Direktlänk till inlägg 8 mars 2015
Här kommer fem enkla rätter som passar att h med till jobbet, passar i och för sig att äta hemma också.
#Ostpaj#
4-5 bitar
Pajskal:
1 dl PO-fiber
1 msk Fiberhusk
1 dl oskalade sesamfrön
½ tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde
1,5 dl lagrad riven ost
Blanda de torra ingredienserna och lägg i matberedare med smöret och osten.
Arbeta in äggulan och häll sen i grädden.
Platta ut i en rund springform och förgrädda i ca 10 min i 220°
Fyllning:
200 g riven stark ost, typ prästost
3 ägg
2 dl grädde
Några tag med svartpepparkvarnen
Ca 1 tsk flingsalt
Grädda i 220g ca 20-25 min
Pajen är god även kall.
Pajdegen blir fantastiskt spröd o knaprig tack vare ost och sesamfrön.
#Ratatouille#
4 portioner
1 zucchini
2 röda paprikor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1,5tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater
Örter efter tycke och smak, jag föredrar oregano och basilika, men timjan är också gott
Tärna zucchinin och paprikorna, finhacka lök och vitlök.
Fräs allt i olja så grönsakerna får lite yta, tillsätt salt och kryddor och häll över tomaterna.
Koka ihop ca 20-30 minuter.
Toppa gärna med lite riven parmesan vid serveringen.
Servera till t ex stekt kyckling, köttfärsbiffar, kallskuret.
#Kycklingpytt#
2 portioner
2 kycklingfiléer ca 200-250 g
1 msk olja
1 gul lök
250 g aubergine
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
Ca 100 g fetaost eller salladsost (som ofta är krämigare)
Några svarta oliver av god kvalitet, helst Kalamata
Salt och peppar
Ev mer Olja till stekning
Äter du liberalt kan du även ta ca 100 g palsternacka
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i små bitar, blanda oljan och krossad vitlök i en skål och låt kycklingen ligga och dra i oljan medan du skär övriga ingredienser i bitar.
Stek kycklingen i oljan m vitlök. Ta upp kycklingen ur stekpannan.
Fräs lök, aubergine och ev palsternacka i ca tio minuter, smaksätt m salt och svartpeppar.
Blanda ner kycklingen, tomat i klyftor, oliver och fetaost i bitar och låt stå på låg värme några minuter så allt blir varmt.
Servera med sallad
#Köttfärsbiffar#
4 portioner
500 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 g feta- eller salladsost i smulor
Ca 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och 1/2-1 tsk sambal oelek
Ev vitlök
Rör ihop allt o forma biffar o stek i smör, stek sen 1-2 gula skivade lökar, koka ur pannan med soja o vatten o ev en skvätt rödvin o låt allt puttra ihop 20-30 minuter
Servera med grönsaker, kalla eller varma. T ex Brysselkål, Broccoli, Blomkål...
#Gulaschsoppa#
4 portioner
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2-300 g nötkött, t ex lövbiff
3 msk tomatpuré utan socker
6 dl köttbuljong, gärna fond
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Ca 2 msk smör till stekning
Strimla köttet och bryn det tillsammans med hackad lök, krossad vitlök och tärnad paprika i en stor gryta.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ca 15 minuter tills köttet är mört.
Servera med smetana och Sesamknäcke (recept på det delade jag i går från lesscarbs.se)
Pannkaka kan ju passa bra som efterrätt till soppan.
Till fyra plättar vispar du ihop ett ägg med 1/2 dl grädde och en rågad tsk fiberhusk, låt svälla någon minut och stek sedan i kokosolja utan smak på båda sidor. Servera med hallon och ev vispad grädde, eller prova någon av Lindahls nya kvarg utan tillsatt socker, blanda i lite smetana eller grädde i kvargen.
Ha en härlig vecka med god nyttig mat!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|