Alla inlägg under maj 2015

Av Carry Jiewertz - 14 maj 2015 16:25

Härligt med helg mitt i veckan!!
Mannen är hemma o jag kände för att göra en lyxig frukost!
Pannkakor som blir som Amerikanska Pannkakor, dvs tjocka små plättar!!
Till två personer tog jag 2 ägg, 2 dl vispgrädde och lite salt samt ca 1,5 msk fiberhusk.
Vispa ihop och låt svälla ett par minuter.
Stek i smör eller kokosolja på mellanvärme tills de är gyllene på båda sidor.
Under tiden gjorde jag drottningsylt:
3 dl frysta blåbär och hallon som kokas upp med ett par matskedar vatten, när det kokat upp rörde jag i en dryg matsked chiafrön, låt allt koka ett par minuter under omrörning o smaka av med Ica sötströ om du vill ha sötare, jag tog knappt en halv matsked.

Jag brukar aldrig ha vispad grädde till pannkakor men idag ville jag som sagt "lyxa" till det, så det blev en smaskig frukost vid kl 9 och jag är fortfarande mätt o klockan är nu 16!!
Älskar LCHF!!

Jag köpte ca 1,3 kilo tjocka revbensspjäll som jag nu "förkokat" en dryg halvtimme i vatten med salt, lagerblad och vitpeppar.
Sen gör jag en marinad på 1 dl neutral olja, 1/2 dl glutenfri soja och 1/2 dl ketchup med Stevia, en vitlöksklyfta pressar jag, ca 1/2 tsk svartpeppar, lite paprikapulver och en tsk valfria örtkryddor. När köttet är kokt lägger jag det i en bunke me marinaden o sen tänket jag grilla det på kolgrillen. Då behöver det bara få "yta" och bli genomvarmt. Funkar även med fläskkarré så klart!!! Köttet blir så mört och saftigt om man kokar det först!!
Till detta serverar jag baconlindad sparris som jag lägger på grillen, samt champinjoner som jag marinerar i en plastpåse med olja och salt samt valfria kryddor, dessa ska också på grillen så klart!!

Här ligger champinjonerna i marinad och sparrisen är redo för grillen, den behöver inte kokas innan!

En kall sås till blir gott!
Vitlökscrème är en favorit!
Vispa 2 dl crème fraîche med elvisp tills den tjocknar som vispad grädde (lugn!! Den blir tunn först o sen tjocknar den)
Tillsätt lite flingsalt, gärna Himalayasalt, ett par pressade vitlöksklyftor, en god smakrik olja som du ringlar över samt ca 1 msk majonnäs, låt allt "mogna" i kyl nån timme.

En blandad sallad blir gott till!!

Av Carry Jiewertz - 10 maj 2015 20:19

Japp igår gick min första Temadag om LCHF av stapeln här i mitt kök.
Fyra damer...tjejer...kvinnor...dök upp  visd tio vi började med kaffe, Sesamknäcke efter Fannys goda recept på http://lesscarbs.se
Det gick åt en helt plåt!! Hade även gjort en mjölkproteinfri variant för en av deltagarna som inte tål just det.
Vi bekantade oss med varandra och jag gick igenom grunderna i LCHF vad man ska och vad man inte ska äta, vilka basvaror som är bra att ha hemma, en lista på hur mycket protein mat innehåller...där blev jag förvirrad i början...jag skulle ju äta 75 gram protein per dag eftersom jag vill väga 75 kilo...och jösses...får jag inte ens äta en hamburgare (utan bröd så klart) jo....phju...100 gram nötkött innehåller 19 gram protein...så för att förenkla det för deltagarna så hade jag gjort en sån lista...

Här kollar Jeanette och jag ostchipsen, ostchips är såååååå gott!! Jag köper färdigskivad Gouda och halverar dem, lägger på bakplåtspapper och strör över valfria kryddor, igår tog vi chiliflakes på några och örtkryddor på några, Mia gjorde en variant på en ost från Astrid & Aporna som har ett stort utbud för veganer.

Brandvarnaren tjöt.....hi hi
Jag hade köpt hem ingredienser till en härlig festbuffé vi skulle göra
Lax och Spenatpaj
Färsbiffar
Frittata
Aioli
Endiver med räkröra
Jordgubbar med Salami
Frästa oliver
Ostchips
Pepparrotscrème
Pesto på svenska
Baconlindad grön sparris
Blandad sallad
Blomkålscouscous
Marinerade champinjoner
Kokospannacotta

Ja vi hade en hel del att göra så jag gjorde ett "körschema" men nånstans så glömdes champinjonerna och blomkålscouscousen bort...men mätta o nöjda blev vi ändå!

Det blev en supertrevlig dag som gav mersmak så vi har redan bokat en ny dag där min tanke är att vi ska göra matlådor, jag tänker fem eller sex rätter som funkar bra i matlåda, vi avslutar med att äta en och de övriga rätterna får man med sig hem.
Inspiration känns som ett ledord just nu!! Jag vill inspirera!! Om jag kan påverka någon till att äta bättre, dvs gluten och sockerfritt (ja ja jag vet det finns fler saker inom LCHF men att utesluta gluten och socker är en bra början)

Frästa oliver - såååå gott!!
Häll av vätskan på en burk svarta oliver av god kvalitet, helst Kalamata, runt 20-30 oliver blir bra
Tvätta en citron och skär 1/4 i små bitar
Hacka färsk basilika och oregano så det blir 1/2 dl av var
Skiva en vitlöksklyfta tunt

Värm 0,25 dl olivolja i en kastrull o ha i vitlöken, den ska inte bli brynt så ha låg värme
Tillsätt oliverna och örterna, häll på 0,25 dl vatten och 1/2 tsk sambal oelek och låt allt sjuda ett par minuter
Ta kastrullen av värmen och rör ner citronbitarna

Frittata och egengjord Aioli
Frittata kan du göra helt efter eget huvud, vi strimlade 10-15 cm purjolök, skivade några champinjoner och skar en röd paprika i bitar, fräste upp det i olja o kryddade med salt, svartpeppar och chiliflakes
Sen hällde vi det i en smord form
Vispa upp 4 ägg med 1/2 tsk salt och lite svartpeppar, häll över o grädda i 200 grader 10-12 minuter

Lax och spenatpajen blev en succé - det receptet har jag delat tidigare i påskas så kolla bakåt...

Att blanda smaker som man inte riktigt tänkt på kan ibland bli en hit!!
Färska jordgubbar med en tunn tunn skiva grönpepparsalami är såååå gott, bra som drinktilltugg om inte annat!! Jag kom på den kombinationen för ett par år sedan när jag tävlade i Lydnad med en av mina hundar, Dixie, o vi skulle fira...mmmm
Här under jordgubbarna är Dixies dotter Svea - någon tyckte att luggen behövde fixas till...

Kokospannacottan tyckte jag inte om!! Får fundera ut nån annan efterrätt för...nja...vi var rätt överens om att den var "så där" men den gick visst åt i alla fall...

nåt hände...så bilderna kom lite fel...men ni är ju tillräckligt intelligenta o förstår...

Tack Mia för fina foton!!
Och tack Mia, Christina, Mona och Jeanette för att ni kom!! Vi ses om en månad då vi ska laga mat till matlådor!!

Jag säger tack och hej för den här gången!!

Och i morse hade jag nått min målvikt!! Ja ja nästan...fem hekto ifrån...jag är 179 cm lång o satte ett mål: 75 kilo!!! YEY!!! Mår så bra!! Jag är den långa....

Maten som blev över delades så klart upp o följde med alla hem
Är du intresserad av en Temadag så hör av dig till mig!!
jiewertz@me.com eller telefon 0706528917
Funderar dessutom på att börja laga lunchlådor som man kan hämta här...måste bara kolla vad som gäller för sånt...

Av Carry Jiewertz - 4 maj 2015 19:25

 

i helgen åkte jag för att tillbringa några dagar med min syster Marie i Norrköping.
Mycket prat, mycket skratt, god mat och god dryck, shopping, promenader, grillning, matlagning...en helt underbar helg!!
Marie äter inte LCHF men nåt åt det hållet ändå, så hon hade bunkrat upp med grädde, smör, crème fraîche, ägg, grönsaker...
Bl a gjorde vi lax med ugnsrostade grönsaker och en god kall sås till.
Man tar de grönsaker man gillar, vi hade champinjoner, cocktailtomater, paprika, lök, vitlök, en liten bit sötpotatis och en liten morot. Sen blandade vi ihop riven ingefära, pressad vitlök, olivolja och en liten skvätt soja och blandade det med grönsakerna, lite flingsalt och svartpeppar och så in i ugn, 200 grader i ca 30 minuter.
Under tiden kokade vi färsk grön sparris som sedan blandades med alla de andra grönsakerna. Såååååå gott!!
Såsen gjorde jag på en höft av crème fraîche (ca 1 dl) ungefär 2 msk majonäs, lite salt, några skvättar av de goda såserna som tyvärr inte är köpta i Sverige, en msk stark ajvar, lite ingefära

Laxen kryddade vi med salt och chiliflakes och så körde vi den i micron vilket var enkelt o den blev perfekt, två portionsbitar körde vi först fyra minuter, vände på dem och körde ett par minuter till.

Så igår bjöd jag på vitkålsmos, jag gjorde den på färsk vitkål och tyvärr tyckte jag inte det blev lika gott som på den gamla...tror den färska innehåller för mycket vätska för även fast vi ångade av den innan jag mixade med smör, jag kunde bara ta hälften av smöret för det blev så "vattnigt" japp men då vet jag det!!
Under tiden gjorde vi grillspett på kyckling, champinjoner, lök, tomater och zucchini 


Eftersom min syster bor i lägenhet så får man ju inte grilla på balkongen men hon har en härlig gård som är grön och lummig och en bärbar grill så det gick ju alldeles utmärkt.
En grön pesto blev alldeles fantastiskt god till!
Jag brukar göra en egen pesto med svenska smaker, vet inte var receptet kommer från från början, men gott är det!! Om man inte råkar göra som jag gjorde en gång och skördade persilja som inte var helt ok....
Men så här gör man den i alla fall:

Skala och skålla 75 G mandel
Riv ca 100 G smakrik prästost, gärna brännvinsost, riv den fint
Lägg detta i en matberedare med kniv, tillsätt ca 200 G persilja, krusig eller blad spelar ingen roll
1 vitlöksklyfta (eller två beroende på vad du gillar) och sedan 2 dl olivolja, smaka av med salt

Nu är detaljplaneringen för Temadagen, som jag har hemma hos mig nu på lördag, klar.
Vi kommer att laga flera olika rätter som passar på en buffé, de flesta har jag lyckats få till att vara mjölkprotein- och laktosfria, alla är självklart glutenfria.

Här kommer ett litet "smakprov" på vad vi ska laga:
Lax och spenatblad
Frittata med grönsaker
Frästa oliver
Marinerade champinjoner och lite annat smått o gott som ostchips, såser och en liten efterrätt i form av pannacotta

Blev du sugen på att komma så finns det möjlighet för två till att delta, maila mig på jiewertz@me.com eller ring 0706528917
Jag bor mellan Kumla och Hallsberg i Närke, ett par mil söder om Örebro.
Tid: lördag 9 maj kl 10 till ca 16

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards