Direktlänk till inlägg 12 april 2015
att grilla måste ju vara nåt av det bästa för en LCHFare...protein, grönsaker och en god sås...grilla grönsaker är inte dumt heller...
Förra sommaren upptäckte jag HALLOUMI! Den där gummiliknande osten ni vet...skär i skivor, pensla med olja och grilla, servera med färska skivade jordgubbar till grillat kött!!! Mmmm enklare än så blir det nog inte!! Och jag vill att det ska vara enkelt att äta god och näringsrik mat!!
Men nu kommer några av mina godaste tillbehör...
GRÖN SÅS TILL FISK (jo den funkar till kött oxå)
4 dl crème fraîche
4 msk majonnäs
1 msk fransk senap
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1 dl färsk spenat, hackad
Salt och peppar
Kör allt i mixer och smaka av med salt och peppar
HET RÖD SÅS
1 stor röd paprika i bitar
1 stor röd lök i bitar
1 chilifrukt (med eller utan kärnor eller hinnor beroende på hur stark du vill ha såsen)
4-500 G krossade tomater av god kvalitet
1 tsk Ica sötströ eller motsvarande
1/2 tsk salt
Kör allt i mixer till en sås och smaka av
Min syster Marie gör en grymt god grillsås...
MARIES GRILLSÅS
1 burk krossade tomater av god kvalitet - det lönar sig!!
2 msk chilisås, t ex Ica Gott Liv med mindre socker,celler så tar du ketchup m stevia
2 msk vinäger, valfri sort, jag tar äppelcidervinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk fransk senap
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Worcestersås
Koka allt i minst 10 minuter men gärna upp mot 45 minuter och låt såsen kallna, håller bra i kyl.
GRILLAD CITRON
Något jag lärt mig av min väninna Rose-Maries man Johan är hur fantastiskt gott det är med grillad citron.
Halvera citroner, beräkna en halv per person, och låt dem ligga med snittytan ner medan du grillar. Sen pressar var och en saften över sin mat på tallriken, citronen får en vansinnigt god smak!!
VITLÖK
Trä upp vitlöksklyftor med skal på ett grillspett och lägg på gillen, sen är det bara att klämma ur dem och njuta den milda fantastiska smaken som framträder efter grillning.
Eller så halverar du vitlöken och strör över lite flingsalt och olivolja, lägg på grillen och gröp ur och njut!
KALL SÅS TILL FLÄSKKÖTT
Det här är en favorit från det jag var liten...men mamma hade absolut ingen whisky i...
Blanda lika delar majonnäs och ketchup stevia, hacka i lite saltgurka eller färsk gurka (saltgurka blir godast tycker jag) och rör ihop detta o stänk i lite whisky efter tycke och smak, till två dl sås tar jag ca 1 msk
Supergott även till stekt kassler
TOMAT & KOKOSSÅS
2 msk kokos
16 cocktailtomater, gärna på kvist, grovhackad
15 cm gurka, grovhackad
1 röd chili, strimlad
3 msk hackad färsk basilika
1 lime, pressad
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Gott till kyckling, fisk och skaldjur
tzatziki är ju en klassiker men på mitt sätt innehåller den ingen yoghurt då jag inte är så förtjust i yoghurtsmak...jag blandar helt enkelt crème fraîche med pressad vitlök, salt och citronsaft o lite olivolja...jag har int ens gurka i..så jag kanske ska kalla det VITLÖKSSÅS istället....
Medan du förbereder allt och grillar så kan det ju vara gott att knapra på något litet...
TAPENADE
2 dl Kalamataoliver utan kärna
1-2 msk kapris
1/2 - 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Några sardellfiléer (en liten burk eller mindre, det beror helt på vad man gillar...prova dig fram)
Lite pressad citron
Svartpeppar
Mixa allt och smaka av
Servera till Sesamknäcke som du hittar på http://lesscarbs.se
Ha en trevlig grillsäsong!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
|||
27 | 28 |
29 | 30 | ||||||
|