Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz - 8 mars 2015 19:26

Ikväll firar vi mannen min och jag! Startade bloggen sent i torsdagskväll och på fredagen hade jag över 200 unika besökare! Tack alla som tittar in! Jag hoppas att ni ska kunna hitta något som gillas och att ni ska bli inspirerade till att laga mat!!
Så vi firar med en krabbrätt som jag lagade ofta på 80-talet, då kämpade jag med vikten o gick på Viktväktarna med jämna mellanrum och den här rätten kunde jag inte äta mycket av då...den var alldeles för "dyr" dvs det kostade för mycket av dagsransonen att äta fet mat!
Men idag kan jag till fullo njuta av maten jag lagar och älskar!!
I början när jag ställde om till LCHF (för ungefär ett halvår sedan) så kändes det vääääldigt konstigt att ha grädde i kaffet, smör till matlagning, gräddiga såser, smetana, fet yoghurt mm
Fick nästan dåligt samvete när jag åt...det har gått över nu!!
När jag var som störst så hade jag 2XL i tröjor o 54-56 i byxor...köpte kläder, int utifrån vad jag tyckte var snyggt utan vad som fanns i min storlek!!
I höstas när jag bestämde mig för att prova LCHF så hade jag 42-44 i jeans o L/XL i överdelar.
Idag har jag med LCHF gått ner femton kilo och totalt sen jag vägde som mest 50 kilo (ja ja det fattas fem hekto tills jag minskat 50...)
Att handla kläder är plötsligt roligt!!
För en månad sedan fick jag en massa kläder av min syster som också minskat i vikt, och förstå känslan när jag provar ett par jeans i stl 36 (de är antagligen stora i modellen, men jag tänker inte klippa bort storlekslappen som jag alltid gjorde förr) och jeansen sitter perfekt!!
Köpte nyss nya byxor o struntade i att prova...fick åka tillbaka med de i stl 40 o byta till 38! I'm Lovin' It!!
Det bästa med LCHF annars är faktiskt att jag aldrig blir tokhungrig, får aldrig blodsockerfall utan mår bara toppen!
En dag för mig kan se ut så här:

Frukost
Rysk Yoghurt med egengjord müsli på nötter och frön, och en kopp kaffe med en skvätt grädde.

Lunch
En omelett på två ägg, 2 msk grädde, lite riven ost och champinjoner, paprika och rökt skinka, samt lite sallad

Middag
Nån gryta på t ex kyckling, bacon, grädde, soltorkade tomater och kokt broccoli

Några mellanmål behöver jag inte!

Japp så nu firar vi både det ena och det andra ikväll och jag unnar mig ett glas torrt bubbel, tyvärr är det ofta hög sockerhalt i mousserande men ett glas eller två vid högtidliga tillfällen och när man vill fira är det värt!!

I de vackra ugnsformarna är det något som jag kallar Krabbvickning.

Ingredienser:
2 burkar salladskrabba
4 ägg
200 g färskost med vitlök
Sesamfrön/Blå vallmofrön

Gör så här:
Fördela salladskrabban i fyra smorda formar, eller lägg allt i en form, häll av vätskan från krabban först.
Vispa ihop ägg med färskost och häll över. Toppa med sesamfrön eller blå vallmofrön.

Grädda i 220 g 15-20 minuter, man får kolla när äggstanningen stelnat.

Det blir fantastiskt gott med en liten sallad till. Funkar även som förrätt så klart!!

Nu ska jag fundera över vad jag ska dela för recept i morgon.
Jag är glad över att några av mina vänner på Facebook tjatat på mig om att börja blogga om mat för nu fick jag verkligen en kick igen!!
Driver ju även två andra bloggar som du hittar i länklistan eftersom jag föder upp hundar och dessutom gillar att fundera över livet och dess vindlingar!
Önskar er en skön söndagskväll och kom gärna med förslag på typ av mat ni vill se i bloggen!

Av Carry Jiewertz - 8 mars 2015 14:17

Här kommer fem enkla rätter som passar att h med till jobbet, passar i och för sig att äta hemma också.

#Ostpaj#
4-5 bitar

Pajskal:
1 dl PO-fiber
1 msk Fiberhusk
1 dl oskalade sesamfrön
½ tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde

1,5 dl lagrad riven ost

Blanda de torra ingredienserna och lägg i matberedare med smöret och osten.
Arbeta in äggulan och häll sen i grädden.
Platta ut i en rund springform och förgrädda i ca 10 min i 220°

Fyllning:
200 g riven stark ost, typ prästost
3 ägg
2 dl grädde
Några tag med svartpepparkvarnen
Ca 1 tsk flingsalt

Grädda i 220g ca 20-25 min

Pajen är god även kall.

Pajdegen blir fantastiskt spröd o knaprig tack vare ost och sesamfrön.

#Ratatouille#
4 portioner

1 zucchini
2 röda paprikor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1,5tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater
Örter efter tycke och smak, jag föredrar oregano och basilika, men timjan är också gott

Tärna zucchinin och paprikorna, finhacka lök och vitlök.
Fräs allt i olja så grönsakerna får lite yta, tillsätt salt och kryddor och häll över tomaterna.
Koka ihop ca 20-30 minuter.
Toppa gärna med lite riven parmesan vid serveringen.
Servera till t ex stekt kyckling, köttfärsbiffar, kallskuret.

#Kycklingpytt#
2 portioner

2 kycklingfiléer ca 200-250 g
1 msk olja
1 gul lök
250 g aubergine
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
Ca 100 g fetaost eller salladsost (som ofta är krämigare)
Några svarta oliver av god kvalitet, helst Kalamata
Salt och peppar
Ev mer Olja till stekning

Äter du liberalt kan du även ta ca 100 g palsternacka

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar, blanda oljan och krossad vitlök i en skål och låt kycklingen ligga och dra i oljan medan du skär övriga ingredienser i bitar.

Stek kycklingen i oljan m vitlök. Ta upp kycklingen ur stekpannan.
Fräs lök, aubergine och ev palsternacka i ca tio minuter, smaksätt m salt och svartpeppar.
Blanda ner kycklingen, tomat i klyftor, oliver och fetaost i bitar och låt stå på låg värme några minuter så allt blir varmt.

Servera med sallad

#Köttfärsbiffar#
4 portioner

500 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 g feta- eller salladsost i smulor
Ca 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och 1/2-1 tsk sambal oelek
Ev vitlök

Rör ihop allt o forma biffar o stek i smör, stek sen 1-2 gula skivade lökar, koka ur pannan med soja o vatten o ev en skvätt rödvin o låt allt puttra ihop 20-30 minuter

Servera med grönsaker, kalla eller varma. T ex Brysselkål, Broccoli, Blomkål...


#Gulaschsoppa#
4 portioner

2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2-300 g nötkött, t ex lövbiff
3 msk tomatpuré utan socker
6 dl köttbuljong, gärna fond
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Ca 2 msk smör till stekning

Strimla köttet och bryn det tillsammans med hackad lök, krossad vitlök och tärnad paprika i en stor gryta.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ca 15 minuter tills köttet är mört.

Servera med smetana och Sesamknäcke (recept på det delade jag i går från lesscarbs.se)

Pannkaka kan ju passa bra som efterrätt till soppan.

Till fyra plättar vispar du ihop ett ägg med 1/2 dl grädde och en rågad tsk fiberhusk, låt svälla någon minut och stek sedan i kokosolja utan smak på båda sidor. Servera med hallon och ev vispad grädde, eller prova någon av Lindahls nya kvarg utan tillsatt socker, blanda i lite smetana eller grädde i kvargen.


Ha en härlig vecka med god nyttig mat!!

Av Carry Jiewertz - 7 mars 2015 20:15

 

igår bakade jag Sesamknäcke efter ett recept som jag hittade här: http://lesscarbs.se/lchf-tillbehor/grundrecept-lchf-sesamknacke/
Jag valde att byta ut en halv dl av sesamfröna (jag använde oskalade) mot linfrö då jag tycker det är gott. Det här kommer helt klart bli en återkommande gäst här i Fridhem!! Har bakat en massa varianter på fröknäcke o aldrig blivit helt nöjd...för spröda, för sega trots längre tid i ugnen...men detta!!! Tack Fanny för inspiration!!


Dagen började jag med att laga lyxfrukost till mannen min, bacon och ägg. Bacon steker jag i ugn på 220g i 12-15 minuter, man slipper kladdig spis o den inte så nyttiga stekytan som blir i stekpanna, äggen steker jag helst på hög värme o då funkar kokosolja utan smak bäst tycker jag. Lite blandade grönsaker o en kopp kaffe med grädde till gjorde starten på dagen perfekt!
Sen åkt vi o hyrde kärra för o forsla bort allt bråte i trädgården, lite kroppsarbete var iofs inte dumt...min kropp tycker tyvärr annorlunda...men jag har inte riktigt lika mycket värk längre efter att jag började med LCHF i september!! Äter i alla fall mindre piller! YEY!
Efter det passet smakade kaffe o Sesamknäcke med Bregott och god ost o paprika mums vill jag lova!!! Sen var vi bjudna på födelsedags kalas o jag hade blivit lovad LCHF-vänlig mat!!! Och det var det verkligen!!
Hamburgare med LCHF-bröd, picklad rödlök utan socker, goda såser, ost, saltgurka, grönsaker, en uuuunderbar ädelost och då fuskade jag o tog en tunn skiva päron...har inte smakat frukt på ett halvår och det räckte gott o väl med en tunn skiva!
Sen hade värdinnan bakat en chokladkaka utan socker och mjöl o till det vispad grädde!!! Tack Berit! Sååååå gott!!
Borde ju fotograferat bordet med alla läckerheter för Berit har förmågan att lägga upp vackert!! Men!! Mobilen fick inte följa med in då jag ville umgås!!

Trots detta var jag lite sugen på mat igen när vi kommit hem o rastat hundarna ...så det blev en blodig biff med smörstekta champinjoner o grönpepparsås på smetana...kände att jag ätit lite dåligt med fett trots allt...

Hade ju tänkt laga en kycklingrätt idag men det får bli en annan dag!
I morgon ska jag komponera en veckomeny med enkla lunchrätter som funkar i matlådan!

Så titta in i morgon igen!!

Grönpeppar!!! Vilken underbar krydda!!!

Av Carry Jiewertz - 6 mars 2015 21:42

japp!! Det blev gott!!!

Pulled Pork enligt recept i förra inlägget...såsen som blir i grytan använder jag inte utan den är till för att smaksätta!!! Och jösses!! Så gott!!
Att servera köttet med några hallon var en lyckträff!! Guacamole och hallon funkade kanon!!! Ostchipsen kunde varit i ugnen (200 grader) lite längre än 8 minuter...de blev inte så krispiga som jag tänkt mig!! Men min ugn är lite så där....
Mannen uppskattade efterrätten, pannkaka med nötchokladcreme o hallon, jag vispade ihop ett ägg med en halv dl grädde och 1,5 tsk fiberhusk, stekte i kokosolja (utan smak) på båda sidor, ett tips: gör flera små istället för en som täcker hela stekpannan...svårt o få den stora att hålla ihop när den ska vändas!! Till pannkakan/plättarna serverade jag en crème gjord på lika delar Lindahls kvarg med smak av nötchoklad och Smetana och några halvtinade hallon!!
I morgon ska jag göra en rätt på kyckling, färska champinjoner, soltorkade tomater och bacon....fantastiska ingredienser som ger fantastiska smaker!!!
God Natt!!

Av Carry Jiewertz - 6 mars 2015 11:45

Idag lagar jag rasande god mat hela dagen...
Jo!!! Faktiskt!! Fast den sköter sig själv ända tills strax före servering ikväll.
Före jul inhandlade jag en Crock Pot för att kunna tillaga kött på låg temperatur under lång tid, min ugn är nämligen så smart...eller korkad...välj själv...så den stänger av sig efter sex timmar!! Första gången jag skulle göra Pulled Pork i ugn så satte jag in grytan över natten i 12 timmar...när jag gick upp på morgonen hade jag en klump halvrått kött som inte gick att använda. Suck!!
Men nu backar jag tillbaka lite o tar tråden om hur det går för mig med LCHF....tappar jag några kilo...
Japp!! Sedan starten för ca ett halvår sedan har jag minskat med femton kilo och är nu tre-fyra kilo från min målvikt! Wohoooo!
I början gick det rasande fort, sex kilo på tre veckor och sen stod jag still länge länge lääääääänge o höll på att ge upp! Men jag hade läst att man i början tappar mycket vätska för att sedan börja bränna fett, vilket visade sig stämma. Så jag fortsatte att äta gott o må bra! För oavsett om jag skulle gå ner eller inte så var mitt primära mål att må bättre och slippa blodsockerfall och dumping. Vilket jag ju gjorde.
Mannen min som hakar på iom att jag lagar maten här hemma har också han slarvat bort femton kilo och mer lär det bli!! YEY!!
Så fortsättningsvis tänker jag dela med mig av mina tankar kring min viktresa och recept på god och vällagad mat som jag mår bra av!

Pulled Pork 6 portioner ca

Jag gör en kryddblandning som räcker till en fläskkarré på ca 1,3 kilo (Fast jag brukar göra en tredubbel sats o ha i burk, passar som tacokrydda också så klart)
1 tsk av vardera:
Spiskummin
Paprikapulver
Vitlökspulver
Lökpulver
Chilipulver

Drygt en halv matsked salt

Och 1,5 krm av vardera
Cayennepeppar
Svartpeppar
Chipotle

Gnid in karrén runt om och lägg i gryta. Har du inte en Crock Pot så använd en lergryta eller gjutjärnsgryta med ugnståligt lock eller liknande.

Sen blandar jag en dl ketchup stevia (alternativt Ica Gott Liv Chilisås) med 1 tsk chipotlepaste, 1/2 el vatten och en msk whiskey
Häll detta över steken o starta Crock Poten på låg värme och låt stå i åtta timmar. Eller i ugn 100g i åtta timmar.

Efter åtta timmar är den klar o helt ljuvlig. Lägg upp på serveringsfat och låt var och en dra loss bitar.

Till detta serverar jag en Chipotlemajonnäs - blanda majonnäs med valfri mängd chipotlepaste.
En guacamole gjord på 2 avokado, en halv dl smetana eller crème fraîche, ett par tsk het tacosås, lite salt, en vitlöksklyfta eller två och lite citronsaft. Mixa allt till en slöt kräm.

En blandad sallad med tomat o gurka och några bondbönor samt granatäpplekärnor. Det hår inte att beskriva hur gott det är med det syrliga i kärnorna till detta. Ikväll har jag inget granatäpple utan tänker testa med halvtinade hallon.

Ostchips till är gott! Riv stark ost o lägg i små högar på bakplåtspapper o grädda i ugn 200g i 6-10 minuter, det är gott att toppa chipsen med lite chiliflakes eller cayennepeppar mm

Vill man ha ett glas rött till så tänk på sockerhalten, mindre än 3g/liter är att rekommendera, gärna ett mjukt & bärigt som Torres San Valentin, ekologiskt som kostar 69kr

Idag har jag även provlagat en supergod efterrätt/mellanmål.

Pannkaka med hallon och nötchokladcreme

Inte världens vackraste pannkaka då jag stekte smeten som en hel pannkaka, bättre att göra fyra små plättar...

Vispa ihop ett ägg med en halv dl grädde och en och en halv tsk fiberhusk. Låt detta svälla medan du sätter på spisen med kokosolja i en stekpanna, jag tycker det blir bäst med olja utan smak, stek på båda sidor på medelvärme tills den/de är gyllene och frasiga.
Till detta rör jag ihop lika delar av Lindahls Kvarg med nötchokladsmak (utan tillsatt socker men innehåller sötningsmedel) och Smetana, toppar med några halvtinade hallon och sen är det bara att njuta! Jag kan tänka mig att även kvargen med limesmak passar bra till pannkakan o hallonen, att jag blandar med Smetana är så klart för att få upp fetthalten o därmed inte behöva äta mer än kanske en matsked.

Ha en trevlig fredag!!

Av Carry Jiewertz - 5 mars 2015 23:34

...äntligen har jag hittat ett sätt att leva och äta som är hållbart!!
Jag har hela mitt vuxna liv varit överviktig, mer eller mindre...jag var extremt smal ända tills jag var 21 år vilket var för typ 100 år sedan...och sen....gifte jag mig...och plötsligt blev det ju så mysigt att äta god mat...och snacks...och godis...
Jag minns när jag var runt 22 och vi hade gäster över Påsk...frågan var i första hand inte vad jag skulle laga för mat utan vad jag skulle köpa för godis... Suck...
Ja ja...jag är en kvinna i mina bästa år...hahahaha är ju alltid i mina bästa år...men nu är jag än så länge närmare 50 än 60...jösses...det ändras snart...ja ja ingen åldersnoja nu!!! Näpp!! Ålder har inte med övervikt att göra!!!
Ja ja, jag ökade successivt i vikt och till slut hade jag ett BMI närmare 40...vilket är direkt livsfarligt!!! Jag är 179 cm lång och inte särskilt spenslig...men när vågen började närma sig 130 kilo....då var det illa...jag har provat allt...Viktväktarna...nja...det gick ju tillfälligt...men jag var ju konstant hungrig...Pulverdieter....samma där....huuuuungrig!!!! Alltid!!! Upp o ner i vikt...fram o tillbaka...jojobantat...till slut såg jag ingen annan utväg än att göra en Gastric ByPass - sagt o gjort jag opererades i november 2007 och rasade i vikt!! Nöjd?? Jo...men ändå inte...tyckte kaffe var äckligt....choklad gav mig kväljningar...allt med socker smakade verkligen skitäckligt.... Jag dumpade ofta, nästan dagligen, det innebär att magsäcken inte kan behålla maten utan tömmer ut innehållet direkt i tarmen!! Behöver jag säga att man blir vääääldigt dålig då??!!! Svettningar....hjärtklappning....yr....illamående.
...det enda som hjälpte när det satte in var att äta kolhydrater....kolhydrater som även fick mig att må dåligt....
Jag insåg rätt snart att kolhydrater gav mig blodsockerfall....men...tro nu inte att jag la av med kolhydrater för den sakens skull!! Skam den som ger sig!!! Kolhydrater är ju gott!!! Och nyttigt....typ...
Men jag mådde verkligen dåligt av det!! Det tog mig nästan sju år innan jag var redo att ändra på mitt ätande!!!
Under åren som gått hade jag lyckats kämpa mig tillbaka till ett sockerberoende - trots att jag insåg rätt snart att socker fick mig att må väldigt dåligt - ett beroende som jag trodde skulle vara väldigt svårt att bryta!!

Så i höstas mötte jag människor som på ett eller annat sätt fick mig att fundera över det här med kost och hälsa och välmående...

En kväll i början av september bestämde jag mig!!! Jag tänker testa LCHF!!! Om inte annat för att må bättre!!
Jag hade ju gått ner rejält i vikt tack vare operationen, men eftersom jag återföll till mina gamla vanor med socker, godis, chips mm trots att det fick mig att må dåligt så började jag sakta men säkert gå upp i vikt igen...
Under sommaren gjorde jag ett seriöst försök att öka motionen samtidigt som jag drog ner på fett och socker... Resultatet??? Jag gick upp i vikt!!! Hmm...så vad skulle jag ta mig till??
LCHF?? Nja...jag hade varit skeptisk i många år till detta...men...nu tänkte jag ändå ge det en chans...inte i första hand för att minska i vikt utan för att slippa blodsockerfall och dumping...jag hade ju läst om att blodsockret skulle vara mer stabilt med mindre kolhydrater....

Sagt o gjort!! En måndagmorgon startade jag min bästa resa!!!

Jag tog bort alla kolhydrater i form av socker, mjöl, potatis, pasta, ris....mm
Och NEJ!! Jag trappade inte ner!!! Lagom är ju inte riktigt min grej!! All in!!!!
Dag tre trodde jag att jag skulle dö.....jag svettades så att det droppade!!! Och ja ja en del av er tänker att: jaha nu överdriver hon igen!!! Men nej!!! Det droppade!!! Dag fyra likaså...men dag fyra avslutades med frossa de Lux!!!! Sen var jag avgiftad!!! Sockret var ur kroppen!! Wohoooo!!! Så himla skönt!!!

Så där ja!! Nu har du fått en liten glimt av mig o min vikt- och matresa!!!
Det kommer mera!!!
Jag kommer att dela med mig av maten jag äter....hur det gått och går....har jag tappat några kilon??? Tja!! Följ mig så får du veta!!!

Ikväll åt jag det här:

Kassler, färska champinjoner och färsk broccoli, täckt av en god bearnaisesås och lagrad ost....mmmmums....
Nyfiken?? Ja men följ mig!!
Hej hej så länge!!

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards