Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz - 16 mars 2015 14:40

inte ofta jag blir fikasugen numera, vilket är jättekonstigt med tanke på att jag bakade bullar o kakor minst en gång i veckan förut...men ibland kan det kännas bra att ha något till kaffet, särskilt i sällskap av andra...
Personligen föredrar jag att söta med torkad frukt framför sötningsmedel och nu vet jag att en del kommer att höja på ögonbrynet och säga: det där är inte LCHF!!! Jag äter ganska liberalt och mår uppenbarligen väldigt väldigt bra av det och därför unnar jag mig mina chokladbollar vid något enstaka tillfälle, varje boll innehåller ca 3 g kolhydrater och en boll är faktiskt tillräckligt! I alla fall för mig.

Chokladbollar
Ca 40 st, 3,1 g kolhydrater per boll

10 dadlar
10 aprikoser
2 dl mandlar
2 dl kokosflingor
6 msk kokosolja, smält
5 msk kakao, helst ekologisk
8 msk kaffe, starkt
2 tsk vaniljpulver

Mixa mandlar och frukt, låt det gärna bli lite crunch av mandeln, häll i resten o kör i matberedaren tills smeten går ihop. Forma 40 små bollar och rulla i kokos, hackad mandel eller kakao. De går bra att frysa!

Jag var riktigt produktiv igår, oljade in mitt vackra ekbord så det blev som nytt, bakade två plåtar Sesamknäcke efter recept från http://lesscarbs.se - på den ena plåten bytte jag ut 1/2 dl av sesamfröna mot linfrön och strödde blå vallmofrön ovanpå. Det blev jättegott!
Vi passade på att grilla ute för första gången, det blev chorizo med hög kötthalt, vitkålssallad, fransk senap med kolhydrat 4,2/100 och ketchup med stevia...jag måste ha senap o ketchup till korv.

Nu längtar jag efter att grillsäsongen ska komma igång ordentligt så jag får botanisera i grönsaksdisken, marinera, göra såser, sallader...
En favorit från förra året lär komma igen, grillad halloumi med sallad och färska jordgubbar!! Prova dessutom att linda bacon runt halloumin innan du grillar den! Mums!
Vi har en liten rök så minst en gång i veckan varmröker vi lax, jag mortlar grön- och rosépeppar och gnider in laxbitarna med det samt flingsalt, i spånet i röken lägger jag enbär och det blir så galet gott med en fräsch sallad till och en pepparrotscreme.
Cremen är jätteenkel att göra: vispa crème fraîche med elvisp tills den tjocknar som grädde (först blir den tunn och rinning så få inte panik) i med Himalayasalt, lite majonnäs och så mycket färskriven pepparrot som du tycker blir gott, majonnäsen bryter smaken och det blir fantastiskt gott.

Nåja...igår nöjde vi oss med korv!!! Vid första utegrillningen smakar nästan vad som helst gott!

Av Carry Jiewertz - 15 mars 2015 16:42

innan jag började äta LCHF så slarvade jag väldigt med mat dagtid, jag jobbar inte vilket innebär att jag kan ju peta i mig nåt precis när som helst och jag var riktigt duktig på att ignorera kroppens signaler...vilket innebar att jag oftast lät bli att äta lunch utan tog en macka, en bulle, en frukt...
Pga att jag var så dålig på att äta bra mat så fick jag ofta näringsbrist och dåliga blodvärden, har i perioder varit så dålig så att jag t o m fått järn i dropp för att inte säcka ihop helt. Nu lyssnar jag på kroppen o äter när jag är hungrig och då väljer jag bra näringsrik mat!
Men det är ju inte alla dagar jag har lust att verkligen LAGA mat, så då är det bra att ha grejor hemma så man ändå kan svänga ihop något mättande och gott.

Jag försöker se till att alltid ha dessa varor hemma:
Ägg
Grädde
Crème fraîche
Keso
Ost
Smör och olja
Majonnäs
Paprika
Purjolök
Vitkål
Frysta grönsaker som Haricots Verts, Brysselkål, Broccoli och champinjoner, jag köper på mig svamp när den är billig o skivar och fryser in i små påsar.
Tonfisk
Bacon, skinka...

Här är en enkel lunchtallrik som det kan se ut hos mig, ett par kokta ägg med en röra på keso, majonnäs, hackad paprika och rökt skinka som kryddats med rejält med svartpeppar. Till en el keso tar jag ca en msk majonnäs, där får man smaka sig fram beroende på vad man gillar.

En god tonfiskröra gör jag på 4 kokta hackade ägg, en burk tonfisk, svartpeppar, örtsalt och ett par matskedar hackad saltgurka, rör ihop med så mycket majonnäs så att det "geggar" ihop, det ser inte så gott ut men oj oj så gott det smakar.
Jag lägger det på fröbröd, med lite sallad och tomat eller paprika till.

Fröbrödet är supergott och enkelt att baka och jag är så glad över ett bröd som inte är svampigt i konsistensen eller smakar omelett...om jag är sugen på omelett så är det ju inte bröd jag vill ha o tvärtom..

Fröbröd
en plåt

3 ägg
3 dl riven ost, gärna en lagrad prästost
1 msk majonnäs
3 msk keso
1 1/2 tsk bakpulver
5 dl blandade frön, jag brukar ta solrosfrön, pumpafrön, linfrö, sesamfrö o chiafrön, toppa gärna med oskalade sesamfrön innan brödet gräddas.

Ugn 225 g

Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Tillsätt sedan frön tills smeten blir fast men inte torr.
Bred ut på bakplåtspapper, smeten ska bli ganska platt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills brödet blivit gyllenbrunt.

Apropå omelett så är det väl en både smart, billig o mättande, snabb rätt att laga.
Jag tar till en person:
2 ägg, 2-3 msk grädde, salt o peppar, vispa ihop.
I pannan fräser jag först lite svamp, paprika och rökt skinka eller bacon i smör och olja, krydda gärna med lite cayennepeppar och sen i med äggsmeten på medelvärme, strö riven ost över när omeletten börjar stelna på ovansidan o låt den stå en stund på låg värme tills osten smält.

Jag testade att göra Lunchmuffins häromveckan och det gör jag gärna om i olika varianter.

Till 12 stora muffins behöver du:
8-9 ägg
1 dl grädde
200 g keso
Salt och peppar

Detta vispar du ihop.

Placera stora muffinsformar på en plåt eller gärna i en sk muffinsplåt
Fyll formarna till hälften med:
Strimlade soltorkade tomater
Salami i små bitar
Svarta oliver

Häll över äggsmeten och tryck ner en ordentlig bit feta eller salladsost i varje form, toppa med riven mozzarella och några pumpakärnor.

Grädda i 200 g ca 30 minuter

Jättegoda även kalla! Smart utflyktsmat alltså!

Av Carry Jiewertz - 14 mars 2015 22:04

så när på kvällskvisten kan jag inte låta bli att dela med mig av ett sååååå gott tips på en efterrätt, Joakim i gruppen LCHF Recept tipsade om att mixa frusna hallon med grädde så blir det glass....mmmmmums och jag gjorde så här:

Hacka några nötter av valfri sort, riv lite mörk choklad på rivjärn...
Ta en näve frusna hallon o lägg i mixer, häll på grädde medan du mixar o ta så mycket grädde som du tycker blir lagom...jag brukar ta en näve hallon och 1,5 dl grädde till två personer... Jag köpte frystorkade hallon täckta med mörk choklad i Hötorgshallen när jag var till Stockholm före jul och lite sådana på "glassen" blev ju toppen!!
Mixa så du får mjukglass-konsistens, lägg upp i skålar, strö över nötter, choklad och lite kokos och njuuuuuuut!!!
Inget extra socker behövs!!!!
LCHF är verkligen bäst!!! Äter gott och mår gott!!!

Av Carry Jiewertz - 14 mars 2015 17:18

När jag växte upp så gjorde min mamma en uuuunderbar smörgåstårta som inte innehöll vare sig leverpastej eller majonnäs, vilket ju är rätt ovanligt i smörgåstårtesammanhang!
Jag har alltid älskat fyllningen och så fort nåt ska firas så har jag gjort just denna, Valborgsmässoafton då är den given och nu även på finalen i Melodifestivalen, självklart vid födelsedag mm
Det enda jag ändrat är brödet och att jag inte har rivet äpple ihop med moroten, den rivna moroten kan man självklart byta ut om man äter strikt, det viktiga är att man har något saftigt i botten, riven gurka o ev lite hackad paprika funkar också fint.

Recept på botten delade jag igår men nu kommer recept på fyllningen, och tro mig! Det tar emot att dela detta recept som är bland det godaste jag vet - men nu är det dags!

Bottenlagret:
två små finrivna morötter (ca 100 g) och ca 10 cm grovriven gurka, och lite pressad citron (ta bara gurka o kanske lite paprika om du äter strikt)
Lager 2:
1,5 dl vispad grädde, en burk tonfisk, örtsalt, svartpeppar och ett par matskedar bostongurka, äter man strikt tar man o hackar saltgurka istället
Lager 3:
1,5 dl vispad grädde, en tub böcklingpastej, hackad dill efter tycke o smak
Översta lagret:
vispa ca 1 dl crème fraîche med 1 dl philadelphiaost

Idag garnerade jag med finhackad röd paprika, hackat ägg och färska räkor, sidorna klädde jag med gurkskivor och ostrullar.

Jag har märkt att brödet inte uppför sig som traditionellt bröd, det geggar ihop sig om tårtan får stå till sig för länge så därför har jag satt ihop den några timmar innan den ska ätas, då kan vi nämligen äta resterna i morgon.
Sist gjorde jag tårtan dagen innan den skulle ätas och visst den var fantastiskt god, men när vi skulle äta resterna dagen därpå så var det bara en sörja som inte gick att äta...

Nu häller jag upp ett gott glas rött med en sockerhalt under 3g/liter och önskar er en skön lördagskväll!
Jag kommer att vara bänkad framför TV:n och leker kommentator he he he

Av Carry Jiewertz - 13 mars 2015 20:00

i morgon är det Final i Melodifestivalen och jag har en tendens att gå igång på Mello...inte för att jag egentligen gillar låtarna...men jag gillar att gå igång på själva grejen...älskar att hata lixom...
Och när det är Final så äter vi Smörgåstårta här i Fridhem!!
Så ikväll bakar jag bottnar, har märkt att smörgåstårtebottnar á la LCHF inte riktig uppför sig som de gamla vanliga glutenstinna...
En traditionell tårta blir ju bara bättre efter att ha fått stå till sig om ni förstår vad jag menar, medan en botten utan gluten bara bli blöt o geggig efter ett tag...
Så därför bakar jag bottnar ikväll eftersom jag är borta hela förmiddagen i morgon och sedan gör jag fyllningarna o lägger ihop på eftermiddagen så är den fantastisk till kvällen.
Hur jag gör fyllningen får du veta i morgon, men bottnarna gör jag så här:
(Har testat en hel massa varianter eftersom jag äääälskar smörgåstårta och det här bli bäst, jag gör två satser eftersom min tårta kräver fyra bottnar...och som sagt...jag ääääälskar smörgåstårta)

Smörgåstårta

Botten:

1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 vispade ägg
60 gram Philadelphiaost
1 dl creme fraiche

Blanda alla torra ingredienser.
Vispa osten tillsammans med ägg och creme fraichen.
Blanda ihop.
Ha ut jämnt på en bakplåtsklädd plåt
In i ugn i ca 15 min i 180 grader.

Ta ut och låt svalna.
Dela den i två delar. Dubbla receptet för att få fyra bottnar.

Av Carry Jiewertz - 12 mars 2015 19:15

Idag gör jag müsli, ändrar lite från gång till gång men oftast har jag kakao i för jag tycker helt enkelt om choklad!

Müsli

1,5 dl grovhackad mandel
1,5 dl grovhackade hasselnötter
1 dl grovhackade cashewnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver
1 rågad msk kakao, köp gärna ekologisk Biofood den smakar så mycket mer!
4 msk smält kokosfett utan smak
1/2-1 msk honung (kan uteslutas)

Blanda ihop allt o rosta på plåt i ugn 160g ca 30 minuter, rör om var tionde minut och när müslin svalnat blanda i frystorkade hallon, eller servera med färska bär och Rysk Yoghurt. Det blir galet gott att röra ner lite Kung Markattas lakritspulver i yoghurten, det tipset fick jag av min granne Helen och MUMS!!

En annan frukostfavorit är att göra Kesoplättar som Croque Monsieur, dvs med ost, skinka o fransk senap.

Jag föredrar att steka dem i stekpanna framför att grädda i ugn då blir de frasigare men i ugn funkar fint det också.

Fyra plättar får du genom att mixa ett ägg, 100g keso, 0,75 msk fiberhusk och en nypa salt.
Stek dem frasiga på båda sidor och när de är klara lägger du ost på två, på med en god rökt skinka o lite dijonsenap och mera ost. Lägg sedan de två andra plättarna ovanpå och tryck till lite och låt dem ligga en stund i stekpannan så osten smälter.
Mumsigt värre och mätt länge blir man!!
Grundreceptet på plättarna kan jag inte ta åt mig äran för utan det är ett recept som finns hur många gånger som helst på nätet.

Men i morgon blir det absolut Rysk Yoghurt med müsli och en kopp kaffe med grädde, ibland lyxar jag till det ordentligt o rör i lite grädde i yoghurten och det blir både godare och mättar längre!!

Av Carry Jiewertz - 11 mars 2015 19:46

här får du mitt bästa tips på hur man får en vansinnigt god pizzasallad:

Hyvla vitkål med osthyvel eller strimla tunt i matberedare, ca 1,5-2 liter kål
Lägg i durkslag och häll över kokande vatten, ta en mortel eller potatisstöt och tryck igenom all kål så den blir mjuk, avsluta med att spola kallt vatten o tryck bort så mycket vätska du kan.
Häll den mjuka kålen i en skål och strö över ca 1-2 tsk fling- eller Himalayasalt, ca 1 tsk grovmalen svartpeppar samt lite valfria torkade örter, oregano och basilika är gott.
Rör om.
Häll över ca 1/2 dl god olja samt lika mycket äppelcidervinäger och blanda. Låt stå svalt och försök att inte äta upp allt på en gång....lättare sagt än gjort...fniss....

Jag gillar svartpeppar så jag tar lite mer....

Av Carry Jiewertz - 11 mars 2015 16:58

ikväll slutar mannen sent tyvärr så det blir väääldigt sen middag...vid 20.30 ca
Men en sak som jag märkt sedan jag började med LCHF är att jag inte påverkas av NÄR jag äter utan bara av HUR och VAD!! Och det gillas!!
Så nu har jag förberett för kvällens middag.

En kycklingwok som räcker till minst fyra portioner

Ca 500 G kycklingfilé
1 gul lök
1 röd paprika
1 färsk broccoli
100 g morot (äter du strikt så skippa den)
En bit vitkål om du gillar det - jag älskar smaken av vitkål som blir mild o god i wokpannan
Olja att woka i
Sockerärtor
Röd currypasta efter tycke o smak, jag brukar ta 1-2 matskedar
Shiratake Nudlar
Kokosgrädde eller kokosmjölk - 1-2 fp beroende på hur mycket sås du vill ha, jag tycker det räcker med en fp då jag toppar woken med vitlökscrème vid servering
Ev lite kinesisk soja eller salt

Skär kycklingen, paprikan och vitkålen o moroten i bitar, inte strimlor utan bitar
Dela broccolin, använd hela o skiva stammen
Hacka löken

Fräs kycklingen o tillsätt currypastan, i med moroten och löken och stjälkarna från broccolin, fräs några minuter och tillsätt vitkålen samt paprikan.
Häll på kokosgrädden/mjölken och låt allt puttra tills kycklingen är klar men morot o vitkål ska ha tuggmotstånd. Tillsätt broccolibuketterna och nudlarna (följ anvisningarna på förpackningen för hur du gör med dem) och låt alltihop bli varmt och toppa med sockerärtorna sist.

Vitlökscrèmen gör jag i ordning några timmar innan så den får mogna i kylen.

2 dl crème fraîche
1-2 vitlöksklyftor eller 1 vitlök solo, krossas
1 tsk flingsalt (det blir gott crunch av flingsalt)
1 msk god olivolja
Ca 1 tsk pressad citron

Blanda allt och låt stå i kyl, smaka av

Vill man ha en annan kall sås till så är det gott att blanda crème fraîchen med ca en msk curry och lite sweet chilisås eller nån annan chilisås med sting

På lördag ska jag göra smörgåstårta till Melodifestivalen...eller jag gör den på fredag så den får gotta till sig...så titta in igen om du vill ha recept på min goda smörgåstårta helt utan leverpastej o majonnäs!!

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards