Senaste inläggen

Av Carry Jiewertz Larsson - 14 april 2015 17:16

Vitkål kostar ju oftast inte särskilt mycket och är ju så otroligt användbart och gott och nyttigt....
Jag gör ofta en vitkålsgratäng och serverar till kallskuret med en sallad till.

Men idag provar jag nåt nytt...

VITKÅLSGRATÄNG med kassler, ost och heta kryddor

Strimla 1/2 mellanstort vitkålshuvud
Hacka 1 gul lök
Krossa 2-3 vitlöksklyftor

Fräs detta i en rejäl klick med smör och tillsätt sedan

3 dl grädde
1,5 dl crème fraîche
1 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 nypor torkad ramslök eller någon annan torkad ört
1-1,5 tsk Salt
Nymalen svartpeppar

Låt puttra ihop under lock ca 10 minuter, smaka av och häll upp i en gratängform. Jag tycker om het mat så jag tar gärna lite till av kryddorna...man kan även ringla en smaksatt olja över innan man sätter in formen i ugnen.

Skär 200 g kassler i tunna skivor och lägg ovanpå vitkålen
Hyvla eller riv så mycket ost så att det täcker formen

Grädda i ca 20-25 minuter i 220 grader ugn tills osten är gyllene och bubblig

Toppa gärna med frön t ex sesamfrön eller solrosfrön för extra crunch!!

Smaklig måltid! Här går gratängen strax in i ugnen i väntan på att mannen kommer hem från jobbet.

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 13 april 2015 22:04

...ser att det finns många som efterfrågar mat som inte innehåller mejerier...antingen för att man inte tål det eller för att man väljer bort det...

Här kommer några FRUKOSTFÖRSLAG UTAN MEJERIER

Fettkaffe med kokosolja och en äggula!!

Stekt ägg (i olja eller kokosolja) och bräckt skinka stek gärna med en tomat i skivor

Kokt ägg med majonnäs

Kokt ägg och avokado

Ägg och bacon, stek äggen frasiga i olivolja och stek bacon på bakplåtspapper i ugn 220g 10-15 minuter

Omelett, vispa ihop två ägg med två msk vatten, fräs upp valfria grönsaker t ex champinjoner, tomat, paprika i lite olja och häll över äggsmeten och krydda med salt och peppar o ev lite cayennepeppar, klicka på majonnäs vid serveringen

Två kokta ägg och en halv burk tonfisk, en msk majonnäs, hacka äggen och rör ner tonfisken och majonnäsen, krydda med örtsalt, lite peppar och ringla över lite olivolja, servera gärna med färsk gurka och en tomat

Chiapudding, 1,5 dl cashewmjölk, kokosmjölk, mandelmjölk eller liknande (jag gör egen cashewmjölk genom att köra naturella cashewnötter i mixerkanna till ett fint mjöl, sen tillsätter jag vatten medan jag mixar tills jag får den konsistens jag önskar) 1,5 msk chiafrön, blanda "mjölken" med fröna och ev lite vaniljpulver, rör ofta den första kvarten annars blir det en klump, låt stå kallt över natten, servera med bär

På vårt lilla COOP i Hallsberg har de tagit in en massa ostprodukter från Astrid och Aporna och dessa produkter kan ätas av veganer...så äter du mejerifritt så kan du äta deras ost mm
Ibland är det ju inte möjligt att välja...man kanske är laktosintolerant, eller t o m allergisk mot mjölkprotein...ja ja det kallas säkert något annat...men grejen är att det inte alltid handlar om VAL!! Utan jag kanske MÅSTE välja bort mat som innehåller mjölkprotein eller laktos...och då behöver det finnas alternativ!!

Får spåna lite inför morgondagen för att komma på lunchförslag utan mejerier...

God Natt!!

ANNONS
Av Carry Jiewertz Larsson - 13 april 2015 20:37

...är ju inte riktigt vad man tänker är bra inom LCHF...men här kommer ändå några snabbmatstips!!

PIZZA...TYP...

Såg ett tips på Facebook och bestämde mig för att göra min variant...

Täck ett bakplåtspapper med skivad ost...så stor som du vill pizzan ska bli...
Smeta ut Stark Ajvar Relish blandat med tomatpuré
Skiva fyra stora champinjoner (om du gör "pizzan" i samma storlek som på bilden)
Strimla god rökt skinka
Skiva lite cocktailtomater
Strössla över torkad ramslök (jag köper en ekologisk på vårt lilla COOP i Hallsberg)
Täck med ostskivor

Ugn 220g i ca 10-15 minuter

Ibland när jag har bråttom och helt saknar lust att laga mat så lägger jag skivad ost på en tallrik och sen skinka, några tomatskivor och mera ost och så mal jag svartpeppar över och kör i micron tills osten är bubblig...ca 3 minuter....snabbt och enkelt...

Jag försöker att ha några kokta ägg i kylen så jag kan fixa nåt snabbt...
Mosa två kokta ägg och tillsätt ca 2 msk majonnäs, 1/2 burk tonfisk, och lite hackad saltgurka, ca 1-2 msk, smaka av och krydda med örtsalt och svartpeppar....jättegott på fröknäcke eller fröbröd...

OMELETT
En portion
Skiva några champinjoner, 3-4 beroende på storlek, 1/4 liten röd paprika och strimla ett par cm purjolök, fräs detta med lite salt i smör

vispa upp två ägg med två msk grädde, lite salt och peppar och häll detta över grönsakerna, stek på medelvärme och rör så äggsmeten stelnar, toppa med lite riven ost...snabbt och gott...krydda gärna med örter

TONFISKSÅS

fräs 1/2 gul lök och en till två vitlöksklyftor i lite olja, häll på en burk krossade tomater, välj med kvalitet det blir godare...Mutti har fantastiskt goda tomater på burk..., krydda med örtsalt och svartpeppar och ev lite chiliflakes, låt koka ihop ca 10 minuter, rör ner en burk tonfisk och låt det bli varmt. Smaka av och krydda ev med lite oregano
Lägg små buketter av rå blomkål i en skål och häll över den varma tonfisksåsen, toppa med en god riven ost





Av Carry Jiewertz Larsson - 12 april 2015 18:51

att grilla måste ju vara nåt av det bästa för en LCHFare...protein, grönsaker och en god sås...grilla grönsaker är inte dumt heller...
Förra sommaren upptäckte jag HALLOUMI! Den där gummiliknande osten ni vet...skär i skivor, pensla med olja och grilla, servera med färska skivade jordgubbar till grillat kött!!! Mmmm enklare än så blir det nog inte!! Och jag vill att det ska vara enkelt att äta god och näringsrik mat!!
Men nu kommer några av mina godaste tillbehör...

GRÖN SÅS TILL FISK (jo den funkar till kött oxå)

4 dl crème fraîche
4 msk majonnäs
1 msk fransk senap
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1 dl färsk spenat, hackad
Salt och peppar

Kör allt i mixer och smaka av med salt och peppar

HET RÖD SÅS

1 stor röd paprika i bitar
1 stor röd lök i bitar
1 chilifrukt (med eller utan kärnor eller hinnor beroende på hur stark du vill ha såsen)
4-500 G krossade tomater av god kvalitet
1 tsk Ica sötströ eller motsvarande
1/2 tsk salt

Kör allt i mixer till en sås och smaka av

Min syster Marie gör en grymt god grillsås...

MARIES GRILLSÅS

1 burk krossade tomater av god kvalitet - det lönar sig!!
2 msk chilisås, t ex Ica Gott Liv med mindre socker,celler så tar du ketchup m stevia
2 msk vinäger, valfri sort, jag tar äppelcidervinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk fransk senap
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Worcestersås

Koka allt i minst 10 minuter men gärna upp mot 45 minuter och låt såsen kallna, håller bra i kyl.

GRILLAD CITRON

Något jag lärt mig av min väninna Rose-Maries man Johan är hur fantastiskt gott det är med grillad citron.
Halvera citroner, beräkna en halv per person, och låt dem ligga med snittytan ner medan du grillar. Sen pressar var och en saften över sin mat på tallriken, citronen får en vansinnigt god smak!!

VITLÖK

Trä upp vitlöksklyftor med skal på ett grillspett och lägg på gillen, sen är det bara att klämma ur dem och njuta den milda fantastiska smaken som framträder efter grillning.
Eller så halverar du vitlöken och strör över lite flingsalt och olivolja, lägg på grillen och gröp ur och njut!

KALL SÅS TILL FLÄSKKÖTT

Det här är en favorit från det jag var liten...men mamma hade absolut ingen whisky i...
Blanda lika delar majonnäs och ketchup stevia, hacka i lite saltgurka eller färsk gurka (saltgurka blir godast tycker jag) och rör ihop detta o stänk i lite whisky efter tycke och smak, till två dl sås tar jag ca 1 msk
Supergott även till stekt kassler

TOMAT & KOKOSSÅS

2 msk kokos
16 cocktailtomater, gärna på kvist, grovhackad
15 cm gurka, grovhackad
1 röd chili, strimlad
3 msk hackad färsk basilika
1 lime, pressad
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Gott till kyckling, fisk och skaldjur

tzatziki är ju en klassiker men på mitt sätt innehåller den ingen yoghurt då jag inte är så förtjust i yoghurtsmak...jag blandar helt enkelt crème fraîche med pressad vitlök, salt och citronsaft o lite olivolja...jag har int ens gurka i..så jag kanske ska kalla det VITLÖKSSÅS istället....

Medan du förbereder allt och grillar så kan det ju vara gott att knapra på något litet...

TAPENADE

2 dl Kalamataoliver utan kärna
1-2 msk kapris
1/2 - 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Några sardellfiléer (en liten burk eller mindre, det beror helt på vad man gillar...prova dig fram)
Lite pressad citron
Svartpeppar

Mixa allt och smaka av

Servera till Sesamknäcke som du hittar på http://lesscarbs.se

Ha en trevlig grillsäsong!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 10 april 2015 16:39

Jag satte just in en Långsam Fläskfilé i ugnen, finns säkert en massa varianter på hur man gör och jag har gjort flera olika.
Idag provar jag detta:
En fläskfilé på ca 1 kilo, jag köpte en Ytterfilé från Sverige, billigare än vanlig filé men blir precis lika god på det här sättet
Salta o peppra filén och lägg den i en smord avlång sockerkaksform
Rör ihop 3-4 dl grädde, 2,5 msk glutenfri soja, 1 msk grönsaksfond, några varv med svartpepparkvarnen, ett kryddmått vitlökspulver och lite torkad oregano
Strö över ca en dl frysta lingon i formen o häll över grädden
Filén ska inte täckas helt!
Strö över örter på filén som sticker upp, denna gången valde jag torkad Ramslök, men du tar vad du gillar. Att strö örter över gör att ytan blir lätt "sotad"
Vill man inte ha det så så kan man täcka formen med aluminiumfolie och när filén är klar smaksätter man såsen efter tycke och smak...
Lingonen tillför både syra och sötma!!


Jag köpte en elektrisk knivslip på Lidl igår och oj vad glada mina knivar blev och så lätt det var att putsa bort hinnorna från filén!!

Glutenfri soja!!

Här är formen klar att gå in i ugnen, sätt ugn på 140-150 grader och låt filén stå inne ca fyra timmar. Köttet blir sååååå mört och gott!
Sila av såsen o koka ihop den lite och smaka av o krydda ev mer...
Jag tänker servera det med en tomatsallad och några råa blomkålsbuketter!

Av Carry Jiewertz Larsson - 9 april 2015 19:10

just nu kör jag en tredagars äggfasta...har - medvetet - gjort några avsteg sista veckan o tänkte att det kunde vara ett bra sätt att komma tillbaka på banan...
Jag börjar dagen med två kokta ägg, lite örtsalt och ca 1/2 msk Bregott, dricker en fettkaffe med 1 msk kokosolja och 1 msk grädde och äter dessutom fyra skivor ost (30 g)
Lunch: omelett på två ägg, två msk grädde och 30 G ist
Kväll: omelett på 3 ägg, 3 msk grädde och 30 G ost
Totalt under dagen äter jag 6-12 ägg och till varje ägg äter jag en msk fett...smör...majonnäs...välj själv...till varje måltid äter jag 30g ost men max 210g ost på en dag!!
Dag 1 så var jag hungrig på kvällen...drack lite vatten...
Idag är det dag två och jag mår hur bra som helst!!!
Men jag tänker att det här kan man bara göra en begränsad tid...max fem dagar i sträck för att sedan återgå till normal LCHF!!
Varför jag valde att göra detta??
Jo senaste veckan har jag valt - medvetet - att äta lite bröd...potatis...sill...och jag kände att detta under tre dagar var ett bra sätt att stoppa suget!!
Så ursäkta mig för att jag inte delar några goda recept just nu...men!!!
I'll be back!! Som Schwarzenegger sa!!!
I'll be back!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 5 april 2015 18:27

Dagen har tillbringats på Hallsbergs Brukshundklubb då vi haft tävling, gick upp 05.30 o kom hem 14.45 - somnade strax efter jag kommit hem...men nu har jag vaknat o förberett lite god mat!
Innan jag gav mig iväg i morse stekte jag två ägg och tre skivor skinka i lite smör - mums!! Det stod jag mig bra på!
Tävlingen avslutades med mat - en supersmarrig sallad med "färska" lingon i (misstänker att lingonen varit frysta...men är ju ändå färska då inget socker tillsatts) och saftiga köttfärsbiffar...tog faktiskt lite lite av potatisgratängen för att få lite "sås" till!
Att ha lingon i salladen ska jag definitivt anamma!! Fräscht och gott!! När jag gör Pulled Pork brukar jag ju servera granatäpple till och det blir ju ungefär samma smakupplevelse.

Till två personer:
Började med att skiva ca 15 cm purjolök och ca 20 - 30 färska champinjoner (beroende på storlek) fräste upp det i smör o en skvätt olivolja, två vitlöksklyftor pressade jag i o så på med en nypa flingsalt och lite vitpeppar. Stek på så champinjonerna blir bruna och får stekyta...
Lägg allt i en smord ugnsform.
Fräs upp 8 tunna skivor kassler av god kvalitet och lägg ovanpå, mal över lite chiliflakes och lägg på några små halverade cocktailtomater med snittytan upp, jag tycker det blir godast om tomaterna riktigt kan suga i sig av osten...

Sen strör du över ca 1 dl riven lagrad ost, jag ringlar sedan över en god olivolja med smak av vitlök, väldigt enkelt att göra själv: ta en olivolja av god kvalitet och lägg i några halverade vitlöksklyftor, låt stå i ett soligt fönster nån månad, ta ur klyftorna o använd oljan till sallad, smaksättning mm

Gratinera i ugn 220g ca 15-20 minuter tills osten är gyllene och bubblar, servera med en sallad på gröna blad.
Så enkelt!!! Och så gott!!
Vem sa att det skulle vara krångligt att äta enligt LCHF?? Ähum...jag...sa det...en gång i tiden...men!! Man är ju inte sämre än att man kan ändra sig!!
Just nu står gratängformen på köksbänken i väntan på att mannen ska sluta putsa på sin motorcykel och komma in igen!!

Ha en fortsatt trevlig helg!!

Av Carry Jiewertz Larsson - 4 april 2015 19:18

Jo då!! Det går!!! Det konstigaste är faktiskt att jag inte ens är sugen på godis...jag som hellre åt godis än mat...jag åt hellre kanelbullar än mat...jag åt hellre...det mesta med socker istället för mat...
Men det är ändring på det nu!!
I mitten av september 2014 bestämde jag mig för att bryta mönstret...mönstret som fick mig att må dåligt...jag hade minst ett rejält blodsockerfall per dag och det var inte svårt ens för mig att se sambandet...kolhydrater...gav mig blodsockerfall...och det enda som kunde häva blodsockerfallen var mera kolhydrater...på kort sikt...jag kämpade och höll fast vid kolhydraterna som ju var såååååå goda...
Jag hade självklart hört om och läst om LCHF men NEJ det var inget som lockade mig...hur nyttigt kan det vara med allt fett...å så inget socker...tja...

Socker är en drog!!! Jo!!!
När jag till slut bestämde mig för att låta bli socker och mjöl...så tog de tre dagar innan jag fick värsta abstinensen!! Skojar inte!! Hade verklig abstinens!! På riktigt!!
Jag bestämde mig en söndagskväll för att testa LCHF så...måndag morgon...inga kolhydrater i form av lingongrova, knäckebröd...kanelbullar...

Tro mig när jag säger att jag hellre åt kanelbullar än mat...jag bakade galet goda bullar om jag får säga det själv....med massor av äkta smör i...
Jaha...men då var väl bullarna bra...tänker du..fett ska ju tydligen vara bra...
Nja...fett i kombination med kolhydrater i form av socker och vetemjöl blir inte så bra...för om jag ger kroppen både kolhydrater och fett så förbränner kroppen i första hand kolhydrater...dvs kolhydraterna är bränslet...och fettet lagras i kroppen...men om jag då drar ner på kolhydraterna så förbränner kroppen fettet...vilket ju är vad - i alla fall jag - vill!! Om vi tillför mycket socker till kroppen så ökas förbränningen först, men på bekostnad av fettförbränningen!! Dvs det fett som inte förbränns lagras i kroppen och vi går upp i vikt... Been there....done that... Socker kan dessutom omvandlas till fett och lagras i kroppens depåer!!
Om kroppen då behöver få extra energi snabbt så sker det lättast genom att förbränna socker och om tillgången på socker är dålig så kommer kroppen istället att förbränna fett!! YEY!!!

Så mitt val denna Påsk är enkelt!! Inget socker!!! Överhuvudtaget!!
Trots detta så har jag faktiskt valt att äta lite utanför ramarna enligt LCHF!! Jag har ätit en kokt potatis och tre bitar inlagd fransk löksill!!! Och ville inte ha mer!!! Just det kändes bra!! Att jag inte ville ha MER!!!
Då och då så inträffar det situationer som jag inte helt o hållet styr över...jag hamnar i ett sammanhang sär det inte finns bra alternativ...jag kanske måste välja att dricka vatten eller äta nåt som inte ingår i LCHF....tja...jag har under det kär halvåret lärt mig att tänka så här: ett par gram kolhydrater i form av lite bröd dör jag inte av!!! Om jag serveras t ex smörgåstårta så äter jag fyllning och garnering för det är bra! Och visst...lite bröd slinker ner...och jag hat insett att jag vare sig blir sjuk av det eller dör...vilket jag trodde i början...
Det som händer är att mage och tarm blir lite i olag...men om jag återvänder snabbt till mitt normala matintag så går det över!!
Jag är ju typ: svart eller vitt...all or nothing....inga halvmesyrer för min del!!
Men!! Ibland få man helt välja att vara smidig!! Det är ju inte direkt som att jag vore allergisk mot gluten...kolhydrater...utan jag har VALT detta frivilligt!! VALT!! Så nej! Jag kräver inte att andra ska rätta sig efter vad jag äter....jag äter det jag kan och låter bli att äta det jag vet att jag blir dålig av!!
I morgon ska jag vara på Brukshundklubben hela dagen och då frågade köksansvarig: du äter enligt LCHF va?
Ja svarade jag...men du behöver inte fixa nåt åt mig, jag äter det jag kan...
Jag tror att en del av motståndet vi mötet grundar sig i att man ofta mött människor som kräver...men...det här är mitt VAL!! Inget annat!!! Och eftersom jag valt...så kan jag även bestämma mig för hur jag vill ha det...och jag är inte allergisk och kommer inte att KRÄVA!!
Jag blir så klart glad när mina vänner säger att de fixat nåt åt mig som är LCHF...men de gånger jag äter utanför hemmet så har jag absolut inga krav!!!

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lchfmyway med Blogkeen
Följ lchfmyway med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se