Direktlänk till inlägg 31 maj 2015
Här kommer fem frukostar, fem luncher och fem middagar!!
FRUKOSTAR
TOAST
2 personer (jag äter inte hela...men mannen min blir glad över att få lite till)
Grädda fyra våfflor på
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
Täck en våffla med skivad ost, lägg på en god rökt skinka, ringla över osötad senap, en skiva skinka till och mera ost.
Lägg på en våffla. (Gör likadant med den andra)
Lägg våfflorna i våffeljärnet och kläm ihop tills osten smälter...
PANNKAKOR/PLÄTTAR
2 personer
2 ägg
1 dl grädde
Knappt en matsked fiberhusk
En nypa salt
Vispa ihop och låt svälla ett par minuter, stek på medelvärme i smör eller olja ett par minuter på varje sida.
Servera med chiasylt, rabarberkompott....färska bär och grädde
ÄGGTJOLIMOX
1 p
Koka ett ägg, hacka det, blanda med en msk majonnäs, 1/2 dl keso och lite örtsalt och två skivor rökt skinka i bitar, lite hackad röd paprika...
Ät med Sesamknäcke (recept finns här sen tidigare enligt http://lesscarbs.se )
AVOKADOFRUKOST
1 p
Stek 2 ägg, krydda med salt o ev peppar
Skär 1/2 avokado i bitar, blanda med 1/2 dl majonnäs, lite pressad citron, ca 1/2 dl hackade räkor (jag brukar köpa handskalade räkor på burk, lite dyrare men såååå gott) smaka av o tillsätt ev lite svartpeppar
Servera äggen med avokadoröran och några salladsblad
SMOOTHIE
1 p
1 dl kokosmjölk eller grädde
1/2 dl kvarg med limesmak, osötad, Lindahls har en ny sort utan socker
1 dl frysta halvtinade hallon
Ca 1 tsk chiafrön
Mixa allt, häll upp i glas o toppa med några hallon och lite kokosflingor
RabarberHallonkompott med kanel och kardemumma, recept se tidigare inlägg
LUNCHER
RAGGMUNK MED BACON
2-3 p
1-2 majrovor 150-200g
3 ägg
2,5 - 3 msk fiberhusk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
Riv majrovorna grovt och krama ur vätskan.
Vispa ihop smeten o blanda i majrovorna, låt svälla ett par minuter.
Stek plättar på medelvärme några minuter på varje sida, servera med stekt fläsk eller bacon, grönsaker och lite lingon.
UGNSPANNKAKEPIZZA
4 p
6 ägg
2 dl mandelmjöl
5 dl grädde
2-3 msk fiberhusk
En nypa salt
Vispa ihop, låt svälla ett par minuter och häll i smord långpanna.
Strö över en näve av vardera: sesamfrö, pumpafrön och solroskärnor.
Grädda i 200 grader 25-40 minuter tills den nästan är klar.
Ta ut ur ugnen och bred över en förpackning krossade eller passerade tomater, täck sedan med skinka, salami, champinjoner...ja det du gillar..
Strö över 2-3 dl riven ost, krydda med pizzakrydda
Öka ugnen till 225 grader och grädda ca 10 minuter till (tills osten är gyllen och bubblig)
Servera med en grönsallad
ZUCCHINIBIFFAR
2 p
1 zucchini/squash
1 liten rödlök
1 ägg
1 dl rysk yoghurt
1 msk fiberhusk
Ca 50 gram feta eller salladsost
Salt
Svartpeppar
Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan, hacka löken, blanda allt och låt svälla ett par minuter.
Forma biffar och stek i olja eller smör, servera med en grönsallad.
VITKÅLSSALLAD MED ROSTBIFF
4 p
1 färskt vitkålshuvud
1 knippe färsk lök
Färska örter typ oregano, basilika, timjan...
Skär kål och lök fint, plocka av bladen från örterna och hacka dem, blanda allt.
Smula över ca 300 gram feta- salladsost
Häll över en dressing på:
1 pressad vitlök solo (eller tre klyftor)
2 dl olivolja
1-2 pressad citron
Salt
Svartpeppar
LATMANSPIZZA
1 p
Lägg ut ostskivor på en tallrik
Bred över ca 1 msk ajvar relish
Täck med rökt skinka
Skiva tomat över och mal svartpeppar över
Täck med ett lager ost
Kör i micro på full effekt 3,5 - 4 minuter beroende på micron...
Servera med en grönsallad - snabbt och enkelt!!
MIDDAGAR
KÖTTFÄRSSOPPA
2 p
100 G köttfärs
1/2 gul lök
1 krm paprikapulver
Svartpeppar
Lite stark chilisås typ sriracha
1 stor eller 2 mindre majrovor
1 liten morot
4 dl vatten
1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 msk tomatpuré
Fräs färsen i olja, hacka löken och tillsätt den. Krydda med paprikapulver, svartpeppar och stark sås.
Skär majrova och morot i små bitar och lägg i dem i grytan, tillsätt tomatpuré, buljong och vatten och koka upp och sjud i 15-20 minuter. Smaka av och servera med en rejäl klick smetana/crème fraîche/aioli
KORVGRYTA
2 p
250 G vitkål
250 G majrova eller kålrabbi
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong eller fond
250 G falukorv
Lite färska örter
Skär vitkål, majrova/kålrabbi i bitar, koka upp vattnet med buljongen, lägg i grönsakerna och koka tills allt är nästan mjukt, det tar 10-15 minuter.
Skär korven i bitar och lägg i med lite hackade örter, t ex timjan
Koka några minuter.
Servera med blomkålsris och en klick grekisk yoghurt
BROCCOLIGRATÄNG
2-3 p
Förväll ca 500 gram fryst broccoli lätt och lägg i smord ugnsform.
Skala och klyfta 6 kokta ägg och lägg ovanpå broccolin.
Koka en sås:
4 dl grädde, salt och vitpeppar, låt koka tills grädden tjocknat, rör ner 3 dl lagrad ost.
Häll såsen över broccolin/äggen och gratinera i 225 grader 15-20 minuter, servera med en fräsch sallad och fröbröd.
VITKÅLSGRATÄNG MED KALLSKURET
4 p
1/2 vitkålshuvud, strimlat
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
1-2 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost
Fräs kål och lök i rikligt med snör, när kålen mjuknat något så häller du på grädden, crème fraîchen samt kryddorna (det gårdar mer kryddor än man tror)
Smaka av och låt puttra på svag värme några minuter.
Häll i ugnsform och strö över riven ost, gratinera i 220 grader ca 20-25 minuter, servera med skivad rostbiff/skinka och lite fetaost samt en grönsallad.
CARRYS SKINKRULLADER
4 p
500 G köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 G feta- eller salladsost i smulor
1 tsk salt
Svartpeppar
1,5 tsk sambal oelek
Blanda ihop och forma 20 små avlånga biffar och rulla in varje biff i en skiva flatrökt skinka
Lägg ruladerna tätt i en smord form.
Blanda ihop 3 dl grädde med 1,5 msk grönsaksfond, 3 msk tomatpuré, och 1 tsk sambal oelek och höll detta övercrulladerna.
Täck med en god smakrik riven ost och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med ugnsrostade grönsaker.
Slutligen så bjuder jag på en smarrig kaka!!
MINTCHOKLADKAKA
Smält 100 gram smör och bryt i 60 gram mörk choklad med mintsmak samt 40 gram mörk choklad (minst 70% kakao) låt allt smälta. (Vill du ha mycket mintsmak tar du 100 gram mörk mintchoklad)
Vispa 2 ägg med 1/2 dl sötströ (mindre om du är som jag, dvs inte särskilt förtjust i sött) rör ner smör/chokladblandningen i äggsmeten
Häll upp i en rund springform, kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten, formen behöver inte smörjas.
Grädda i 180 grader i mitten av ugnen i sex minuter. Ställ kallt och servera med en klick grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
31 | |||
|