Direktlänk till inlägg 31 maj 2015

Veckomatsedel....

Av Carry Jiewertz - 31 maj 2015 22:56

Här kommer fem frukostar, fem luncher och fem middagar!!

FRUKOSTAR

TOAST
2 personer (jag äter inte hela...men mannen min blir glad över att få lite till)

Grädda fyra våfflor på
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

Täck en våffla med skivad ost, lägg på en god rökt skinka, ringla över osötad senap, en skiva skinka till och mera ost.
Lägg på en våffla. (Gör likadant med den andra)
Lägg våfflorna i våffeljärnet och kläm ihop tills osten smälter...

PANNKAKOR/PLÄTTAR
2 personer

2 ägg
1 dl grädde
Knappt en matsked fiberhusk
En nypa salt

Vispa ihop och låt svälla ett par minuter, stek på medelvärme i smör eller olja ett par minuter på varje sida.

Servera med chiasylt, rabarberkompott....färska bär och grädde

ÄGGTJOLIMOX
1 p

Koka ett ägg, hacka det, blanda med en msk majonnäs, 1/2 dl keso och lite örtsalt och två skivor rökt skinka i bitar, lite hackad röd paprika...
Ät med Sesamknäcke (recept finns här sen tidigare enligt http://lesscarbs.se )

AVOKADOFRUKOST
1 p

Stek 2 ägg, krydda med salt o ev peppar
Skär 1/2 avokado i bitar, blanda med 1/2 dl majonnäs, lite pressad citron, ca 1/2 dl hackade räkor (jag brukar köpa handskalade räkor på burk, lite dyrare men såååå gott) smaka av o tillsätt ev lite svartpeppar
Servera äggen med avokadoröran och några salladsblad

SMOOTHIE
1 p

1 dl kokosmjölk eller grädde
1/2 dl kvarg med limesmak, osötad, Lindahls har en ny sort utan socker
1 dl frysta halvtinade hallon
Ca 1 tsk chiafrön

Mixa allt, häll upp i glas o toppa med några hallon och lite kokosflingor



RabarberHallonkompott med kanel och kardemumma, recept se tidigare inlägg

LUNCHER

RAGGMUNK MED BACON
2-3 p

1-2 majrovor 150-200g
3 ägg
2,5 - 3 msk fiberhusk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt

Riv majrovorna grovt och krama ur vätskan.
Vispa ihop smeten o blanda i majrovorna, låt svälla ett par minuter.
Stek plättar på medelvärme några minuter på varje sida, servera med stekt fläsk eller bacon, grönsaker och lite lingon.

UGNSPANNKAKEPIZZA
4 p

6 ägg
2 dl mandelmjöl
5 dl grädde
2-3 msk fiberhusk
En nypa salt

Vispa ihop, låt svälla ett par minuter och häll i smord långpanna.
Strö över en näve av vardera: sesamfrö, pumpafrön och solroskärnor.
Grädda i 200 grader 25-40 minuter tills den nästan är klar.

Ta ut ur ugnen och bred över en förpackning krossade eller passerade tomater, täck sedan med skinka, salami, champinjoner...ja det du gillar..
Strö över 2-3 dl riven ost, krydda med pizzakrydda
Öka ugnen till 225 grader och grädda ca 10 minuter till (tills osten är gyllen och bubblig)

Servera med en grönsallad

ZUCCHINIBIFFAR
2 p

1 zucchini/squash
1 liten rödlök
1 ägg
1 dl rysk yoghurt
1 msk fiberhusk
Ca 50 gram feta eller salladsost
Salt
Svartpeppar

Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan, hacka löken, blanda allt och låt svälla ett par minuter.
Forma biffar och stek i olja eller smör, servera med en grönsallad.

VITKÅLSSALLAD MED ROSTBIFF
4 p

1 färskt vitkålshuvud
1 knippe färsk lök
Färska örter typ oregano, basilika, timjan...

Skär kål och lök fint, plocka av bladen från örterna och hacka dem, blanda allt.

Smula över ca 300 gram feta- salladsost

Häll över en dressing på:

1 pressad vitlök solo (eller tre klyftor)
2 dl olivolja
1-2 pressad citron
Salt
Svartpeppar

LATMANSPIZZA
1 p

Lägg ut ostskivor på en tallrik
Bred över ca 1 msk ajvar relish
Täck med rökt skinka
Skiva tomat över och mal svartpeppar över
Täck med ett lager ost

Kör i micro på full effekt 3,5 - 4 minuter beroende på micron...
Servera med en grönsallad - snabbt och enkelt!!

MIDDAGAR

KÖTTFÄRSSOPPA
2 p

100 G köttfärs
1/2 gul lök
1 krm paprikapulver
Svartpeppar
Lite stark chilisås typ sriracha
1 stor eller 2 mindre majrovor
1 liten morot
4 dl vatten
1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 msk tomatpuré

Fräs färsen i olja, hacka löken och tillsätt den. Krydda med paprikapulver, svartpeppar och stark sås.
Skär majrova och morot i små bitar och lägg i dem i grytan, tillsätt tomatpuré, buljong och vatten och koka upp och sjud i 15-20 minuter. Smaka av och servera med en rejäl klick smetana/crème fraîche/aioli

KORVGRYTA
2 p

250 G vitkål
250 G majrova eller kålrabbi
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong eller fond
250 G falukorv
Lite färska örter

Skär vitkål, majrova/kålrabbi i bitar, koka upp vattnet med buljongen, lägg i grönsakerna och koka tills allt är nästan mjukt, det tar 10-15 minuter.
Skär korven i bitar och lägg i med lite hackade örter, t ex timjan
Koka några minuter.
Servera med blomkålsris och en klick grekisk yoghurt

BROCCOLIGRATÄNG
2-3 p

Förväll ca 500 gram fryst broccoli lätt och lägg i smord ugnsform.
Skala och klyfta 6 kokta ägg och lägg ovanpå broccolin.

Koka en sås:
4 dl grädde, salt och vitpeppar, låt koka tills grädden tjocknat, rör ner 3 dl lagrad ost.
Häll såsen över broccolin/äggen och gratinera i 225 grader 15-20 minuter, servera med en fräsch sallad och fröbröd.

VITKÅLSGRATÄNG MED KALLSKURET
4 p

1/2 vitkålshuvud, strimlat
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
1-2 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost

Fräs kål och lök i rikligt med snör, när kålen mjuknat något så häller du på grädden, crème fraîchen samt kryddorna (det gårdar mer kryddor än man tror)
Smaka av och låt puttra på svag värme några minuter.
Häll i ugnsform och strö över riven ost, gratinera i 220 grader ca 20-25 minuter, servera med skivad rostbiff/skinka och lite fetaost samt en grönsallad.

CARRYS SKINKRULLADER
4 p

500 G köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 G feta- eller salladsost i smulor
1 tsk salt
Svartpeppar
1,5 tsk sambal oelek

Blanda ihop och forma 20 små avlånga biffar och rulla in varje biff i en skiva flatrökt skinka
Lägg ruladerna tätt i en smord form.

Blanda ihop 3 dl grädde med 1,5 msk grönsaksfond, 3 msk tomatpuré, och 1 tsk sambal oelek och höll detta övercrulladerna.
Täck med en god smakrik riven ost och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera med ugnsrostade grönsaker.

Slutligen så bjuder jag på en smarrig kaka!!

MINTCHOKLADKAKA

Smält 100 gram smör och bryt i 60 gram mörk choklad med mintsmak samt 40 gram mörk choklad (minst 70% kakao) låt allt smälta. (Vill du ha mycket mintsmak tar du 100 gram mörk mintchoklad)
Vispa 2 ägg med 1/2 dl sötströ (mindre om du är som jag, dvs inte särskilt förtjust i sött) rör ner smör/chokladblandningen i äggsmeten
Häll upp i en rund springform, kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten, formen behöver inte smörjas.
Grädda i 180 grader i mitten av ugnen i sex minuter. Ställ kallt och servera med en klick grädde.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carry Jiewertz - 6 januari 2016 15:17


Idag vaknade experimentslusten i mig o jag tänkte försöka göra en Nötchokladcrème som man kan ha till glass, till kex, blanda i yoghurt mm Och om jag får säga det själv så blev den riktigt riktigt god!! Carrys Nötchokladcrème 200 gram hasseln...

Av Carry Jiewertz - 4 januari 2016 19:54

Idag kände jag att det var dags att laga lite mat! Det har inte blivit så mycket av den varan sen strax före jul. Den 22 december checkade jag in på Plastikkirurgen på USÖ i Örebro för att äntligen få ta bort överskottshuden på magen, efter att ha g...

Av Carry Jiewertz - 7 december 2015 19:05

Så har jag äntligen tagit mod till mig o testat att göra blomkålspizza...Har länge varit skeptisk till det, för hur i hela friden kan man vilja äta pizza som smakar blomkål....jag menar...vi som äter LCHF få väl i oss tillräcklig med blomkål utan att...

Av Carry Jiewertz - 6 december 2015 17:59

Idag skulle vi på julfest i mannens mc-klubb och jag blev tillfrågad om jag kunde baka nåt LCHF till fikat då fler äter så... Självklart!! Och så tänkte jag att: varför inte experimentera lite....choklad är gott....apelsinsmak är gott...förr hade j...

Av Carry Jiewertz - 19 november 2015 17:18

Köpte färsk svensk kycklingfilét och funderade över vad jag hade hemma i kylskåpet...en liten bit halvvissen blomkål, vitkål, morot, en bit purjolök, en halv paprika, fem champinjoner, två cm ingefära, vitlök...tja det borde ju bli nåt bra...jag har ...

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards