Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz - 12 november 2015 19:19

   

Idag har det regnat ordentligt innan solen tittade fram....
Trist med regn när man har avslutning på kurs i Tävlingslydnad med bästa Britta...vackra Britta som visat sig inte bara vara vacker utan även smart...arbetsvillig...orädd....duktigt o framåt....

Ja ja...avslutningen på kursen hölls i ösregn så en värmande soppa kändes bra till kvällen!!

Så här gjorde jag:

Finhacka en vitlök solo eller tre vitlöksklyftor
Strimla 15-20 cm purjolök, tunt

Fräs detta i en neutral olja utan att det blir brynt...i en stor kastrull/gryta
Skiva 8-10 färska champinjoner och låt dem fräsa med i grytan

Klicka i 2 tsk röd currypasta, rör om

Skiva två morötter i tunna skivor o häll i dem i grytan

Låt allt fräsa ett litet tag...
Häll i en burk kokosgrädde och en burk kokosmjölk, koka upp och koka i fem minuter

Jag hade lite gröna grönsaker som jag hittade i frysen...lite broccoli...lite herrkuvert (ursäkta stavningen) lite sockerärtor..ta det du har...ca 250 gram...skivade även i en liten bit röd spetspaprika...

Sen tog jag ca 3-4 cm färsk ingefära som jag skalade och rev fint på rivjärn....rörde ner i grytan....
Smaksatte med 2 msk Hummerfond....koka upp o smaka av...

Och...så skar jag fyra portionsbitar fryst lax i tärningar och la ner dem i grytan, kokade upp och kokade 7 minuter tills laxen är färdig...smakade....funderade....hade i lite mer hummerfond och ca två msk pressad lime...
Sen sköljde jag en förpackning Shiratakinudlar och klippte dem i mindre bitar, blandade i dem i soppan och kokade upp!

Klart!!!

Klicka i lite crème fraîche i varje skål vid serveringen!!!

MUMS!!

Blir 4 - 6 portioner!!


Av Carry Jiewertz - 11 november 2015 21:48

Kan inte annat än rekommendera er som bor i närheten av lilla oansenliga Kumla i södra Närke att göra ett besök på restaurang Indigo!!!
Vi äter lunch där då och då...rätt ofta faktiskt...för ibland är jag LAT!!! De har en fantastisk salladsbuffé med en tomatsallad med persilja o lök, fina oliver...Kalamata...inget fusk med färgade gröna....gurka, sallad, tomat, goda såser...och mycket mer som funkar när man - som jag - äter LCHF
De serverar flera alternativ till lunch...
Bl a vällagad husmanskost...fisk...kyckling...
och...jo de har pizza oxå men man måste inte äta den!!!
Härom veckan var vi där och åt baconlindad kycklingfilé med vitvinssås och goda tillbehör, istället för potatis så tog jag mer av salladsbuffén!!
Ikväll hade vi bokat bord - som tur var, för det var fullsatt - till After Work Buffén!!
Vi hade inte testat den - dvs After Work-buffén innan...men vi gör gärna om det!!!
Onsdagar mellan 17 - 20
Och kom ihåg!!! BOKA BORD!!

Här sitter jag och är såååå nöjd!!!

Kalla rätter: tomatsallad med persilja, rättika i stavar, morot i stavar, oliver, kokt skinka, prosciutto, bresaola, kronärtskocka, fetaost, manchego....var säkert nåt mer som jag glömt...
Såserna, de kalla såserna var smakrika och otroligt goda!!!
Vi plockade...åt och var nöjda...så kom varmrätterna in...
Kycklingspett, revbensspjäll, kycklingvingar, korvar...å så fanns det en hel del annat...
Priset då undrar du...
Jo...för all mat...två glas rött, ett glas mineralvatten m citron o ett glas "vanligt" vatten...så betalade vi exakt 300 kr
Varken mer eller mindre!!!
Prisvärt???
JAPP!!!
Gott??
JAPP!!
LCHF???
JAPP!!! Om man vill!!!
För visst är det så...
LCHF är ett VAL!!!
Inte ett TVÅNG!!!!
Jag har VALT att äta på ett visst sätt, och jag tänker inte TVINGA DIG att äta som jag!!
Jag kan bara säga att jag är väldigt....väldigt nöjd med att äta så här!!

Av Carry Jiewertz - 11 november 2015 15:41

Häromdagen gick jag runt o kollade i hyllorna med glutenfritt och fröer mm
Hittade då en påse med mix för att baka s k Stenåldersbröd...läste innehållsförteckningen och tänkte att det där kan jag röra ihop själv o det blir sååå mycket billigare...sagt o gjort...
Igår testade jag att baka det och i morse åt jag av det till frukost....
Mums!!

Jag orkade en av brödskivorna...man får tugga...tugga....tugga...och det var väldigt mättande!!
Jag serverade brödet med Fjällbrynts Storsjöost, en lagrad mjukost med mycket smak, rökt skinka, spetspaprika o lite svenska tomater
Sååååå gott!!!
Kaffe med grädde till detta.

Jag gjorde så här:

Sätt ugnen på 160 grader

I en skål mäter du upp följande och rör om så allt blandar sig

135 g linfrö
135 g skalade sesamfrön
135 g pumpakärnor
50 g hela hasselnötter
50 g hela mandlar
1 tsk salt
1,5 tsk kummin, eller annan krydda du gillar

I en annan skål vispar du upp

4 ägg
3/4 dl god olja

Smörj en avlång brödform på 1,5 liter

Rör ner fröblandningen i äggvispet

Häll smeten i den smorda formen och grädda, mitt i ugnen, i 60 minuter
Låt svalna och förvara i kyl, eller skiva i tunna skivor och frys in.

Ett bröd som inte smakar "sockerkaka" YEY!!!!
Avskyr verkligen alla LCHF-brödsubstitut som bara är "svampiga" och inte smakar nåt...brukade älska bröd av typen Danskt Rågbröd och detta påminde faktiskt om det till konsistensen!! Ska prova med annan kryddning nästa gång....anis o fänkål kan nog bli gott...

Imorgon, till frukost,ska jag prova att rosta brödet o servera med Bregott och ost...

Man kan så klart ta vilka frön man vill...är man nötallergiker så tar man bort nötterna o tillsätter mera frön, den totala mängden "torrvara" ska bli 500 g

Imorgon har jag tänkt laga en laxsoppa med Shiratakenudlar....nyfiken....titta in i bloggen på fredag igen så får du veta hur den blev!!

Ikväll blir det Tapas-buffé på vår lokala Tapasrestaurang Indigo i Kumla, får återkomma om hur det var också!!
Ha en riktigt trevlig onsdagskväll!!

Av Carry Jiewertz - 7 november 2015 15:09

Lördag....värk i kroppen och tråkväder...då får man försöka muntra upp sig med lite god mat...så jag kokade ihop en sagolikt god kycklinggryta.

Lördagslunch
4-6 portioner, beroende på hur hungrig man är

900 g färsk kycklingfilé
3 msk stark ajvar relish
2,5 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 msk kycklingfond
1,5 msk soja, gärna glutenfri
1 vitlök solo eller 3 vitlöksklyftor
1,5 tsk torkad ramslök
1 msk dragon
Salt, peppar
Riven parmesanost till serveringen

Skär filéerna på längden i tre delar, fräs i smör och olja. Klicka i ajvar, pressad vitlök och häll på grädde och crème fraîche, fond, soja och kryddorna.
Koka under lock 5-10 minuter, kolla så kycklingen är genomstekt.

Servera med kokt brysselkål med smör och strö över parmesan på kycklingen vid serveringen.

Till kvällen blir det räkor och majonnäs och en chokladmousse till efterrätt.
Jag älskar mascarpone o använder det mycket i mina efterrätter...minns du syrlig cheesecake med hallon....mmmm
Igår knåpade jag ihop en mousse som smakar mumma!

Den är mäktig så jag tycker det blir minst 6 portioner...kanske fler...

Vispa 3 dl grädde och rör ner 100 g mascarpone samt två äggulor.
Smält 50 g mörk choklad med mintsmak och 50 g 86% choklad, kör på låg effekt i micron 30 sekunder i taget o låt den bara precis smälta så den inte blir för varm, skulle det vara så att den blir för varm så låt den svalna lite innan du försiktigt vänder ner den i grädden.
Lägg upp i portionsformar o ställ i kylen minst tre timmar.
Jag lovar att det smakar himmelskt gott! Jag provsmakade den igår och var nöjd efter tre skedar...så gör hellre många små portioner...
Ett alternativ till mintchokladen är ju mörk choklad med lakrits....oj oj det måste jag prova....men eftersom mannen min inte gillar lakrits så blev det mint...

Ha en fortsatt trevlig helg!!

Av Carry Jiewertz - 4 november 2015 19:54

De två senaste helgerna har jag spenderat med min storasyster som inte äter enligt LCHF men har ändå tänkt till o avstår kolhydrater i form av bröd, pasta, ris, potatis....så...ganska likt LCHF...
Helgen för 1,5 vecka sedan var vi på Musikalresa till Stockholm, gick mellan olika "vattenhål" och överallt kunde men välja dryck med lite socker och mat utan onödiga kolhydrater...

Var på Chinateatern och såg en fantastisk musikal: Jersey Boys!! Skön musik och ändå ett djup i "storyn"
Sen sov vi över hos en kusin som visste att jag äter enligt LCHF så det serverades kycklinggryta med kokosmjölk!! Gott!!
Till frukost blev det kokt ägg med Bregott, ost, kaffe
Dag två spenderades i Gamla Stan där vi strosade runt i godan ro och uppförde oss som turister...

Helgen som gick spenderade jag hos syster i Norrköping, anlände fredag och på kvällen lagade syster en fantastiskt god rätt på bönpasta, trattkantareller, en liten rödlök, ett par soltorkade tomater i strimlor, grädde
Blötlägg trattisarna om de är torkade, fräs dem sedan i smör med löken i tunna skivor, tillsätt vitlök om du vill
Ner med tomaterna...de soltorkade...mal över peppar o tillsätt salt och häll på grädde efter tycke o smak....låt allt koka, smaka av, ha gärna i chiliflakes och smaka av igen...
Syster kokade bönpasta - jag hade valt kolhydratfria nudlar...typ shiratake...
När såsen kokat ett tag så rör du ner bönpastan/nudlarna....blanda...
Jag lagade rätten idag och hade även i ett paket knaperstekt bacon...men syster äter inte fläsk, nöt eller nåt rött kött...
Servera med körsbärstomater, sockerärtor (färska blir bäst) och riv över parmesan och njut
Så gott!!

Frukost: Grekisk Yoghurt med lite grädde i och lite bär o frön, kokt ägg med Bregott!! Gott höll mig mätt länge!!
Till lunch åt vi fröknäcke med god ost och Bregott o grönsaker...mmmmm
Efter lång skön promenad i höstsolen så blev det på kvällen god vegetarisk gryta!
Mums!
Förra hösten plockade jag sjukt mycket Karl Johansvamp som jag torkade o gav bort...bl.a. till syster...och nu blötlade vi svampen, fräste sedan på den i neutral olja, i med valfria grönsaker...vi hade lite kålrot, en morot, paprika, broccoli, brysselkål, färsk ingefära i små bitar, stark ajvar relish, grädde, låt allt koka ihop..smaksätt med en god sockerfri fond...krydda ned det du gillar!
Servera med fetaost i tärningar, sockerärtor och pumpafrön....mums det med!!

 

Sen - dagen därpå - åkte vi på Ålandskryssning...med buffé...och frukost...
Buffén!!! Mmmm så god!!
Färska räkor, majonnäs, rökt lax, kallskuret, grönsaker...jag kom aldrig till varmrätterna...det kalla var alldeles för gott och tillfredsställande....mmmm
Sen besökte vi PUB o Nattklubb...försökte beställa drink utan socker...nja...så vi avstod...
Kom i säng vid två-snåret...glada och trötta...
Upp...rufsig i håret...trött...tog oss ner till frukosten där det fanns äggröra....bacon...skinka...ost...korv...bär...kok

t ägg...fräscha grönsaker...
Inte alls svårt att äta enligt LCHF där!!! YEY YEY YEY 


Ikväll blev det "pizza"
Till två - tre portioner

Täck en plåt med skivad ost, bred på ajvar relish...stark eller mild...kolla sockerhalten!! Det finns mer eller mindre bra...
Fördela två små burkar tonfisk i vatten, ringa över lite olivolja, strö över en halv skivad rödlök, kanske några svarta Kalamataoliver, mal över lite peppar...skiva över några tomater, strö över pizzakrydda, täck med ost
Sätt in i 225 grader ugn...ca 15-20 minuter...tills osten bubblar...
Servera med vitkålssallad - se tidigare inlägg...

 

[Bild]

Av Carry Jiewertz - 27 oktober 2015 22:00

Idag gjorde jag en sorts moussaka på ekologisk nötfärs, körsbärstomater på burk...aubergine...ostsås...blev galet gott!!

Till fyra portioner

1 aubergine
500 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlök solo eller 2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater
2 dl rödvin
Salt
Peppar
Paprikapulver
Oregano
Ev lite vatten

Ostsås:

1,5 dl grädde
1,5 dl crème fraîche
1/2 dl philadelphiaost
1,5-2 dl riven ost
Salt
Vitpeppar

Bryn lök o vitlök på medelvärme tills löken mjuknat, tillsätt färsen, tomatpurén, salt och peppar, höj värmen lite så färsen blir brynt.

Under tiden skär du auberginen i tunna skivor och lägger på bakplåtspapper på en plåt, pensla med en neutral olja och sätt in i ugn 200 grader i tio minuter, ta ut plåten, vänd på auberginen, pensla på olja och sätt in i ytterligare 5 minuter

Tillbaka till färsen....
Häll på vinet (vill du inte ha vin så ha i lite rödvinsvinäger för syrans skull) låt vinet koka in. Häll på en burk tomater o ev lite vatten, smula i oregano och strö i lite paprikapulver
Låt koka utan lock i minst 20 minuter
Smaka av och tillsätt ev mer kryddor

Ostsåsen:

Koka upp grädden o ha i crème fraîche samt färskosten, rör till en jämn smet, rör ner riven ost, smaka av med salt och peppar

Pensla en ugnsform med olja
Lägg i ett lager av köttfärssåsen, täck med aubergine, på med ostsås, ett lager färs...aubergine och ostsås och så ett lager färs och ostsås, toppa med riven ost.

Gratinera i 220 grader 20-30 minuter tills osten är gyllene...

Jag serverade rätten med min vitkålssallad som jag gjorde häromdagen...den blir bara godare efter ett par dagar!!

Av Carry Jiewertz - 22 oktober 2015 18:45

Insjuknade i en förkylning i tisdags...blev helt däckad....inte orkat laga mat...tur det finns ost, skinka, ägg, korv, grädde....
Idag har jag inte gjor många knop men lyckades ändå laga till lite mat...
Vitkål!!!! Har du upptäckt vitkål???
Så användbart, nyttigt och framförallt GOTT!!
Idag tog jag fram ett mellanstort vitkålshuvud, sparade 400 g till huvudrätten och gjorde vitkålssallad på resten.

Vitkålssallad

Strimla vitkålen med hjälp av matberedaren eller osthyvel
Lägg i en bunke och häll på kokande vatten, rör om, häll av vattnet efter ett par minuter och "krama" ur vätskan
Häll på en blandning av lika delar god olja och äppelcidervinäger, salta, gärna med himalayasalt och ha i mycket grovmalen peppar, jag har en kvarn med olika sorters peppar i...svart...vit...grön...rosé...
Rör om så att allt blandas och smaka av, jag gillar när det är mycket peppar i!!

Huvudrätten blev en gratäng med köttfärs, salami, vitkål, sambal oelek, vitlök....ja ja recept kommer...

Jag skar vitkålen (400g) i grova bitar och stekte dem i gjutjärnsgrytan i snör och olja, skivade en gul lök o lät den fräsa med samt en vitlök solo (har du inte solo så ta 2-3 klyftor vanlig)
Sen la jag i 400 g nötfärs
100 g god smakrik salami i bitar, 2 msk tomatpuré
Fräs tills all färs fått färg
Ha i 1 tsk (eller mer) sambal oelek
1,5 tsk av en kryddblandning jag köper på marknad, Cubablandning, innehållet är rätt likt tacokrydda, den innehåller inte salt eller några andra tillsatser
2 tsk salt
Rör om och tillsätt 2 dl grädde och 1 dl crème fraîche
Koka upp och smaka av

Lägg hälften i en ugnsfast form, strö över 1 pkt Ica Basic salladsost i smulor, eller fetaost
Täck med resten av köttfärsröran
Skiva över en stark lagrad ost, jag tog västerbottenost

Gratinera i 220 grader i 20-30 minuter tills osten är gyllene och bubblig.
Servera med grönsallad eller vitkålssallad.

MUMS!!

Det blev fyra rejäla portioner av gratängen!!

I övrigt är jag i sorg....
Bytte dator o fick en Mac...tänkte den skulle funka bra med min iPad o min iPhone...
Synkroniserade den med min iPad....och alla...precis ALLA dokument jag gjort i Pages är borta....finns inte i molnet...finna ingen stans...och där jade jag min receptsamling....alla recept jag skapat sedan jag började med LCHF i september 2104
SUCK!!!
Finns det nån duktig där ute som kan hjälpa mig så tar jag tacksamt emot hjälp...killarna/tjejerna på 3 kunde inte....
SUCK.....MEGASUCKKKKKKK.....
Mitt mobilnr är 0706528917 ring mig om du har lösningen på mitt problem....alltså just det här dokumentproblemet....

Av Carry Jiewertz - 16 oktober 2015 16:42

Igår hade jag besök av kär vän och vi lagade en god Tacobuffé, allt är inte LCHF men man väljer själv vad man vill äta...eller inte...det mesta på buffén var ändå LCHF-vänligt!! Och jag väljer självklart LCHF!!

Dagen innan hade jag kokat fyra skivor fläskkarré i lättsaltat vatten tills de var så möra så de föll sönder när jag försökte lyfta ur dem ur grytan med gaffel....
Nu finfördelade jag karrén och stekte den i smör, köpte den här produkten för o testa...

Det funkade toppen!! Ville ju bryna på ordentligt o få stekyta.
Kryddade med tacokrydda utan socker eller andra tillsatser, smaksatte med salt och en het tacosås som jag köper på Tacobar i Örebro, den är såååå god o smakrik och man behöver bara ta lite lite av den...
Under tiden så skar min vän grönsaker och gjorde en guacamole på två mogna avocados, två vitlöksklyftor, 1,5 msk av tacosåsen, och crème fraîche, lite pressad citron och salt

Sen la jag ungefär en dl crème fraîche i en kastrull och värmde den, rörde ner 6 skivor cheddarost...sån där man köper till hamburgare...den orangea!! Vill man så hackar man i lite finhackad jalapeno när såsen är ihoprörd....första gången jag försökte göra cheddardip så smälte jag cheddar i en skål i micron....men...så fort jag tog ut den så stelnade osten....tänkte till lite o testade att ha i crème fraîche...funkade!!!
Och sååååå gott!!
Igår gjorde jag inte ostchips till men det är supergott istället för tacochips!!
Jag köper färdigskivad Goudaost, delar skivorna på mitten, lägger dem på bakplåtspapper och strör över lite tacokrydda (utan socker) kör i ugn 220 grader tills osten bubblar....när de svalnat funkar de utmärkt som tillbehör till tacos!!

Majs äter jag ju inte längre men jag tog några korn igår bara för att få känna smaken!!

Så!

Tacobuffén bestod av:

Förkokt, stekt fläskkarré
Sallad
Gurka
Tomat
Rödlök
Majs (välj bort det om du äter strikt)
Ost
Guacamole
Cheddardip
Crème fraîche
Salsa
Jalapeno

Det räckte till fyra hungriga personer!!!

Just nu funderar jag på en Temadag...har ju haft två hittills, på den första var temat: En festlig buffé, den andra: Matlådor.
Frågan är....vad skulle DU vilja ha som tema...inom LCHF så klart!!
Skriv till mig på jiewertz@me.com eller på Facebook: Carry Jiewertz Larsson

Jag verkligen älskar livet med LCHF...mår så bra!! Gjorde en del medvetna avsteg under sommaren o en bit in på hösten men insåg att LCHF är det som får mig att må bra...utan blodsockerfall eller "dumping" dvs när magsäcken töms ut i tarmen som ju inte är förberedd på oprocessad mat....

Bilder från Temadagen Festlig Buffé

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards