Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz Larsson - 3 april 2015 18:08

I morgon är det dags för årets sockertätaste dag...Påskafton!!! Från tidig ålder lär vi oss att denna dagen går ut på att äta så mycket godis som man bara kan...till vilken nytta frågar jag mig numera??
Vad är socker bra för?? Ingenting om du frågar mig!! Humörsvängningar...blodsockerfall...illamående...d
et var vad jag fick när jag åt just socker...
Läste nånstans att vi äter 7000 ton godis under Påskhelgen...bara i Sverige....ja...jag har glatt bidragit till godisfrossan tidigare...laddat upp med ett par kilo godis OM det skulle komma utklädda barn o ringa på...hur det slutat?? Oftast med att jag ätit minst ett halvt kilo själv...kanske mer...
I år bestämde vi oss för att inte köpa hem något godis, utan om det kommer Påskakäringar/gubbar så ger vi istället en peng!!

Men visst...handen på hjärtat...jag blir sugen på smågodis ibland...särskilt lakrits...turkisk peppar och ett glas rött....mmmm
Men vet du!! Älskar du som jag lakrits så ta en eller två bitar av den här:

Jag lovar att du blir nöjd...om du äter LCHF o tappat sockersuget alltså...
ja ja nu blev det Påsk trots allt...dagen idag blev inte riktigt aom jag tänkt då jag inte mått så bra i vare sig kropp eller själ...då får man göra det bästa man kan...i mitt fall innebär det att ägna mig mycket åt mina hundar, jag föder upp små skäggtroll och har just nu tre dvärgschnauzrar

Dessutom har jag varit flitig i köket och bakat Sesamknäcke efter ett recept på http://lesscarbs.se

Så vansinnigt gott!! Min ugn är lite trist så jag får ha inne knäcket ca en kvart extra på den lägre temperaturen...känn med fingertoppen i mitten på plåten...känns det lite mjukt och segt så är det inte färdigt...man vill ju ha ett frasigt knäcke!!
Nu står en paj med kallrökt lax och spenat i ugnen.
Pajskalet gör jag så här:

1 dl PO-fiber
1 msk fiberhusk
1 dl sesamfrön (har upptäckt att de skalade har lägre kolhydrathalt än de oskalade)
1/2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde
1,5 dl lagrad riven ost

Mixa ihop allt och tryck ut i en rund springform, förgrädda i 220g i tio minuter

Fyllningen:
Tina upp ca en dl hackad fryst spenat, krama ur vätskan och lägg spenat i botten av pajskalet
Lägg sedan på 200g kallrökt lax i bitar och mal lite svartpeppar över

Toppa med ca 150g riven ost, här väljer jag gärna en herrgårdsost som inte smakar så mycket...

Det är ju laxen och spenaten som ska smaka...
Vispa ihop tre ägg med 1 dl grädde och 1 dl crème fraîche och ca 1/2 tsk grovmalen svartpeppar och häll över, grädda i 220g i 25-35 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen är frasig. Laxen är ju salt så jag tillsätter inget salt i äggstanningen.
Jag har aldrig gillat traditionell pajdeg på vetemjöl utan har alltid försökt tillsätta ost mm för att dölja smaken, men den här pajdegen!!! WOW!! Och JA!! Receptet är mitt eget!! Dela gärna mina recept men uppge då var du hittat dem...så som jag gör med Sesamknäcket...

Servera pajen med pepparrotscreme som du gör genom att röra ihop crème fraîche, en nypa flingsalt riven pepparrot efter tycke och smak samt en skvätt olivolja.
En fräsch grönsallad till smakar gott!!!

Önskar er alla en riktigt Glad och Skön Påskhelg!!!

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 1 april 2015 20:28

I köket...och iofs lite i allmänhet...jag är inte väldigt konventionell numera...men det har tagit sin tid att våga vara/bli den jag är idag...
När jag växte upp så var inte maten direkt nåt att hetsa upp sig över.
Min mamma som var hemmafru var inte jättekreativ, dessutom så kom det en massa halvfabrikat som blev populära...jag har vad jag minns aldrig fått t ex riktigt potatismos hemma för de fanns ju pulvermos...min farmor däremot, som var född i slutet av 1800-talet, hon lagade mat från grunden och jag tror att mitt matintresse grundlades där, hos min älskade Farmor Eivor
När jag var ca tio år så började jag gå till farmor på fredagen efter skolan, jag handlade och städade och farmor lagade mat och OJ OJ vilken mat farmor lagade!!
Stekt strömming, suffléer, revbensspjäll...ja jag skulle kunna hålla på...
Så halvfabrikat har aldrig varit min grej!! När vi har varit familjehem/kontaktfamilj så har jag ibland tvingats ta till pulvermos o pulversåser men oftast har jag lagat ordentlig mat...mat från grunden...minns en wok som blev liiiiite för stark...och för att späda ut smaken hällde jag på grädde....jösses!!! Där hade jag otur när jag tänkte...hmm...fett är ju smakbärare...så....nä...det blev inte direkt mildare....
Gjorde en ärtpuré som jag sett Nigella laga...hon sa: and the kids just LOOOOOVE it...jo jo...eller....hm...nej nej...ingen hit...en kikärtssoppa går också till historien som en av mina sämsta rätter... Ja ja jag har alltid experimenterat och med åren har jag blivit bättre på det!!

Så idag, dvs nu för tiden, älskar jag att experimentera och sedan jag började med LCHF så har jag verkligen fått ny inspiration!!

I dag blev det en "Allt i ett gratäng"

Carrys Allt i ett gratäng
4 portioner

Sätt ugnen på 220g

500 g nötfärs
300 g strimlad vitkål
Ca 50 g strimlad purjolök
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk små cocktailtomater
Ca 1 dl vatten
Lite torkad ramslök eller annan torkad krydda efter tycke och smak

Topping:

2,5 dl crème fraîche
3 msk majonnäs
1 tsk torkad ramslök
1/2 tsk vitlökspulver

Ca 150 g riven ost

Fräs upp färsen i smör eller olja, tillät salt, peppar, sambal, paprika, vitlök och tomatpuré
Lägg i vitkål och purjolök och fräs några minuter
Häll på burktomaterna och vattnet och låt allt puttra minst tio minuter, ha i ramslöken och rör om. Smaka av.

Häll i smord ugnsfast form

Rör ihop crème fraiche, majonnäs, ramslök och vitlökspulver och bred över färsen, strö över ost och gratinera ca 20 minuter eller tills osten är bubblig

Ramslök växer på Gotland och oj vad jag älskar Gotland!!! Naturen, maten, människorna, inspirationen jag får av att åka runt o besöka s butiker med lokalproducerade delikatesser och kryddor

Den här hittade jag i vår lilla Coop-butik och den är supergod!!!
Blir du sugen på min mat? Följ mig!! Jag kommer att arrangera en Temadag med matlagning á la LCHF, tanken är tre rätter - nej inte tre-rätters - utan tre olika rätter där en ska vara laktosfri och mjölkproteinfri...mer info kommer här och på min Facebooksida...alltså min privata...har inte skapat nån för min LCHF-matlagning....än....

Om maten idag blev god??

SJÄLVKLART!!! Mannen min lixom bara suckar och njuter....

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 30 mars 2015 18:12

Bra mat behöver varken vara dyr eller krånglig!
Idag äter jag en korv och spenatgratäng som jag inte lagat på många år. När vi var familjehem på 90-talet gjorde jag detta ofta fast då med potatis till, till och med barnen älskade det trots spenat...

Till tre-fyra portioner behöver du:

500 g frusen hackad spenat
1 msk smör
1 dl grädde
1-2 pressade vilöksklyftor
1/2 - 1 tsk salt
Vitpeppar
400 g falukorv
2-3 skivade tomater
100-150 g god lagrad ost, jag väljer en lagrad prästost av Västerbottenkaraktär

Blomkål eller någon annan grönsak istället för potatis

Lägg spenaten i en kastrull tillsammans med smör och grädde, låt koka upp på medelvärme och koka ihop med vitlöken ett par minuter, salta och peppra och smaka av

Häll spenaten i en smord ugnsform

Täck med skivor av korven och tomaterna, varva så det blir varannan och det ska täcka spenaten, täck med ost och gratinera i ugn 220g ca 15-20 minuter tills osten blivit lite brun och bubblig.

Servera med lättkokt blomkål

Jag valde en Falukorv med hög kötthalt och det blev fantastiskt gott!!
Funkar bra i matlåda också!!

När jag ändå kokade blomkål så gjorde jag en Blomkålsgratäng med Baconsås
När vi var kontaktfamilj från 2000 till 2011 så älskade barnen när jag gjorde pasta med baconsås och nu tänkt jag göra en LCHF-variant.
Jag valde blomkål men tänker att det blir minst lika gott med sjögräsnudlar!
Blomkålen hade jag ju redan kokat så den fortfarande hade lite krispighet, ca sex minuter om man kokar medelstora buketter.

Fräs upp ett paket bacon i strimlor i lite smör och krydda med 1/2 - 1 tsk grovmalen svartpeppar, sen när baconet var knaprigt så hällde jag faktiskt av fettet då jag tycker såsen lätt skär sig med baconfettet i.
Häll på 2,5 dl grädde och koka ihop några minuter, något salt behövs inte, rör ner 120g lagrad ost så den smälter.

Lägg blomkålen i en smord form och häll över såsen och gratinera i 220g ca 10 minuter, servera med en tomatsallad.

Nu sitter jag här mätt och nöjd och planerar för en Temadag om LCHF, jag var i kontakt med Studiefrämjandet idag o berättade om mina tankar om att starta en studiecirkel om LCHF, kom fram till att jag gör en temadag först så får jag kolla intresset.

Jag tänker att vi startar vid nio-snåret och börjar med frukost som står klar när deltagarna kommer. Under tiden vi äter går vi igenom grunderna för LCHF, vad man bör och int bör äta, hu mycket protein, hur mycket kolhydrater...fett osv
Sedan sätter vi igång och lagar maten vi ska äta sist under dagen. Tanken än så länge är att vi ska dela upp oss och laga tre rätter och beroende på om vi kan vara ute och t ex grilla eller röka mat så blir det en rätt som är varm, lagad i köksugnen, en varm rätt antingen ute eller vid spisen och en kall rätt och eventuellt något till kaffet, men där vill jag undvika sötningsmedel då jag själv insett att det triggar igång sötsuget, däremot om jag t ex använder färska dadlar så påverkas jag inte...men jag vet...dadlar är inte LCHF utan Paleo...
Jag tycker också att vi under dagen bör komponera en bra veckomatsedel så att det blir enkelt.

Jag finns - rent geografiskt - ca 25 km söder om Örebro, mellan Kumla och Hallsberg, här i huset finns även möjlighet att sova över om man så önskar.
Är du intresserad av Temadagen så är du välkommen att kontakta mig, inga anmälningar tas emot än då det bara är i planeringsstadiet, men håll utkik här i bloggen eller följ mig på Facebook, där har jag inte skapat någon LCHF-sida men du kan ju välja att följa min offentliga profil, alltid när jag delar recept så är mina inlägg offentliga.
Mail går också bra jiewertz@me.com men som sagt...inga anmälningar nu!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 27 mars 2015 21:51

I dag bestämde jag mig för att göra ett avsteg och äta potatis, köpte ryggbiff o blev sugen på ugnsrostad potatis med vitlök...sagt och gjort...köpte fyra små potatisar till mannen min och mig....la i ugnsform, med rödlök och vitlök, flingsalt och lite torkade örter, hällde på olja o körde i ugn...stekte ryggbiff kryddad med grönpeppar och salt, god sås på crème fraîche....
Oj oj vad gott det luktade i köket!!!
Så blev det dags att äta och gissa om jag var sugen....inte ätit potatis sen i september.....
Suck!!
Det var INTE gott! Potatisen var antagligen jättegod men....den växte i munnen....det gick verkligen inte!! Och NEJ!! Det sitter inte i mitt huvud utan i mina smaklökar som verkligen förändrats!!
Det är verkligen så att det händer nåt i munnen när man ändrar kosten till LCHF, förut älskade jag kokt ägg på macka med Kalles Kaviar, hade en tub i kylen o blev sugen för ett par månader sedan....höll på att spy.....usch!! Smakade bara salt och socker i en vidrig kombo!!
Köpte alkoholfri cider till mannen och smakade....usch....
Sakta men säkert börjar jag inse att jag faktiskt inte saknar mitt gamla ätmönster!
Det jag ännu inte testat är fikabröd på det "gamla" sättet....kanelbullar....småkakor...mjuk pepparkaka...fransk chokladtårta...är ju inte sugen på nåt sånt alls...såååååååå skönt!!
I början när jag ställde över till LCHF så bakade jag en hel del...muffins på mandelmjöl o sötströ...kladdkaka utan socker o mjöl....pepparkakor, som verkligen inte blev som pepparkakor, kokostoppar, bountybitar....och vet ni!! Inget av det jag testade att baka var tillfredsställande!! Insåg att jag inte hade behov av sötsaker längre!! YEY!!!
Det enda jag "bakar" nu är chokladbollar med dadlar, och inte ens de är jag sugen på...
I måndags gjorde jag chokladpannacotta eftersom jag fyllde år...grädde, vaniljstång och riktigt god riktigt mörk choklad...nja...inte sugen på det heller....konstigt...men skööööööönt!!
Så ikväll får ni inget recept på vare sig det ena eller det andra....bara pepp till att fortsätta!! Och att inte vara så korkad som jag som trodde det skulle vara gott med potatis....broccoli och blomkål hade varit såååååå mycket godare!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 26 mars 2015 19:42

Japp!! Idag har jag äntligen orkat laga mat igen, haft en svacka då jag i och för sig ätit bra men inte orkat vara kreativ...så är ju livet ibland...
I måndags fyllde jag år och vi är ett gång som träffas och firar våra födelsedagar, jag har inte fyllt år sen jag började med LCHF...jaha...fixa nåt gott till ca åtta gäster...
Det blev den här fantastiskt goda ostpajen...

Ostpaj

Pajskal:
1 dl PO-fiber
1 msk Fiberhusk
1 dl oskalade sesamfrön
½ tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde

1,5 dl lagrad riven ost

Blanda de torra ingredienserna och lägg i matberedare med smöret och osten.
Arbeta in äggulan och häll sen i grädden.
Platta ut i en rund springform och förgrädda i ca 10 min i 220°

Fyllning:
200 g riven stark ost, typ prästost
3 ägg
2 dl grädde
Några tag med svartpepparkvarnen
Ca 1 tsk flingsalt

Grädda i 220g ca 20-25 min

Och en god sallad med blandade gröna blad, goda små tomater, en vinägrett på lika delar olivolja och äppelcidervinäger, lite salt, peppar och vitlökspulver, Sesamknäcket från http://lesscarbs.se och några goda ostar. Istället för tårta gjorde jag chokladpannacotta, till fyra portioner kokar jag upp ca tre dl grädde med en urskrapad vaniljstång (låt stången koka med o ta upp den efter några minuter) under tiden som grädden kokar blötlägger du 1,5-2 gelatinblad beroende på hur fast du vill ha pannacottan, när grädden kokat på låg värme ett par minuter o du har lyft ur vaniljstången så ta av kastrullen från värmen och rör ner 100g mörk choklad med minst 70% kakao, jag brukar ta hälften 70% och hälften 86% o så rör i gelatinet som du kramat ur. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt minst 2 timmar. Detta serverades med hallon och lättvispad grädde.

Sen tog åldern ut sin rätt...eller om det var för att jag av mannen min fick joggingskor som jag invigde dagen därpå...

Ja ja idag bestämde jag mig för att experimentera lite i köket igen...men vackert på bild är det inte...

Sätt ugnen på 210g

Lägg ut 1,5 paket bacon på bakplåtspapper o stek krispigt i ca 12 minuter.

Under tiden förbereder du detta:
50 g finstrimlad purjolök
100 g bleselleri som du skär tunt
100 g färska champinjoner i grova bitar
400 g blomkål, dela i jämna bitar

Fräs allt i neutral olja på hög värme så det får färg, blomkålen ska inte bli mjuk utan fortfarande vara krispig.

Krydda med:
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk sambal oelek (jag tog två)
Ca 1 tsk flingsalt eller lite soja

Häll över 2,5 dl grädde o koka ihop ett par minuter, häll allt i en ugnsform, täck med baconet och hyvla en god ost över. Sätt in i ugn (fortfarande) 210g i ca 12 minuter tills osten bubblar...

Såååå gott!!! Gör sig inte på bild dock!!

I morgon är det fredag och jag funderar på vad vi ska ha till fredagsmyset...
Jag har broccoli, blomkål, champinjoner, vitkål, rädisor, tomater och kyckling och bacon hemma...får se om jag kan komma på nåt!! Kassler har jag oxå...det blir nog bra!!

Träffade en väninna i veckan som ville få lite tips och inspiration till att komma igång. När jag började med LCHF så trappade jag inte ner på kolhydrater utan jag slutade tvärt med socker, mjöl mm och fick verkligen abstinensbesvär...men det gick över på två dagar.
Min rekommendation är faktiskt att inte trappa ner utan bara sluta, det går fort, är iofs jobbigt ett par dagar - beroende på hur pass sockerberoende du är - men när gifterna gått ur kroppen så är det över!!
Blir du akut sugen på nåt "sött" så där i början så ta en näve frusna hallon o mixa med grädde tills du får en glasskonsistens...tål du inte laktos eller mjölkprotein så ta kokosgrädde!!

Här har jag toppat med hackade nötter, frystorkade hallon och mörk choklad...mmmmmm

Känner du att du är konstant sugen så har du antagligen ätit för lite fett! Ta några skivor ost, en halv avokado...och se till att dricka mycket vatten!!

Att börja med LCHF är något av det bästa jag gjort!!! Inga blodsockerfall, aldrig tokhungrig, alla mina blodvärden är toppenbra (var oftast kassa innan, jag går på regelbundna kontroller så jag vet)

Funderar på att starta en studiecirkel om LCHF med matlagning och tips...jag bor mellan Kumla och Hallsberg, söder om Örebro, så är du intresserad kan du maila mig jiewertz@me.com ska ta kontakt med studieförbund inom en vecka.

För bättre mat kan man inte äta!!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 22 mars 2015 17:27

i torsdags skulle jag diska och eftersom diskmaskinen lagt av är det handdisk som gäller...skoj och få vredet till köksblandaren i handen då....

Ja ja det löste sig genom att använda en tång....och idag - ÄNTLIGEN - lyckades mannen byta ut blandaren, vilket visade aig vara krångligare än förväntat!
Jag har dessutom haft besök av storasyster Marie i helgen och vi har myst, pratat, ätit och druckit gott...
Här kommer några goda mattips från helgen:

Torskrygg med kalkonbacon, pepparrotscreme och ugnsrostade grönsaker

Jag äter ju liberalt och har förstått att sötpotatis har kvaliteter som är bra trots kolhydratinnehållet...sötpotatis innehåller antioxidanter, C-vitamin och järn och den påverkar blodsockret mindre än potatis...till tre personer hade jag en sötpotatis, en morot, en paprika, en rödlök, två vitlöksklyftor, skär i bitar o lägg i ugnsform, strö över flingsalt med örtkryddor, t ex basilika, oregano och dragon, ringla en god olivolja över och ugnsrosta i 210g ca 25-30 minuter

Stekte ett paket kalkonbacon som jag skurit i små bitar i smör och la det åt sidan.

Sen stekte jag tre portionsbitar torskrygg i smör, krydda med ca 1/2 tsk salt o lite nymalen svartpeppar, stek på medelvärme ca fem minuter på varje sida

Till detta gjorde jag en pepparrotscreme, vanligtvis vispar jag crème fraîchen med elvisp så den blir fluffig men den här gången struntade jag i det...
1 dl crème fraiche, en halv msk majonnäs, lite flingsalt eller Himalayasalt och riven pepparrot efter tycke och smak...jag tycker det ska smaka mycket så jag tar nog ca en matsked

Jag serverade detta med några små plommontomater, kände inte att sallad behövdes.

Du milde vad god torsken blev med knaperstekt bacon till, min syster äter inte fläsk- och nötkött, därav kalkonbaconet!

På kvällen avnjöt vi lite goda ostar och gott rödvin med mindre än 3g socker per liter!!
Hade dessutom gjort chokladpannacotta på en fp (3,3 dl) grädde, laktosfri eftersom syster är känslig mot laktos, tyvärr innehåller den karragener, en vaniljstång, 100 g mörk choklad, jag väljer en choklad från Lidl med 81% kakaohalt och ett gelatinblad som blötlagts i vatten.
Koka upp grädden med den urskrapade vaniljstången (låt stången koka med o ta upp den sedan), låt sjuda på svag värme några minuter, bryt ner chokladen o låt den smälta och ta upp gelatinet ur vattnet och krama ur vätskan o rör ner det. Häll upp i fyra portionsformar, täck med plast och låt stå i kyl minst två timmar.

Sen satt vi o pratade till halv två...typ...är för gammal för sånt...men så mysigt det var, om man bortser från att valpen blev magsjuk o spydde sisådär tio gånger - suck...hon hade ätit nåt olämpligt ute....

När vi - sent om sider - fick till det med frukost idag så blev det kesoplättar fyllda med lagrad ost, skinka och fransk senap - MUMS!!

Efter långpromenad med hundarna i blåsten blev det mycket god lunch!
Isbergssallad, paprika, blekselleri, purjolök, champinjoner marinerade i god olja och flingsalt med örter, räkor, kokt ägg, rädisa, alfalfagroddar...serverat i skålar och så blandar man som man vill....

En kall sås till gjord på 1 dl crème fraiche ca en msk majonnäs och stark ajvar relish efter tycke och smak, jag vet att ajvar innehåller mycket kolhydrater men man behöver inte mycket för o få smak på såsen.

I morse ställde jag mig på vågen och ropade HURRA!!! Sen jag vägde som mest har jag nu gått ner ca 51 kilo...med LCHF ca 16...har drygt två kilo kvar till min primära målvikt...men jag tänker att kroppen reglerar vikten själv...jag bantar ju inte utan äter gott och nyttigt och om jag jämför med hur jag åt innan så är det ju sååååå mycket bättre!!
Då:
Frukost: kaffe, macka med Bregott och ost
Lunch: nja....ibland...men oftast ett par kanelbullar och kaffe...
Middag: pasta med nån god så...inga grönsaker.....
Mellanmål....godis...choklad....bullar....

Nu:
Frukost: kaffe med grädde, kesoplättar eller rysk yoghurt med nötter och frön...eller Sesamknäcke med Bregott, ost och grönsaker
Lunch: omelett på två ägg, grönsaker och 1/2 dl grädde
Middag: blomkål, kyckling, färska grönskar och en sås på crème fraiche
Mellanmål...NEJ! Behövs inte!!

Det är extra roligt att inse att jag faktiskt inspirerar andra till att titta över hur de äter...i veckan som kommer ska jag träffa en god vän som vill få inspiration och hjälp till att äta bättre och på så sätt gå ner i vikt!

Så den som tycker att jag misshandlar min kropp genom att äta som jag gör nu kanske skulle ta o fundera över om en kost bestående på bröd och bullar var bättre än det jag äter nu...

Det bästa med LCHF är faktiskt att det är så enkelt!! De dagar då jag inte orkar tänka eller laga mat så kan jag ändå äta bra och bli mätt och nöjd o slippa falla för frestelserna i form av bullar och godis!!
Jag är ju aldrig sugen på skräp numera!!! Äter gott och mår gott!! YEY!!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 19 mars 2015 18:33

skäms över att säga det men jag har aldrig ätit surkål!! Vi har under många många år varit både familjehem och kontaktfamilj och ett av alla "våra" barn har talat sig varm för just surkål...men surkål låter ju inte gott!!
Ja ja jag köpte surkål idag och blev glatt överraskad över att den ju knappt innehöll några kolhydrater alls!!
Igår köpte jag närproducerad fantastiskt god rökt skinka och så funderade jag lite på vad jag skulle kunna göra av det här...

Förr gjorde jag ofta dubbelmackor av vanligt vitt bröd med senap, majonnäs, ost och skinka och de smakerna ville jag testa men bröd????
Nja fröbrödet jag älskar trodde jag inte skulle funka och jag har inte hittat nåt annat bröd jag gillar...
Men ostplättar är ju gott!! Sagt och gjort!!

Majas ostplättar från majaslchf på Instagram:

Vispa tre ägg fluffigt med elvisp, tillsätt 1 msk fiberhusk och 1,5 tsk bakpulver samt 3,5 dl riven ost (jag valde en lagrad cheddarost)
Låt svälla i fem minuter och klicka sedan ut tio plättar på bakplåtspapper och grädda i 200g ca 12 minuter.

När plättarna var klara så vände jag dem med bottensidan uppåt och bredde på ordentligt med majonnäs. På fem av plättarna la jag en skiva rökt skinka, en sked surkål, lite mera riven ost och en tunn sträng fransk senap och så på med "locket" dvs en ostplätt med majonnäs på.

Sen satte jag in dem i ugn 220g knappt tio minuter.
Och MUMS!! Väldigt mättande och goda! Jag orkade äta en och en halv "dubbelmacka" men jag gissar att mannen blir glad över att få lite gott i magen när han kommer hem.

I helgen kommer min storasyster och hon äter inte nöt- eller fläskkött så jag funderar på vad som ska serveras...
Har redan bestämt mig för att koka en grönsaksröra med tomat, aubergine, lök, selleri (blekselleri) och lite smått o gott och kanske kyckling till...
Vi får se...får se om jag hinner dokumentera maten...

Av Carry Jiewertz Larsson - 17 mars 2015 19:06

Japp idag lyxar vi till det, fick tag i jättefint kött till bra pris så det blev Rostas med smörstekta champinjoner några tomater som jag stekte på lite också och till det en gratinerad broccoli.

Gratängen gjorde jag så här:

2 portioner...eller tre...beroende på hur hungrig man är....

Ansa och skär en bukett färsk broccoli i bitar, jag använder även stammen, koka upp den ett par minuter i lättsaltat vatten och häll av och försök få ur så mycket vätska som möjligt. Lägg broccolin i en liten ugnsfast form.
Blanda en burk crème fraîche soltorkad tomat/feta med ca 1 dl grädde, en nypa salt och lite nymalen svartpeppar.
Häll röran över broccolin, skiva en god lagrad ost över, jag valde en smakrik cheddar.
Gratinera i ugn 220g ca 15-20 minuter tills osten är gyllene och bubblig.

Förbered köttet, jag älskar ju grönpeppar så jag mortlade en msk och klappade in den i köttet, salt har jag inte på förrän köttet ligger i stekpannan.

Fräs champinjoner och några tomater i smör med lite olivolja i, krydda med salt och lite vitpeppar. Ta upp och lägg på tallrikar.
Hetta upp stekpannan ordentligt och stek köttet så som du vill ha det, salta inte innan du vänder på det. Jag har lärt mig tycka om kött som inte är genomstekt så ett par minuter på varje sida åker för mig.
Medan jag svänger ihop resten så lägger jag köttet inlindat i folie.

Häll lite vatten i pannan o vispa ur skyn, till två personer har jag sedan i ca 1 dl crème fraîche och en liten gnutta soja, äter du inte soja så kanske du vill ha i lite salt...

Ät och njut!!

Visst är det härligt att unna sig lite lyx i vardagen, men i morgon får det bli nåt enklare på dagen eftersom jag är bortbjuden på ost och vin på kvällen.

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lchfmyway med Blogkeen
Följ lchfmyway med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se