stod jag still länge länge lääääääänge o höll på att ge upp! Men jag hade läst att man i början tappar mycket vätska för att sedan börja bränna fett, vilket visade sig stämma. Så jag fortsatte att äta gott o må bra! För oavsett om jag skulle gå ner eller inte så var mitt primära mål att må bättre och slippa blodsockerfall och dumping. Vilket jag ju gjorde.
Mannen min som hakar på iom att jag lagar maten här hemma har också han slarvat bort femton kilo och mer lär det bli!! YEY!!
Så fortsättningsvis tänker jag dela med mig av mina tankar kring min viktresa och recept på god och vällagad mat som jag mår bra av!
Pulled Pork 6 portioner ca
Jag gör en kryddblandning som räcker till en fläskkarré på ca 1,3 kilo (Fast jag brukar göra en tredubbel sats o ha i burk, passar som tacokrydda också så klart)
1 tsk av vardera:
Spiskummin
Paprikapulver
Vitlökspulver
Lökpulver
Chilipulver
Drygt en halv matsked salt
Och 1,5 krm av vardera
Cayennepeppar
Svartpeppar
Chipotle
Gnid in karrén runt om och lägg i gryta. Har du inte en Crock Pot så använd en lergryta eller gjutjärnsgryta med ugnståligt lock eller liknande.
Sen blandar jag en dl ketchup stevia (alternativt Ica Gott Liv Chilisås) med 1 tsk chipotlepaste, 1/2 el vatten och en msk whiskey
Häll detta över steken o starta Crock Poten på låg värme och låt stå i åtta timmar. Eller i ugn 100g i åtta timmar.
Efter åtta timmar är den klar o helt ljuvlig. Lägg upp på serveringsfat och låt var och en dra loss bitar.
Till detta serverar jag en Chipotlemajonnäs - blanda majonnäs med valfri mängd chipotlepaste.
En guacamole gjord på 2 avokado, en halv dl smetana eller crème fraîche, ett par tsk het tacosås, lite salt, en vitlöksklyfta eller två och lite citronsaft. Mixa allt till en slöt kräm.
En blandad sallad med tomat o gurka och några bondbönor samt granatäpplekärnor. Det hår inte att beskriva hur gott det är med det syrliga i kärnorna till detta. Ikväll har jag inget granatäpple utan tänker testa med halvtinade hallon.
Ostchips till är gott! Riv stark ost o lägg i små högar på bakplåtspapper o grädda i ugn 200g i 6-10 minuter, det är gott att toppa chipsen med lite chiliflakes eller cayennepeppar mm
Vill man ha ett glas rött till så tänk på sockerhalten, mindre än 3g/liter är att rekommendera, gärna ett mjukt & bärigt som Torres San Valentin, ekologiskt som kostar 69kr
Idag har jag även provlagat en supergod efterrätt/mellanmål.
Pannkaka med hallon och nötchokladcreme
Inte världens vackraste pannkaka då jag stekte smeten som en hel pannkaka, bättre att göra fyra små plättar...
Vispa ihop ett ägg med en halv dl grädde och en och en halv tsk fiberhusk. Låt detta svälla medan du sätter på spisen med kokosolja i en stekpanna, jag tycker det blir bäst med olja utan smak, stek på båda sidor på medelvärme tills den/de är gyllene och frasiga.
Till detta rör jag ihop lika delar av Lindahls Kvarg med nötchokladsmak (utan tillsatt socker men innehåller sötningsmedel) och Smetana, toppar med några halvtinade hallon och sen är det bara att njuta! Jag kan tänka mig att även kvargen med limesmak passar bra till pannkakan o hallonen, att jag blandar med Smetana är så klart för att få upp fetthalten o därmed inte behöva äta mer än kanske en matsked.
Ha en trevlig fredag!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|