Alla inlägg under september 2015

Av Carry Jiewertz - 14 september 2015 14:57

Hej igen!
Idag började jag dagen med Carrys frukostplättar, receptet kommer här:

Till en person
Ett ägg
En dl keso
en halv dl grädde
en halv tsk kanel
en halv tsk kardemumma
ett krm vaniljpulver
Vill man söta lite så ha i en tesked sukrilett

Mixa detta med mixerstaven, jag hade förmånen att ha frystorkade hallon hemma så jag hade i några sådana och så rör du i en knapp msk fiberhusk.

Medan smeten sväller så lägger du i en msk smör i stekpanna o sätter på plattan.

Klicka ut till fyra plättar, platta till dem lite och stek på båda sidor på medelvärme så att de blir frasiga i kanterna.

Servera med 1/2 dl hallon, jag värmde upp frysta i micron.

Ät och njut!! Jag orkade tre plättar...

Vardagslyx så det förslår!!

Sen drog mannen o jag till skogen med våra tre hundar o plockade lite blåbär, lingon och trattkantareller...alla mina hundar går runt o plockar bär och smaskar!!

En sen lunch blev det när vi väl kom hem.

Till fyra portioner:

Strimla 300 g falukorv
Bryt ett litet blomkålshuvud i buketter (mitt vägde 380 gram)
Strimla 60 g purjolök

Fräs detta på hög värme i 2 msk smör

Krydda med:

3 msk tomatpuré
2 tsk curry
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk glutenfri soja

Låt kryddorna fräsa i pannan en stund innan du tillsätter:

2 dl grädde
1 dl vatten

Låt allt puttra någon minut, men blomkålen ska ha kvar sin krispighet.

Smaka av och tillsätt ev 1-2 msk Ica Gott Liv Chilisås, curry smakar mer om man tillsätter något med sötma, ketchup med stevia funkar så klart också...

Jag kokade lite färsk brysselkål till men inser när jag kollar på http://kostbevakningen.se att det blev liiiiite väl mycket kolhydrater med både blomkål och brysselkål....ja ja väääääldigt gott blev det och väääääldigt mätt blev jag!!

Igår lyxade vi till det o stekte svensk, mörad flankstek i smör, kryddade med svartpeppar, rosépeppar och grönpeppar och salt, stekte till innertemperaturen var 59 grader o la sedan i folie medan jag gjorde såsen.

Sås till två personer:

1/2 dl rödvin
1/2 dl vatten
1,5 dl crème fraîche
En msk krossad grönpeppar
En skvätt glutenfri soja

Häll i rödvin och vatten i stekskyn och låt det koka upp, lägg i grönpeppar och crème fraîche och låt det koka ihop. Smaka av med salt eller soja. Vill man inte ha vin i så ha i lite balsamvinäger eller rödvinsvinäger...
Jag tycker ofta att sås på helfet grädde eller crème fraîche har en tendens att skära sig och även om det inte förändrar smaken så äter vi ju med ögonen också...så när såsen är klar häller jag den i en mixerkanna och mixar ihop den, så blir den perfekt!!

I en stekpanna fräste jag upp några dl färska gula kantareller i smör, krydda bara med salt o peppar tycker jag blir godast!!
Skiva flanksteken i tunna skivor, de ska vara rosa inuti tycker jag, så mört o gott så man behövde knappt tugga!!
Till detta åt vi en enkel grönsallad utan kryddor så köttet, såsen och kantarellerna fick stå för smakerna!!

Så gott så jag glömde fotografera!!

Av Carry Jiewertz - 10 september 2015 22:22

   

Inser att jag inte levererat DAG SJU!!
Dag sju börjar med 2 stekta ägg (stek i en msk smör) och en skiva skinka,..

P 18 g
F 24 g
KH 1 g

Målet för dagen är:
57 gram protein
114 gram fett
Max 20 gram kolhydrater!!

Så...jag har 39 gram protein kvar...
90 gram fett...samt
Max 19 gram kolhydrater...

Höll mig mätt vääääldigt länge på det...
Blev sugen på pizza....men hade ingen ork....så en falsk pizza duger gott!!
Så...
Gjorde en "falsk pizza"

Dvs
La ut fyra skivor ost på en tallrik (jag köper färdigskivad Gouda, just för detta ändamål)
Smetar på 1-2 msk ajvar relish (försök hitta en med lite socker)
Lägger på två skivor rökt skinka....
På med pizzakrydda,..ett par varv med svartpepparkvarnen...och så på med fyra skivor ost...
In i micron, på full effekt, fyra minuter.....

Innehållet:

25 g protein
27 gram fett
3 gram kolhydrater

Inser att inte alla upptäckt http://kostbevakningen.se
Där kan du skriva in det du äter och få näringsberäkning....SÅÅÅÅÅ BRA!!

Så....jag har följande kvar:
P 15 g
F 63 g
KH 16

Och...det gör inget om du inte får ihop alla kolhydraterna...ju färre KH desto bättre!!

Hemligheten med LCHF är att äta rätt...äta rätt proportioner... Så....jag överlämnar till dig att knåpa ihop maten...proportionerna...jaha...hur menar jag då??

För du kanske är ny på det här med LCHF...
Jo...jag var ny för snart ett år sedan...när jag började äta enligt LCHF så hade jag absolut ingen aning om vad det innebar!!!

Min massör talade sig varm om LCHF...jag hade vänner som åt enligt LCHF...MEN!!! Oavsett vad andra säger....berättar så är det först när du själv provar!!!

så...proportionerna....vad är det som gäller...som är viktigt....JO ! DET HÄR!!


Ät så många gram Protein som du vill väga i kilo...dvs om din målvikt är 70 kilo så äter du 70 gram protein per dag!!!

Ät dubbelt så mycket fett...alltså 140 g fett utifrån 70 g protein....

Ät max 20 g kolhydrater per dag!!

Här får du min handskrivna lista på vad olika livsmedel innehåller Proteinmässsigt....

Utgå från hur mycket protein du bör äta och ät minimalt med kolhydrater...

Då kommer du att lyckas!!

Av Carry Jiewertz - 8 september 2015 11:50

Fortaätter med mina menyer för viktminskning utifrån önskad vikt på 57 kilo.
Fick goda rapporter i går morse om att det syntes på vågen!! Kul!!

Dag fem startar vi med:

Pannkaksfrukost

Till en mättande pannkaka vispar du:

1 ägg
1/2 dl grädde
1 tsk fiberhusk

Stek direkt i 1/2 msk smör, vänd och vik sedan ihop och servera med:

1/2 dl hallon
0,25 dl crème fraîche och ev lite sötning om så önskas

Protein (P): 9,5 g
Fett (F): 39,5 g
Kolhydrater (KH): 3,5 g

På bilden ligger två portioner pannkaka!!

Lunch

Grönsakstallrik med Tonfisk
En portion

1 dl blomkål i små buketter
1 dl sallad, strimlas
1/2 tomat i skivor
1 dl hackad gurka
1 dl hackad paprika
55 g tonfisk (1/2 påse av ICAs tonfisk)
2 msk majonnäs
1/2 msk ajvar
2 msk crème fraîche

Blanda grönsakerna direkt på tallrik, toppa med tonfisken och rör ihop såsen och klicka ut den på grönsakstallriken

P 16 g
F 40 g
KH 9 g

Så var det dags för middag och här får du tips på den absolut godaste pizzan...i alla fall om du frågar mig...

Pizza, 4 portioner

Botten

80 g naturell färskost, typ philadelphiaost
2 ägg
150 g riven ost, gärna lagrad
1 tsk oregano eller pizzakrydda
1 rågad tsk fiberhusk
Ca 1/2 tsk bakpulver.

Sätt ugnen på 200 grader

Vispa ihop färskosten och äggen till en slät blandning, blanda i den rivna osten, oreganon, fiberhusken och bakpulvret.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund springform (24 cm) och smörj med lite smör eller olja, häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter.

Ta ut formen och täck botten med 3 msk ajvar relish, ev blandad med lite osötad tomatpuré, på med 100 g riven ost, 100 g räkor (ev lite rökt skinka men då ökar ju halten protein), 4 skivade färska champinjoner, 8 skivade körsbärstomater samt 1/2 dl salta jordnötter. Pudra över lite curry.

Grädda ytterligare 10-15 minuter till. Vill du öka fetthalten serverar du en god kall bearnaise till. Servera ev med lite strimlad vitkål.

Innehåll per portion, utan skinka, bearnaise och vitkål:
P 30 g
F 32 g
KH 5 g


Totalt dag fem:
P 55,5 g
F 111,5 g
KH 17,5 g

Dag sex

Frukost

Fettkaffe med 2,5 dl kaffe, 25 g kokosolja, 1 äggula, 1 msk grädde och 1/2 msk smör (något mindre smör än vanligt alltså)

P 3 g
F 41 g
KH 2 g

Lunch

Croque Madame á la Carry
en portion

Mixa ett ägg med 100 g keso och rör i 0,75 msk fiberhusk.
Låt svälla några minuter och klicka sedan ut två plättar i en stekpanna med 1 msk smör. Stek gyllene på båda sidor.
När du vänt plättarna så lägger du på följande ovanpå den ena kesoplätten:
1 skiva ost, en skiva god rökt skinka, stryk på 1/2 tsk dijonsenap och vik ihop skinkskivan och lägg sedan på en skiva ost till.
När plättarna är klara så lägger du plätten utan ost mm ovanpå, trycker till och låter sedan ligga tills osten smält.

Servera med 1/2 tomat och ca 50 g sallad.
P 28 g
F 28 g
KH 6 g

På bilden två portioner kesoplättar.

Middag

Fläskkotlett i ugn, 6 portioner

6 fläskkotletter
2 dl crème fraîche
3 dl grädde
1/2 dl glutenfri soja
2 krossade vitlöksklyftor
1,5 msk grönsaksfond
2-3 tsk oregano
1,5 dl frysta eller färska lingon

Sätt ugnen på 180 grader

Lägg fläskkotletterna i en ugnssäker form, de ska ligga tätt så anpassa storleken på ugnsformen efter kotletterna.
Strö över lingon
Blanda såsen och häll över
Täck formen med folie och ställ in i ugn ca 1,5 timmar

Servera med valfria grönsaker.

Innehållet är utan grönsaker till.

P 26 g
F 46 g
KH 7,5


Totalt dag sex:
P 57 g
F 115 g
KH 15,5 g

Lycka till med viktnedgången!! Jag har ätit dessa proportioner utifrån min önskade vikt sedan starten för snart ett år sedan och har minskat 20 kilo och har nu 2 kilo kvar till önskad målvikt....nu på slutet är det segt, men det är bara att hålla i!!

Det gäller att hitta ett sätt att ha balans i livet!!
Inte stirra sig blind på vågen utan känna efter hur man mår i kroppen!!

Av Carry Jiewertz - 6 september 2015 20:08

nu så har jag äntligen slagit mig ner för att skriva meny för två dagar till.
Meny utifrån att man har som mål att väga 57 kilo...

Dag ett och två kan du läsa om i mitt förra inlägg, där det även står vilka proportioner man ska tänka i om man äter LCHF för att gå ner i vikt.
Jag inser när jag kolla i olika grupper o på LCHF sidor att många äter vääääldigt mycket protein i förhållande till vad som är lagom...
Nåja...här kommer några mattips för två dagar:

Per dag:
57 g Protein (P)
114 g Fett (F)
Max 20 g Kolhydrater (KH)

Dag 3

Frukost:

Mandelgröt, en portion

Smält 25 g smör och dra kastrullen av plattan, vispa i ett ägg och 1/2 dl grädde, 2 msk mandelmjöl och 1 tsk fiberhusk.
Värm på o vispa hela tiden tills du får konsistensen som mannagrynsgröt, det går fort!!
Servera med 0,25 dl grädde och 1/2 dl hallon eller lite osötat äppelmos och kanel.

P: 13 g
F: 65 g
KH: 4 g

Lunch:

1 kokt ägg
Skivor rökt skinka, fyll med 3 msk philadelphiaost med valfri smak, servera med ca 100 gram sallad, 100 g gurka, 100 g paprika, lite örtkryddor o en tsk olja

P 17 g
F 25 g
KH 10 g

Efter en stadig frukost på Mandelgröt så brukar jag inte vara hungrig på lunchen...men vi är ju olika...

Middag:

En portionsbit lax (140g) krydda med salt, lite grovmalen/krossad rosépeppar och grönpeppar, lägg på en tallrik o kör på full effekt i micron i 2 minuter, vänd på laxen och kör ca 2 minuter till, har du en termometer så mät att innertemperaturen är 56 grader. Till detta gör du en sallad på isbergssallad o gurka eller kokar lite blomkål...
Servera med en röra på två msk keso, 1 tsk majonnäs och lite chipotlepasta

P: 31 g
F: 27 g
KH: 5 g

Totalt: 61 g Protein (ett par gram för mycket...men men såååå petigt är det inte) 117 g fett och 19 g kolhydrater, det viktigaste är att inte komma över 20 g KH
Glöm inte dricka vatten!! Smaksätt med gurkskivor eller citronskivor!!

Dag 4

Frukost:

Fettkaffe, P 0 g, F 60 g och KH 1 g
Hur du gör Fettkaffe står i förra inlägget.

Lunch:

Omelettwrap, 1 portion

Vispa 2 ägg med 1/2 mak grädde, 1/2 tsk fiberhusk, 1/4 tsk salt.
Stek två pannkakor i lite smör eller olja.

Fyllning:
1 dl keso
1 msk majonnäs
1/2 hackad paprika
Lite hackad saltgurka
Örtsalt och grovmalen svartpeppar.

Lägg finstrimlad sallad på wrapsen och fördela fyllningen på två, vik ihop eller gör en rulle...

P 30 g
F 39 g
KH 8 g

Middag

Solgul Kyckling 4 portioner (recept från Arla.se)

400 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl crème fraîche
1/2 - 1 påse saffran
1 tsk torkad dragon
1 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en liten ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Blanda crème fraîche med saffran, dragon och riven ost. Bred blandningen över kycklingen och stek i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Servera med kokta grönsaker, t ex haricots verts

P: 29 g
F: 21 g
KH: 6 g

Totalt dag fyra:

59 g P
120 g F (vill du minska fettet så ta bara 25 g smör i fettkaffet istället för 30 g)
15 g KH

Önskar er en bra start på veckan! Här hade vi regn och rusk i går och i natt...det kom runt 100 mm regn och fem kilometer från där jag bor så paddlar folk i kanoter och gummibåtar inne i Hallsberg...ute på landet där jag bor klarade vi oss bättre, men när vi åkte till skogen för att få mes hundarna och plocka bär så hade vägen blivit en sjö....

Av Carry Jiewertz - 3 september 2015 20:17

Har förmånen att få frågor om hur man ska....bör äta om man vill gå ner i vikt!
Så jag sätter mig ner o funderar...kollar innehåll på kostbevakningen.se
Och ikväll har jag komponerat två dagars meny för någon som har som mål att väga 57 kilo...Nej Nej!!! Inte jag!! 57 kilo till mina 178 - 179 cm ö h vore ju heeeelt galet!!
Mitt mål är 71 kilo...väger just nu strax under 74...
Men för någon som är "lagom" lång...typ 160 cm ö h (och ö h betyder Över Havet) så är ju en vikt på 57 kilo rimligt!!
Så!! Vill man gå ner i vikt och är 160 cm lång o vill väga 57 kilo så bör man äta 57 g protein (P) per dag
114 g fett (F)
samt max 20 g kolhydrater (KH) per dag.
Beräkningen är per portion.

Dag 1

Frukost:
Fettkaffe, 2,5 dl kaffe, 30 g osaltat smör, 25 g kokosolja, 1 äggula och ev en msk grädde, mixa

Protein (P) 0 g
Fett (F) 60 g
Kolhydrater (KH) 1 g

Lunch:
Omelett på två ägg, 2 msk grädde, 4 skivor ost, 2 skivor rökt skinka

P 32 g
F 38 g
KH 6 g

Middag:
Tonfisksås med blomkål

Till fyra portioner

Fräs en hackad gul lök och 3 krossade vitlöksklyftor i lite olja
Häll på en burk krossade tomater, krydda med örtsalt och svartpeppar
Låt koka ihop minst 10 minuter, späd ev med vatten om du tycker det blir för tjockt
Rör ner 2 burkar (230 g) tonfisk i vatten och låt allt bli varmt.

Dela ett blomkålshuvud i buketter, lägg i fyra skålar och häll den varma såsen över, toppa med ett par matskedar riven parmesan.

P 22 g
F 7 g
KH 13 g

Mellanmål/kvällsmål

1 skiva rökt skinka och 2 msk färskost, t ex pepparrotsost

P 3 g
F 9 g
KH 1 g

Totalt dag ett:
P 57 g
F 114 g
KH 21 g

Dag två

Frukost: Fettkaffe som dag ett

Protein (P) 0 g
Fett (F) 60 g
Kolhydrater (KH) 1 g

Lunch: 2 stekta ägg, 1/2 pkt bacon, 1/2 tomat

P 25 g
F 35 g
KH 3 g

Middag: Kycklingpytt

4 portioner

400 g kycklingfilé
2 msk olja
2 gul lök
400 g aubergine
4 vitlöksklyftor
4 tomater
150 g fetaost
12 svarta oliver
Salt, svartpeppar

Skär kycklingen i små bitar, blanda oljan med pressad vitlök och lägg i kycklingen och rör om

Skär övriga ingredienser i små bitar

Fräs kycklingen i vitlöksoljan, tillsätt lök, aubergine och låt allt steka i ca 10 minuter
Blanda i tomat i klyftor, fetaost i bitar och oliverna och låt allt bli varmt

P 30 g
F 19 g
KH 8 g

Totalt dag två:
P 55 g
F 114 g
KH 12 g

Fortsättning följer...

Av Carry Jiewertz - 1 september 2015 19:00

Idag har jag varit o hälsat på Gustaf som ska flytta in om en månad...

Kärlek!!! Eller hur!!!
Nåja...kärlek löser det mesta men inte magproblem...och det har jag haft idag...
Men till slut var jag tvungen att äta nåt...och jag tänkte att Scrambled Egg är nog bra!! Och fisk...
Så jag tog fram två laxbitar ur frysen, la på tallrik o kryddade på ena sidan med lite flingsalt och chiliflakes, in i micron 3 minuter på full effekt...
Samtidigt smälte jag 25 gram smör i en stekpanna och hällde i 1 dl grädde, lite salt o ett par varv med pepparkvarnen....
Vände på laxen o saltade o drog ett par varv med pepparkvarnen även där...in tre minuter till

Under tiden vispade jag i fyra ägg i stekpannan med smör och grädde och rörde om så det blev en krämig äggröra...
Ta av den av värmen innan den stelnat för mycket...den blir godast om den är krämig... Den här röran åt vi för några veckor sedan till varmrökt sik....oj oj oj så gott!!

Tillbaka till laxen...ta ut den ur micron o kolla innertemperaturen...den ska vara 56 grader då är laxen perfekt!!

I vanliga fall hade jag serverat grönsaker till...men eftersom magen varit krånglig så avstod jag grönsaker...
Och!!! Jag har inte känt några magsmärtor efter att ha ätit... YEY!!!

Bjuder på en bild till på lille Gustaf som snart ska bli min

Oj!! Det blev visst två....

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards