Direktlänk till inlägg 8 mars 2015

Fem luncher att ha med i matlåda

Av Carry Jiewertz - 8 mars 2015 14:17

Här kommer fem enkla rätter som passar att h med till jobbet, passar i och för sig att äta hemma också.

#Ostpaj#
4-5 bitar

Pajskal:
1 dl PO-fiber
1 msk Fiberhusk
1 dl oskalade sesamfrön
½ tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde

1,5 dl lagrad riven ost

Blanda de torra ingredienserna och lägg i matberedare med smöret och osten.
Arbeta in äggulan och häll sen i grädden.
Platta ut i en rund springform och förgrädda i ca 10 min i 220°

Fyllning:
200 g riven stark ost, typ prästost
3 ägg
2 dl grädde
Några tag med svartpepparkvarnen
Ca 1 tsk flingsalt

Grädda i 220g ca 20-25 min

Pajen är god även kall.

Pajdegen blir fantastiskt spröd o knaprig tack vare ost och sesamfrön.

#Ratatouille#
4 portioner

1 zucchini
2 röda paprikor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1,5tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater
Örter efter tycke och smak, jag föredrar oregano och basilika, men timjan är också gott

Tärna zucchinin och paprikorna, finhacka lök och vitlök.
Fräs allt i olja så grönsakerna får lite yta, tillsätt salt och kryddor och häll över tomaterna.
Koka ihop ca 20-30 minuter.
Toppa gärna med lite riven parmesan vid serveringen.
Servera till t ex stekt kyckling, köttfärsbiffar, kallskuret.

#Kycklingpytt#
2 portioner

2 kycklingfiléer ca 200-250 g
1 msk olja
1 gul lök
250 g aubergine
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
Ca 100 g fetaost eller salladsost (som ofta är krämigare)
Några svarta oliver av god kvalitet, helst Kalamata
Salt och peppar
Ev mer Olja till stekning

Äter du liberalt kan du även ta ca 100 g palsternacka

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar, blanda oljan och krossad vitlök i en skål och låt kycklingen ligga och dra i oljan medan du skär övriga ingredienser i bitar.

Stek kycklingen i oljan m vitlök. Ta upp kycklingen ur stekpannan.
Fräs lök, aubergine och ev palsternacka i ca tio minuter, smaksätt m salt och svartpeppar.
Blanda ner kycklingen, tomat i klyftor, oliver och fetaost i bitar och låt stå på låg värme några minuter så allt blir varmt.

Servera med sallad

#Köttfärsbiffar#
4 portioner

500 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 g feta- eller salladsost i smulor
Ca 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och 1/2-1 tsk sambal oelek
Ev vitlök

Rör ihop allt o forma biffar o stek i smör, stek sen 1-2 gula skivade lökar, koka ur pannan med soja o vatten o ev en skvätt rödvin o låt allt puttra ihop 20-30 minuter

Servera med grönsaker, kalla eller varma. T ex Brysselkål, Broccoli, Blomkål...


#Gulaschsoppa#
4 portioner

2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2-300 g nötkött, t ex lövbiff
3 msk tomatpuré utan socker
6 dl köttbuljong, gärna fond
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Ca 2 msk smör till stekning

Strimla köttet och bryn det tillsammans med hackad lök, krossad vitlök och tärnad paprika i en stor gryta.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ca 15 minuter tills köttet är mört.

Servera med smetana och Sesamknäcke (recept på det delade jag i går från lesscarbs.se)

Pannkaka kan ju passa bra som efterrätt till soppan.

Till fyra plättar vispar du ihop ett ägg med 1/2 dl grädde och en rågad tsk fiberhusk, låt svälla någon minut och stek sedan i kokosolja utan smak på båda sidor. Servera med hallon och ev vispad grädde, eller prova någon av Lindahls nya kvarg utan tillsatt socker, blanda i lite smetana eller grädde i kvargen.


Ha en härlig vecka med god nyttig mat!!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carry Jiewertz - 6 januari 2016 15:17


Idag vaknade experimentslusten i mig o jag tänkte försöka göra en Nötchokladcrème som man kan ha till glass, till kex, blanda i yoghurt mm Och om jag får säga det själv så blev den riktigt riktigt god!! Carrys Nötchokladcrème 200 gram hasseln...

Av Carry Jiewertz - 4 januari 2016 19:54

Idag kände jag att det var dags att laga lite mat! Det har inte blivit så mycket av den varan sen strax före jul. Den 22 december checkade jag in på Plastikkirurgen på USÖ i Örebro för att äntligen få ta bort överskottshuden på magen, efter att ha g...

Av Carry Jiewertz - 7 december 2015 19:05

Så har jag äntligen tagit mod till mig o testat att göra blomkålspizza...Har länge varit skeptisk till det, för hur i hela friden kan man vilja äta pizza som smakar blomkål....jag menar...vi som äter LCHF få väl i oss tillräcklig med blomkål utan att...

Av Carry Jiewertz - 6 december 2015 17:59

Idag skulle vi på julfest i mannens mc-klubb och jag blev tillfrågad om jag kunde baka nåt LCHF till fikat då fler äter så... Självklart!! Och så tänkte jag att: varför inte experimentera lite....choklad är gott....apelsinsmak är gott...förr hade j...

Av Carry Jiewertz - 19 november 2015 17:18

Köpte färsk svensk kycklingfilét och funderade över vad jag hade hemma i kylskåpet...en liten bit halvvissen blomkål, vitkål, morot, en bit purjolök, en halv paprika, fem champinjoner, två cm ingefära, vitlök...tja det borde ju bli nåt bra...jag har ...

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<<
Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards