Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz Larsson - 10 juni 2015 22:30

...ja mitt liv har blivit så mycket enklare sedan jag började med LCHF....
Åren innan LCHF kantades av blodsockerfall, blodsockerfall och blodsockerfall....
Jag vägde som mest 128,5 kilo innan jag genomgick en gastric by pass...GBP...dvs en operation som förminskade min magsäck för att hjälpa mig gå ner i vikt...
Och JO!!! JA!! Jag gick ner i vikt men jag lärde mig inte äta rätt...mitt gamla ätbeteende fortsatte när jag väl fick/kunde äta mat igen...Ingen sa till mig att jag skulle må bättre om jag åt mindre kolhydrater....
Jag minns några tillfällen särskilt starkt...
Jag skulle hålla kurs i brukshundklubben och självklart åt jag innan jag gav mig iväg...jag åt hemlagat potatismos och köttbullar....så kom jag ner till klubben och förberedde mig för kvällens kurs...och fick ett riktigt eländigt blodsockerfall!!!
Vad jag gjorde??? Åt en bit choklad...och en till...
En förmiddag efter frukost, som bestod av två mackor på grovt bröd med ost och grönsaker, så gick jag ut på min dagliga runda med hundarna....och fick ett så svårt blodsockerfall så jag var tvungen att ringa mannen min - som var hemma som tur var - jag skakade...svettades...blev vansinnigt arg på hundarna som inte gjort nåt fel alls....
En annan gång var jag ute och cyklade på min snabba cykel för att förbättra min kondition...och började skaka...svängde in på Statoil i Kumla för att köpa en banan...för det enda som hjälpte mot mina blodsockerfall var kolhydrater med hög sockerhalt...hmm...ja ja jag åt min banan...men det hjälpte inte...vad göra...jag hade ju ingen plånbok med mig utan bara några mynt i fickan...de snälla tjejerna på Statoil gav mig en banan till och erbjöd mig en stol och lite vatten....
Så här var mitt liv under nästan sju år....dvs åren efter operationen....och jag var  ändå inte beredd att ändra mitt sätt att äta...för kolhydrater var ju gott!!'

Bröd.....pasta...potatis....mera bröd....bullar....mmmm kanelbullar.....jag bakade minst femtio bullar i veckan...och jag försökte trösta mig med att jag faktiskt försåg vänner med bullar...dvs jag åt inte alla själv...typ..hmm...så att jag försåg vänner med bullar skulle vara positivt??!! Nja....

Så i höstas vände det...jag gick hos en massör för att få ordning på min trasiga rygg och hon pratade om LCHF....man blir rätt mottaglig när man ligger på massagebänken och jag började fundera....och efter massage en söndag så bestämde jag mig för att: i morgon börjar jag med LCHF!!!
Ja jösses!! Jag är ju typ: svart eller vitt...all in...inga gråzoner...inga mellanlägen...
Så!! En Måndag i mitten av september 2014, jag gör en kopp fettkaffe och rensar skåpen...rensar ut socker...mjöl....pasta...ris....potatis....nudlar.

....ja allt som innehåller den sortens kolhydrater som jag uppenbarligen mår dåligt av!!!
Dag tre inser jag exakt HUR sockerberoende jag var....fick en rejäl reaktion!!! Svettades...svettades....svettades...SVETTADES!!!!

Och då menar jag att jag S V E T T A D E S !!! Det droppade!!! Var ute en kylig kväll o markerade spår inför en Apelltävling och jag hade på mig ett linne...och svettades floder...nej jag överdriver inte!!!! Det var en kylig kväll...men jag verkligen rann av svett...

Dag fyra, utan socker...kolhydrater...så svettas jag fortfarande....men så vänder det...YEY...nej inte YEY....för dagen avslutas med FROSSA!!!' Fryser så jag skakar!!!!
Men vet du....sen efter dag fyra är mitt sockerberoende borta!!! B O R T A !!!!!! YEY YEY YEY YEY!!!!! Verkligen YEY!!!

Vill du veta hur många blodsockerfall jag haft sedan mitten av september??
Exakt NOLL!!!! NOLL!!!
Fattar du!!!??? NOLL!!!

Vill du veta hur jag mår?
TOPPEN!!! Att slippa oron för att få blodsockerfall är såååååå skönt!!!
Jag har dessutom gått ner 17 kilo - jo jag glömde kanske skriva att jag började gå upp i vikt igen....
Just nu väger jag lika mycket...eller lite..som när jag var 21...och när jag var 21 så gifte jag mig, började med P-piller och gick raskt upp i vikt...och på den vägen fortsatte jag....att laga god mat var ju roligt...att äta god mat tillsammans var roligt...att äta var...roligt...men ännu roligare var det att äta choklad...kakor...bullar....pommes frites...hamburgare...snabbmat...ja ni fattar....
Att börja med LCHF har verkligen blivit ett lyft för mig!!!
Och då tänker jag inte i första hand på viktnedgången utan på hur jag MÅR!!!
Hur mår jag?? BRA!!! SÅ MYCKET BÄTTRE!!!
Nu är jag inte ute efter att "frälsa" dig....jag vill bara berätta om hur det varit...är...för mig...
Vill du veta mer om min "resa" så är du välkommen att kontakta mig...
Mail: jiewertz@me.com
Tele: 0706528917
Jag brinner för det här!! Att få förmedla till andra hur man kan må bättre!!!
Hittills har jag arrangerat två temadagar om LCHF då vi lagat mat tillsammans och pratat om hur man ska kunna/bör äta för att må bättre.
Jag samarbetar med Studiefrämjandet och vill du vara med nästa gång så kan du maila mig!!

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 8 juni 2015 20:15

Vid tio på förmiddagen kom fyra kvinnor in i mitt kök o propsade på att få laga mat....jag var kanske lite trött efter gårdagens utställning - jag håller på med hund förutom mat - men jag var förberedd!!
Vi började med kaffe och fröbröd o pratade o presenterade oss för varandra...för de flesta var helt nya för varandra eller hur man nu uttrycker det...
Vi pratade LCHF - så klart - och någon var helt ny, någon hade kört i ca sex år o jag som höll i dagen har kört sen mitten av september 2014 och har aldrig mått bättre än nu!!!
Och eftersom jag blivit så inspirerad av att laga mat som jag mår bra av så har jag tagit initiativ till olika Temadagar då vi lagar mat tillsammans, denna gång med fokus på mat som funkar i matlåda...vardagsmat...
Nu tänker jag inte trötta ut er med recept på alla rätterna...vill ni veta mer så får ni helt enkelt anmäla er till nästa temadag...

Vi började med en fläskpannkaka, sen Falukorv med spenat (recept finns i tidigare blogginlägg), köttfärspaj med vitkålsmos, pizza, kycklingpytt, tonfisksås, gryta med fläskkött o smakrik korv och sedan avslutade vi med att äta mina Fiskkakor med sting (Receptet har jag delat tidigare) som tillbehör hade vi blomkålsris, Cole Slaw och en sås på Ajvar Relish, majonnäs och lite crème fraîche.

Sen hade jag förberett en efterrätt som jag inte riktig vet vad den ska heta...botten hittade jag recept till i en tidning och NEJ det är inte strikt LCHF så man får välja om man vill äta eller inte...som med allt annat!!!
Kanske nån kan komma på ett bättre namn än Frusen Glassfrönötkaka....

Jag la ner följande i matberedare o körde en stund med kniv, inte till ett mjöl utan lite grova bitar:

5 dl solrosfrö
2 dl valnötter
2 dl linfrö
4 msk ljust psylliumfrö

Tillsätt sedan:
15 kärnfria dadlar
1 msk agavesirap (kändes onödigt så vill du så byt ut den mot en extra msk kokosolja)
3 msk kokosolja
1 tsk malen kardemumma 
Kör lite till i mixer o tryck ut i form...formar...vi gjorde 6 små portionsformar, 1 mellanstor pajform och två små pajformar...ställ in i frys ett par timmar minst...

Vid serveringen så tar du ut formarna en timme innan det ska ätas...

Till de sex portionsformarna tog jag de här proportionerna till fyllningen:
Lägg ca 400 gram frusna bär, jag tog hallon, i matberedaren och kör med kniven medan du häller i ca 5 dl grädde och kör till en mjukglassliknande konsistens, lägg "glassen" på bottnarna, toppa med bär eller frystorkade bär....ät och njut!!

Jag tror deltagarna tyckte det var gott....det var soprent på faten....
De rätter vi lagat o inte åt delades upp i lådor så alla fick med ordentligt med mat hem...
Temadagarna arrangerar jag i samarbete med Studiefrämjandet och blir du sugen på att haka på så är det bara att höra av sig!!
Mail: jiewertz@me.com
Tel: 0706528917
Nu hoppas jag sommaren kommer, jag tar inte paus från LCHF men kanske från temadagarna...om ingen kommer in med ett konkret förslag...t ex grilltema...baktema....frukosttema....

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 6 juni 2015 15:11

Idag testade jag att baka frallor utifrån lite av vad som fanns i skåpen och i mitt huvud. Blev även ett mjölkfritt bröd.
På måndag går nämligen min andra Temadag av stapeln och då börjar vi med kaffe o nåt att tugga på, vad passar bättre än ett gott bröd med ost och grönsaker!! Eftersom en av deltagarna inte tål vare sig laktos eller mjölkprotein så gäller det för mig att tänka till lite extra....

Det mjölkfria brödet som är på väg in i ugnen gjorde jag så här:

Carrys Mjölkfria Fröbröd

2 ägg
2 msk majonnäs
1/2 dl mandelmjölk
1/2 tsk flingsalt

Vispa ihop till en luftig smet.

Riv 100 g veganost och rör ner den

Blanda 3,5 dl valfria frön, jag tog sesam, solros, pumpa, linfrö och ljust psylliumfrö samt 1/2 dl lite drygt av Fibrex, 1 tsk bakpulver ska med i också.

Bred ut på bakplåtspapper till storleken av en halv plåt.

Grädda 15 minuter i 220 g
Skär i rutor och låt det svalna innan du äter det.

Veganost, dvs mjölkfri ost, finns i små förpackningar i de flesta välsorterade affärer, märket jag köper heter Astrid och aporna och är faktiskt gott!!

Så här blev de "vanliga" frallorna och receptet kommer här:

Fröbröd
15 små platta frallor

3 ägg
150 g riven ost, gärna lagrad, jag hade en riktigt god lagrad prästost
1 msk majonnäs
3 msk keso
1 1/2 tsk bakpulver
En tsk flingsalt
5 dl blandade frön, idag tog jag solrosfrön, pumpafrön, ljusa psylliumfrön, linfrö, sesamfrö
1 dl fibrex
1 dl grädde

Ugn 225 g 15 minuter

Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Tillsätt sedan frön och fibrex, häll i grädden, rör om och låt svälla ett par minuter.
Froma "platta" frallor med fuktade händer o lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 15 minuter och låt svalna innan du äter dem.

Väldigt väldigt goda blev de och nu ska resten ner i frysen så de inte blir uppätna imorgon då jag är borta på hundutställning....

Av Carry Jiewertz Larsson - 5 juni 2015 21:35

Japp....idag blev det ett experiment i köket igen....ääääääälskar att testa nya saker...nya smaker...
Bestämde mig för att inte googla utan köra helt utifrån vad jag tänkte skulle kunna bli bra...och vet du!!! DET BLEV BRAAAAAAAA!!

Jag skalade och skivade åtta medelstora majrovor, tunna skivor, och la dem i en kastrull, strimlade ca 15 cm purjolök fint och la i kastrullen, sen krossade och finhackade jag tre vitlöksklyftor som fick göra majrova o purjolök sällskap i kastrullen...strödde över 1,5 tsk salt, o hällde över 2,5-3 dl grädde.

Detta räcker till fyra personer.
Kokade upp allt o kryddade med en tsk grovmalen peppar, la på lock och lät det puttra i drygt 15 minuter, tog av locket och kokade drygt fem minuter till, sen tillsatte jag 150 gram philadelphiaost och lät det småkoka (utan lock) i ytterligare drygt fem minuter...smakade av o tillsatte en rejäl nypa torkad ramslök.

Häll sen alltihop i en smord ugnsform och strö över ca 3 dl riven ost, sätt in i 220 grader i ca 20 minuter, tills osten är brun och bubblar...
Under tiden förberedde jag köttet, Rostas, på med flingsalt, svartpeppar o ner i het stekpanna i smör och rapsolja, jag vill ha köttet lite rosa i mitten o använder mig av en stektermometer för att få det perfekt! Termometern är smart och frågar mig om jag vill ha köttet genomstekt, medium, medium rare eller rare...
Sen tar jag upp köttet och låter det vila medan jag gör såsen...
Till två personer så vispade jag i 1/2 dl rödvin, har du inte rödvin så tillsätt lite vinäger o vatten, lät det koka ihop ett par minuter, i med en matsked krossad grönpeppar och 1,5 dl crème fraîche och låt det koka ihop ett par minuter, smaka av och mixa med mixerstav om såsen skiktat sig!! Ibland tycker jag att fettet kryper ur såsen och då är det mer estetiskt tilltalande att mixa så den går ihop!!

Gott blev det!!
I helgen ska min unghund Britta och jag debutera på officiell utställning och min goda vän Alexandra ska fixa maten så vi slipper äta skräpmat... Tack vännen för att du tänker även på det!!
På måndag går min andra Temadag av stapeln och idag har jag handlat allt inför den, vi ska laga mat som funkar att ha i matlåda och jag funderar på en dessert som slår knock out på smaklökarna!!
Följ mig i bloggen om du vill veta mer!!
Har dessutom hittat ett par bra torra bubbel som är - enligt mig - ok inför sommarens fester!! Det är inte lätt att hitta bubbel med låg sockerhalt...de flesta ligger runt 15 gram per liter....men Pata Negra har 5 gram/liter och Marqués de Monistrol likaså!!
Så jag köpte en av varje för att kunna fira på söndag....om...om det går bra för Britta på utställningen....
Nu tänket jag dyka ner i soffan och mysa med mannen och flocken, så hej på en stund!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 4 juni 2015 18:28

idag tog jag med mig mannen på en rekognoceringstur för att kolla utbud och priser i ett par mataffärer inför nästa veckas Temadag om LCHF. Vi blir i nuläget fem kvinnor som ses här på måndag, startar med kaffe och något att äta, går igenom lite kring hur man ska tänka när man vill äta LCHF, dels utifrån att gå ner i vikt men framför allt för att må bra!!
Sen sätter vi igång och lagar mat som ska bli matlådor, vi kommer att avsluta dagen med att äta en av rätterna vi lagat.
Förra Temadagen handlade om att laga en festlig buffé som passar till sommarens fester, jag funderar på en Temadag om bakning...vi får se...kanske en studiecirkel till hösten...skriv gärna till mig och säg vad du skulle vilja laga för mat på en Temadag. Kanske har du en kompisgrupp som brukar träffas och umgås över en bit mat, varför inte låta mig komma och laga maten...jag är öppen för idéer!!
Maila mig på jiewertz@me.com eller ring/sms 0706528917
Nu tillbaka till dagen...
Jo jag släpade med mig mannen för att han skulle vara sekreterare och anteckna vad jag kan handla var o till vilket pris, sen var tanken att vi skulle åka in o gå på Marknadsafton i Örebro, eftersom mannen är borta ikväll fick det bli en dagstur...men något kom i vägen...jo...mannen min ska bygga en släpkärra till sin motorcykel och "kunde vi kanske åka o köpa grejerna som fattades"...jo då...snäll som jag är så gjorde vi det...och du milde tid vilken tid DET tog...så när det var dags för Marknadsaftonsbesöket så hade klockan skenat iväg o hemma har jag ju tre hundar varav en är dålig o måste ligga i bur....så snabbt upp på stan...
Marknadsafton är en härlig tillställning då butikerna flyttar ut på gator och torg, knallar från alla möjliga ställen kommer och sätter upp sina marknadsstånd, det spelas musik, det dansas, det är ett härligt myller av folk...
Jag hittade snabbt det jag var ute efter, nämligen salami, det blev en Italiens lufttorkad salami, en chilisalami och en med örter, sweet chili och senapsfrö o så fick vi nån sort på köpet eftersom vi började pruta....

De här raringarna ska absolut inte förvaras i kyl, utan hängas i rumstemperatur och håller minst ett år!! Jo jag lovar!! De blir bara bättre med tiden!!! Så nu måste jag fixa krokar för de jag har är i fönstret och eftersom stormen tog vår stora lönn utanför köksfönstret så blir det för soligt och varmt.

Sen gjorde jag en enkel men väldigt god coleslaw.

Strimla vitkål med osthyvel, ca 1 liter
Riv en liten morot grovt
Skär en halv rödlök i tunna skivor

Lägg kålen i ett durkslag och häll sakta över ca 2 liter kokande vatten, skölj genast med kallt vatten så kålen kallnar.

Blanda alla grönsaker i en skål.

Rör ihop 1,5 dl crème fraîche, 1 dl majonnäs, knappt 2 tsk dijonsenap, en rejäl nypa flingsalt och ett par tag med svartpepparkvarnen.
Häll över såsen och rör om, salladen blir ännu godare dagen efter!!
Och JA!! Jag vet att morot inte är LCHF men det är så lite och vill man så utesluter man den, eller hackar ner lite röd eller orange paprika, det är egentligen färgklicken jag är ute efter...

Vi grillade några goda korvar med hög kötthalt och några tomater till också.

Det här med LCHF har verkligen lyft mig!!! Jag har visserligen alltid gillat att laga mat och att experimentera, inget jag fått med mig hemifrån direkt, då jag i vuxen ålder insett att mamma inte gillade att laga mat trots att hon var hemmafru. Nu har jag en krånglig historia...och jag får väl bjuda på lite av den (vill du läsa mer om mig o hur jag tänker så har jag en blogg till http://carryon.bloggplatsen.se ) jag föddes för....länge sedan...av en väldigt ung mamma och hamnade rätt snart i fosterhem, på den tiden var det kö på att få adoptera barn och utlandsadoptioner hade ännu inte kommit till oss i Sverige...så jag bodde i fosterhem men de kunde av nån anledning inte adoptera mig utan när jag var drygt tre år fick jag flytta igen och där blev jag kvar och där rotade jag mig...även om jag alltid burit med mig en smärta och ett utanförskap så vet jag att jag var önskad och efterlängtad!
Min biologiska mamma, som jag tyvärr aldrig träffat i vuxen ålder men jag har fått kontakt med mina fyra syskon, var kokerska och uppenbarligen så ligger matintresset i generna då jag insett att mina biologiska syskon också är bra på det där med mat!!
Så jag förvaltar mitt biologiska arv!! Och jag gillar att laga - och äta - god mat!!! Så vansinnigt skönt att numera inte behöva ha dåligt samvete för att jag använder grädde och crème fraîche i matlagningen!!! Och bara riktigt smör!!!

Glöm nu inte att du kan kontakta mig om du vill ha en Temadag, studiecirkel, göra ett event....

jiewertz@me.com
0706528917

Vi ses!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 3 juni 2015 15:28

Jodå idag har jag experimenterat lite...på måndag ska jag ha en Temadag här hos mig i Fridhem, Sannahed då vi ska fokusera på mat som fungerar i matlåda.
Blev sugen på att göra nåt med fisk och har aldrig i hela mitt liv lagat Fiskkakor eller gjort fiskfärs...så sagt och gjort jag funderade jag en stund medan fisken tinade o sen satte jag igång....mitt kök ser nu ut som att stormen utanför mitt köksfönster dragit in...och NEJ inget bildbevis på det!! Hi hi

Så här ser det färdiga resultatet ut, när jag tog fiskkakorna ur fritösen så var de väldigt "uppblåsta" och "puffiga" men sjönk ihop, vilket inte gör något vad gäller smaken.
Här kommer mitt egna recept, vilket jag är nöjd med för att vara första försöket!!


Carrys Fiskkakor med sting
3 portioner, 12-13 små biffar

400 G tinad torskfilé
2 ägg
1,5-2 tsk salt
1,5-2 krm cayennepeppar
Lite nymalen svartpeppar
1,5 msk fiberhusk
1-1,5 dl grädde

Kör allt i mixer till en slät smet, låt svälla ett par minuter, det ska gå att med fuktade händer forma små platta biffar.
Forma 12-13 biffar
Fritera i olja på 170 grader 4 minuter eller stek i olja i stekpanna.

Gott till:
En kall sås på 1 dl crème fraîche, en msk majonnäs, 2-3 msk stark ajvar relish

Servera med sallad, vitkålsmos, broccoli eller vad du gillar. Vi tog en vanlig vitkålssallad idag för det var vad som fanns hemma i kylen, men kokt broccoli hade jag nog gillat bättre!!
Men som sagt, ät det du gillar till!!

Vill man så kan man gott lyxa till det så här mitt i veckan med lite glass!!
Ta en näve frysta hallon och kör med kniven i en matberedare samtidigt som du häller på grädde, 1-2 dl grädde till två personer blir bra!
Servera med hackade nötter, lite riven choklad, kokoschips...bär....ja precis vad som eller ät den som den är direkt ur bunken...för oj oj så gott det är!! Jag minns att jag gjorde sån här glass på 80-talet när vi var familjehem och då fick jag dåligt samvete över att jag som överviktig åt grädde....DET har jag inte nu minsann!!! Mera grädde åt folket!!!
Hej hopp! Nu drar jag ut i stormen med två av mina tre hundar, den tredje har ryggskott o får tyvärr inte promenera...
Om ni inte hör av mig så har jag väl lättat mot skyn.....Har ju inte så mycket barlast längre!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 31 maj 2015 22:56

Här kommer fem frukostar, fem luncher och fem middagar!!

FRUKOSTAR

TOAST
2 personer (jag äter inte hela...men mannen min blir glad över att få lite till)

Grädda fyra våfflor på
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

Täck en våffla med skivad ost, lägg på en god rökt skinka, ringla över osötad senap, en skiva skinka till och mera ost.
Lägg på en våffla. (Gör likadant med den andra)
Lägg våfflorna i våffeljärnet och kläm ihop tills osten smälter...

PANNKAKOR/PLÄTTAR
2 personer

2 ägg
1 dl grädde
Knappt en matsked fiberhusk
En nypa salt

Vispa ihop och låt svälla ett par minuter, stek på medelvärme i smör eller olja ett par minuter på varje sida.

Servera med chiasylt, rabarberkompott....färska bär och grädde

ÄGGTJOLIMOX
1 p

Koka ett ägg, hacka det, blanda med en msk majonnäs, 1/2 dl keso och lite örtsalt och två skivor rökt skinka i bitar, lite hackad röd paprika...
Ät med Sesamknäcke (recept finns här sen tidigare enligt http://lesscarbs.se )

AVOKADOFRUKOST
1 p

Stek 2 ägg, krydda med salt o ev peppar
Skär 1/2 avokado i bitar, blanda med 1/2 dl majonnäs, lite pressad citron, ca 1/2 dl hackade räkor (jag brukar köpa handskalade räkor på burk, lite dyrare men såååå gott) smaka av o tillsätt ev lite svartpeppar
Servera äggen med avokadoröran och några salladsblad

SMOOTHIE
1 p

1 dl kokosmjölk eller grädde
1/2 dl kvarg med limesmak, osötad, Lindahls har en ny sort utan socker
1 dl frysta halvtinade hallon
Ca 1 tsk chiafrön

Mixa allt, häll upp i glas o toppa med några hallon och lite kokosflingor



RabarberHallonkompott med kanel och kardemumma, recept se tidigare inlägg

LUNCHER

RAGGMUNK MED BACON
2-3 p

1-2 majrovor 150-200g
3 ägg
2,5 - 3 msk fiberhusk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt

Riv majrovorna grovt och krama ur vätskan.
Vispa ihop smeten o blanda i majrovorna, låt svälla ett par minuter.
Stek plättar på medelvärme några minuter på varje sida, servera med stekt fläsk eller bacon, grönsaker och lite lingon.

UGNSPANNKAKEPIZZA
4 p

6 ägg
2 dl mandelmjöl
5 dl grädde
2-3 msk fiberhusk
En nypa salt

Vispa ihop, låt svälla ett par minuter och häll i smord långpanna.
Strö över en näve av vardera: sesamfrö, pumpafrön och solroskärnor.
Grädda i 200 grader 25-40 minuter tills den nästan är klar.

Ta ut ur ugnen och bred över en förpackning krossade eller passerade tomater, täck sedan med skinka, salami, champinjoner...ja det du gillar..
Strö över 2-3 dl riven ost, krydda med pizzakrydda
Öka ugnen till 225 grader och grädda ca 10 minuter till (tills osten är gyllen och bubblig)

Servera med en grönsallad

ZUCCHINIBIFFAR
2 p

1 zucchini/squash
1 liten rödlök
1 ägg
1 dl rysk yoghurt
1 msk fiberhusk
Ca 50 gram feta eller salladsost
Salt
Svartpeppar

Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan, hacka löken, blanda allt och låt svälla ett par minuter.
Forma biffar och stek i olja eller smör, servera med en grönsallad.

VITKÅLSSALLAD MED ROSTBIFF
4 p

1 färskt vitkålshuvud
1 knippe färsk lök
Färska örter typ oregano, basilika, timjan...

Skär kål och lök fint, plocka av bladen från örterna och hacka dem, blanda allt.

Smula över ca 300 gram feta- salladsost

Häll över en dressing på:

1 pressad vitlök solo (eller tre klyftor)
2 dl olivolja
1-2 pressad citron
Salt
Svartpeppar

LATMANSPIZZA
1 p

Lägg ut ostskivor på en tallrik
Bred över ca 1 msk ajvar relish
Täck med rökt skinka
Skiva tomat över och mal svartpeppar över
Täck med ett lager ost

Kör i micro på full effekt 3,5 - 4 minuter beroende på micron...
Servera med en grönsallad - snabbt och enkelt!!

MIDDAGAR

KÖTTFÄRSSOPPA
2 p

100 G köttfärs
1/2 gul lök
1 krm paprikapulver
Svartpeppar
Lite stark chilisås typ sriracha
1 stor eller 2 mindre majrovor
1 liten morot
4 dl vatten
1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 msk tomatpuré

Fräs färsen i olja, hacka löken och tillsätt den. Krydda med paprikapulver, svartpeppar och stark sås.
Skär majrova och morot i små bitar och lägg i dem i grytan, tillsätt tomatpuré, buljong och vatten och koka upp och sjud i 15-20 minuter. Smaka av och servera med en rejäl klick smetana/crème fraîche/aioli

KORVGRYTA
2 p

250 G vitkål
250 G majrova eller kålrabbi
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong eller fond
250 G falukorv
Lite färska örter

Skär vitkål, majrova/kålrabbi i bitar, koka upp vattnet med buljongen, lägg i grönsakerna och koka tills allt är nästan mjukt, det tar 10-15 minuter.
Skär korven i bitar och lägg i med lite hackade örter, t ex timjan
Koka några minuter.
Servera med blomkålsris och en klick grekisk yoghurt

BROCCOLIGRATÄNG
2-3 p

Förväll ca 500 gram fryst broccoli lätt och lägg i smord ugnsform.
Skala och klyfta 6 kokta ägg och lägg ovanpå broccolin.

Koka en sås:
4 dl grädde, salt och vitpeppar, låt koka tills grädden tjocknat, rör ner 3 dl lagrad ost.
Häll såsen över broccolin/äggen och gratinera i 225 grader 15-20 minuter, servera med en fräsch sallad och fröbröd.

VITKÅLSGRATÄNG MED KALLSKURET
4 p

1/2 vitkålshuvud, strimlat
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
1-2 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost

Fräs kål och lök i rikligt med snör, när kålen mjuknat något så häller du på grädden, crème fraîchen samt kryddorna (det gårdar mer kryddor än man tror)
Smaka av och låt puttra på svag värme några minuter.
Häll i ugnsform och strö över riven ost, gratinera i 220 grader ca 20-25 minuter, servera med skivad rostbiff/skinka och lite fetaost samt en grönsallad.

CARRYS SKINKRULLADER
4 p

500 G köttfärs
1 dl grädde
1 ägg
200 G feta- eller salladsost i smulor
1 tsk salt
Svartpeppar
1,5 tsk sambal oelek

Blanda ihop och forma 20 små avlånga biffar och rulla in varje biff i en skiva flatrökt skinka
Lägg ruladerna tätt i en smord form.

Blanda ihop 3 dl grädde med 1,5 msk grönsaksfond, 3 msk tomatpuré, och 1 tsk sambal oelek och höll detta övercrulladerna.
Täck med en god smakrik riven ost och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera med ugnsrostade grönsaker.

Slutligen så bjuder jag på en smarrig kaka!!

MINTCHOKLADKAKA

Smält 100 gram smör och bryt i 60 gram mörk choklad med mintsmak samt 40 gram mörk choklad (minst 70% kakao) låt allt smälta. (Vill du ha mycket mintsmak tar du 100 gram mörk mintchoklad)
Vispa 2 ägg med 1/2 dl sötströ (mindre om du är som jag, dvs inte särskilt förtjust i sött) rör ner smör/chokladblandningen i äggsmeten
Häll upp i en rund springform, kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten, formen behöver inte smörjas.
Grädda i 180 grader i mitten av ugnen i sex minuter. Ställ kallt och servera med en klick grädde.

Av Carry Jiewertz Larsson - 31 maj 2015 17:45

mina rabarber som jag odlar i stora krukor längs husväggen trivs verkligen. Jag har skördat dem minst fyra gånger redan och idag var det dags igen....vad göra om man inte vill göra paj??
Jo det blev en kompott på rabarber och hallon, smaksatt med kanel, kardemumma och vanilj och jag kan knappt vänta till i morgon bitti när jag ska göra pannkakor till frukost....

Så här små o ynkliga var de i början av april och ingen kan väl säga att vi haft en gynnsam vår men ändå har de växt och frodats, jag har till och med givit bort en stor kruka...

Jag såg att Svenska Kyrkan i Örebro har en regnbågsmatta för att visa på alla människors lika värde, jag har regnbågsunderlägg!!
Kompotten gjorde jag så här:

650 gram rabarber skars i små bitar
Koka upp med 1-1,5 dl vatten, en kanelstång och en matsked kardemumma. Tillsätt 1/2 tsk vaniljpulver.
Låt koka tio minuter och lägg sedan i 200 gram hallon och söta med Ica sötströ, jag tog 3 matskedar och tyckte det var alldeles lagom.
Koka 5-10 minuter till och häll upp på rena burkar.

Imorgon har jag en läkartid tidigt på morgonen så jag tänker att det blir en god brunch när jag kommer hem.
Tänk dig nystekta pannkakor, en härlig kompott och en klick grädde....mmmmm

Hade tänkt göra en veckomatsedel idag men livet kom emellan med en dålig hund och oron för henne...så det kommer säkert mera mattips i veckan men just nu blev det kompotten!!

Ser härlig ut eller hur!!!

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lchfmyway med Blogkeen
Följ lchfmyway med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se