Alla inlägg under mars 2015

Av Carry Jiewertz - 14 mars 2015 22:04

så när på kvällskvisten kan jag inte låta bli att dela med mig av ett sååååå gott tips på en efterrätt, Joakim i gruppen LCHF Recept tipsade om att mixa frusna hallon med grädde så blir det glass....mmmmmums och jag gjorde så här:

Hacka några nötter av valfri sort, riv lite mörk choklad på rivjärn...
Ta en näve frusna hallon o lägg i mixer, häll på grädde medan du mixar o ta så mycket grädde som du tycker blir lagom...jag brukar ta en näve hallon och 1,5 dl grädde till två personer... Jag köpte frystorkade hallon täckta med mörk choklad i Hötorgshallen när jag var till Stockholm före jul och lite sådana på "glassen" blev ju toppen!!
Mixa så du får mjukglass-konsistens, lägg upp i skålar, strö över nötter, choklad och lite kokos och njuuuuuuut!!!
Inget extra socker behövs!!!!
LCHF är verkligen bäst!!! Äter gott och mår gott!!!

Av Carry Jiewertz - 14 mars 2015 17:18

När jag växte upp så gjorde min mamma en uuuunderbar smörgåstårta som inte innehöll vare sig leverpastej eller majonnäs, vilket ju är rätt ovanligt i smörgåstårtesammanhang!
Jag har alltid älskat fyllningen och så fort nåt ska firas så har jag gjort just denna, Valborgsmässoafton då är den given och nu även på finalen i Melodifestivalen, självklart vid födelsedag mm
Det enda jag ändrat är brödet och att jag inte har rivet äpple ihop med moroten, den rivna moroten kan man självklart byta ut om man äter strikt, det viktiga är att man har något saftigt i botten, riven gurka o ev lite hackad paprika funkar också fint.

Recept på botten delade jag igår men nu kommer recept på fyllningen, och tro mig! Det tar emot att dela detta recept som är bland det godaste jag vet - men nu är det dags!

Bottenlagret:
två små finrivna morötter (ca 100 g) och ca 10 cm grovriven gurka, och lite pressad citron (ta bara gurka o kanske lite paprika om du äter strikt)
Lager 2:
1,5 dl vispad grädde, en burk tonfisk, örtsalt, svartpeppar och ett par matskedar bostongurka, äter man strikt tar man o hackar saltgurka istället
Lager 3:
1,5 dl vispad grädde, en tub böcklingpastej, hackad dill efter tycke o smak
Översta lagret:
vispa ca 1 dl crème fraîche med 1 dl philadelphiaost

Idag garnerade jag med finhackad röd paprika, hackat ägg och färska räkor, sidorna klädde jag med gurkskivor och ostrullar.

Jag har märkt att brödet inte uppför sig som traditionellt bröd, det geggar ihop sig om tårtan får stå till sig för länge så därför har jag satt ihop den några timmar innan den ska ätas, då kan vi nämligen äta resterna i morgon.
Sist gjorde jag tårtan dagen innan den skulle ätas och visst den var fantastiskt god, men när vi skulle äta resterna dagen därpå så var det bara en sörja som inte gick att äta...

Nu häller jag upp ett gott glas rött med en sockerhalt under 3g/liter och önskar er en skön lördagskväll!
Jag kommer att vara bänkad framför TV:n och leker kommentator he he he

Av Carry Jiewertz - 13 mars 2015 20:00

i morgon är det Final i Melodifestivalen och jag har en tendens att gå igång på Mello...inte för att jag egentligen gillar låtarna...men jag gillar att gå igång på själva grejen...älskar att hata lixom...
Och när det är Final så äter vi Smörgåstårta här i Fridhem!!
Så ikväll bakar jag bottnar, har märkt att smörgåstårtebottnar á la LCHF inte riktig uppför sig som de gamla vanliga glutenstinna...
En traditionell tårta blir ju bara bättre efter att ha fått stå till sig om ni förstår vad jag menar, medan en botten utan gluten bara bli blöt o geggig efter ett tag...
Så därför bakar jag bottnar ikväll eftersom jag är borta hela förmiddagen i morgon och sedan gör jag fyllningarna o lägger ihop på eftermiddagen så är den fantastisk till kvällen.
Hur jag gör fyllningen får du veta i morgon, men bottnarna gör jag så här:
(Har testat en hel massa varianter eftersom jag äääälskar smörgåstårta och det här bli bäst, jag gör två satser eftersom min tårta kräver fyra bottnar...och som sagt...jag ääääälskar smörgåstårta)

Smörgåstårta

Botten:

1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 vispade ägg
60 gram Philadelphiaost
1 dl creme fraiche

Blanda alla torra ingredienser.
Vispa osten tillsammans med ägg och creme fraichen.
Blanda ihop.
Ha ut jämnt på en bakplåtsklädd plåt
In i ugn i ca 15 min i 180 grader.

Ta ut och låt svalna.
Dela den i två delar. Dubbla receptet för att få fyra bottnar.

Av Carry Jiewertz - 12 mars 2015 19:15

Idag gör jag müsli, ändrar lite från gång till gång men oftast har jag kakao i för jag tycker helt enkelt om choklad!

Müsli

1,5 dl grovhackad mandel
1,5 dl grovhackade hasselnötter
1 dl grovhackade cashewnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver
1 rågad msk kakao, köp gärna ekologisk Biofood den smakar så mycket mer!
4 msk smält kokosfett utan smak
1/2-1 msk honung (kan uteslutas)

Blanda ihop allt o rosta på plåt i ugn 160g ca 30 minuter, rör om var tionde minut och när müslin svalnat blanda i frystorkade hallon, eller servera med färska bär och Rysk Yoghurt. Det blir galet gott att röra ner lite Kung Markattas lakritspulver i yoghurten, det tipset fick jag av min granne Helen och MUMS!!

En annan frukostfavorit är att göra Kesoplättar som Croque Monsieur, dvs med ost, skinka o fransk senap.

Jag föredrar att steka dem i stekpanna framför att grädda i ugn då blir de frasigare men i ugn funkar fint det också.

Fyra plättar får du genom att mixa ett ägg, 100g keso, 0,75 msk fiberhusk och en nypa salt.
Stek dem frasiga på båda sidor och när de är klara lägger du ost på två, på med en god rökt skinka o lite dijonsenap och mera ost. Lägg sedan de två andra plättarna ovanpå och tryck till lite och låt dem ligga en stund i stekpannan så osten smälter.
Mumsigt värre och mätt länge blir man!!
Grundreceptet på plättarna kan jag inte ta åt mig äran för utan det är ett recept som finns hur många gånger som helst på nätet.

Men i morgon blir det absolut Rysk Yoghurt med müsli och en kopp kaffe med grädde, ibland lyxar jag till det ordentligt o rör i lite grädde i yoghurten och det blir både godare och mättar längre!!

Av Carry Jiewertz - 11 mars 2015 19:46

här får du mitt bästa tips på hur man får en vansinnigt god pizzasallad:

Hyvla vitkål med osthyvel eller strimla tunt i matberedare, ca 1,5-2 liter kål
Lägg i durkslag och häll över kokande vatten, ta en mortel eller potatisstöt och tryck igenom all kål så den blir mjuk, avsluta med att spola kallt vatten o tryck bort så mycket vätska du kan.
Häll den mjuka kålen i en skål och strö över ca 1-2 tsk fling- eller Himalayasalt, ca 1 tsk grovmalen svartpeppar samt lite valfria torkade örter, oregano och basilika är gott.
Rör om.
Häll över ca 1/2 dl god olja samt lika mycket äppelcidervinäger och blanda. Låt stå svalt och försök att inte äta upp allt på en gång....lättare sagt än gjort...fniss....

Jag gillar svartpeppar så jag tar lite mer....

Av Carry Jiewertz - 11 mars 2015 16:58

ikväll slutar mannen sent tyvärr så det blir väääldigt sen middag...vid 20.30 ca
Men en sak som jag märkt sedan jag började med LCHF är att jag inte påverkas av NÄR jag äter utan bara av HUR och VAD!! Och det gillas!!
Så nu har jag förberett för kvällens middag.

En kycklingwok som räcker till minst fyra portioner

Ca 500 G kycklingfilé
1 gul lök
1 röd paprika
1 färsk broccoli
100 g morot (äter du strikt så skippa den)
En bit vitkål om du gillar det - jag älskar smaken av vitkål som blir mild o god i wokpannan
Olja att woka i
Sockerärtor
Röd currypasta efter tycke o smak, jag brukar ta 1-2 matskedar
Shiratake Nudlar
Kokosgrädde eller kokosmjölk - 1-2 fp beroende på hur mycket sås du vill ha, jag tycker det räcker med en fp då jag toppar woken med vitlökscrème vid servering
Ev lite kinesisk soja eller salt

Skär kycklingen, paprikan och vitkålen o moroten i bitar, inte strimlor utan bitar
Dela broccolin, använd hela o skiva stammen
Hacka löken

Fräs kycklingen o tillsätt currypastan, i med moroten och löken och stjälkarna från broccolin, fräs några minuter och tillsätt vitkålen samt paprikan.
Häll på kokosgrädden/mjölken och låt allt puttra tills kycklingen är klar men morot o vitkål ska ha tuggmotstånd. Tillsätt broccolibuketterna och nudlarna (följ anvisningarna på förpackningen för hur du gör med dem) och låt alltihop bli varmt och toppa med sockerärtorna sist.

Vitlökscrèmen gör jag i ordning några timmar innan så den får mogna i kylen.

2 dl crème fraîche
1-2 vitlöksklyftor eller 1 vitlök solo, krossas
1 tsk flingsalt (det blir gott crunch av flingsalt)
1 msk god olivolja
Ca 1 tsk pressad citron

Blanda allt och låt stå i kyl, smaka av

Vill man ha en annan kall sås till så är det gott att blanda crème fraîchen med ca en msk curry och lite sweet chilisås eller nån annan chilisås med sting

På lördag ska jag göra smörgåstårta till Melodifestivalen...eller jag gör den på fredag så den får gotta till sig...så titta in igen om du vill ha recept på min goda smörgåstårta helt utan leverpastej o majonnäs!!

Av Carry Jiewertz - 8 mars 2015 19:26

Ikväll firar vi mannen min och jag! Startade bloggen sent i torsdagskväll och på fredagen hade jag över 200 unika besökare! Tack alla som tittar in! Jag hoppas att ni ska kunna hitta något som gillas och att ni ska bli inspirerade till att laga mat!!
Så vi firar med en krabbrätt som jag lagade ofta på 80-talet, då kämpade jag med vikten o gick på Viktväktarna med jämna mellanrum och den här rätten kunde jag inte äta mycket av då...den var alldeles för "dyr" dvs det kostade för mycket av dagsransonen att äta fet mat!
Men idag kan jag till fullo njuta av maten jag lagar och älskar!!
I början när jag ställde om till LCHF (för ungefär ett halvår sedan) så kändes det vääääldigt konstigt att ha grädde i kaffet, smör till matlagning, gräddiga såser, smetana, fet yoghurt mm
Fick nästan dåligt samvete när jag åt...det har gått över nu!!
När jag var som störst så hade jag 2XL i tröjor o 54-56 i byxor...köpte kläder, int utifrån vad jag tyckte var snyggt utan vad som fanns i min storlek!!
I höstas när jag bestämde mig för att prova LCHF så hade jag 42-44 i jeans o L/XL i överdelar.
Idag har jag med LCHF gått ner femton kilo och totalt sen jag vägde som mest 50 kilo (ja ja det fattas fem hekto tills jag minskat 50...)
Att handla kläder är plötsligt roligt!!
För en månad sedan fick jag en massa kläder av min syster som också minskat i vikt, och förstå känslan när jag provar ett par jeans i stl 36 (de är antagligen stora i modellen, men jag tänker inte klippa bort storlekslappen som jag alltid gjorde förr) och jeansen sitter perfekt!!
Köpte nyss nya byxor o struntade i att prova...fick åka tillbaka med de i stl 40 o byta till 38! I'm Lovin' It!!
Det bästa med LCHF annars är faktiskt att jag aldrig blir tokhungrig, får aldrig blodsockerfall utan mår bara toppen!
En dag för mig kan se ut så här:

Frukost
Rysk Yoghurt med egengjord müsli på nötter och frön, och en kopp kaffe med en skvätt grädde.

Lunch
En omelett på två ägg, 2 msk grädde, lite riven ost och champinjoner, paprika och rökt skinka, samt lite sallad

Middag
Nån gryta på t ex kyckling, bacon, grädde, soltorkade tomater och kokt broccoli

Några mellanmål behöver jag inte!

Japp så nu firar vi både det ena och det andra ikväll och jag unnar mig ett glas torrt bubbel, tyvärr är det ofta hög sockerhalt i mousserande men ett glas eller två vid högtidliga tillfällen och när man vill fira är det värt!!

I de vackra ugnsformarna är det något som jag kallar Krabbvickning.

Ingredienser:
2 burkar salladskrabba
4 ägg
200 g färskost med vitlök
Sesamfrön/Blå vallmofrön

Gör så här:
Fördela salladskrabban i fyra smorda formar, eller lägg allt i en form, häll av vätskan från krabban först.
Vispa ihop ägg med färskost och häll över. Toppa med sesamfrön eller blå vallmofrön.

Grädda i 220 g 15-20 minuter, man får kolla när äggstanningen stelnat.

Det blir fantastiskt gott med en liten sallad till. Funkar även som förrätt så klart!!

Nu ska jag fundera över vad jag ska dela för recept i morgon.
Jag är glad över att några av mina vänner på Facebook tjatat på mig om att börja blogga om mat för nu fick jag verkligen en kick igen!!
Driver ju även två andra bloggar som du hittar i länklistan eftersom jag föder upp hundar och dessutom gillar att fundera över livet och dess vindlingar!
Önskar er en skön söndagskväll och kom gärna med förslag på typ av mat ni vill se i bloggen!

Av Carry Jiewertz - 8 mars 2015 14:17

Här kommer fem enkla rätter som passar att h med till jobbet, passar i och för sig att äta hemma också.

#Ostpaj#
4-5 bitar

Pajskal:
1 dl PO-fiber
1 msk Fiberhusk
1 dl oskalade sesamfrön
½ tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 dl vispgrädde

1,5 dl lagrad riven ost

Blanda de torra ingredienserna och lägg i matberedare med smöret och osten.
Arbeta in äggulan och häll sen i grädden.
Platta ut i en rund springform och förgrädda i ca 10 min i 220°

Fyllning:
200 g riven stark ost, typ prästost
3 ägg
2 dl grädde
Några tag med svartpepparkvarnen
Ca 1 tsk flingsalt

Grädda i 220g ca 20-25 min

Pajen är god även kall.

Pajdegen blir fantastiskt spröd o knaprig tack vare ost och sesamfrön.

#Ratatouille#
4 portioner

1 zucchini
2 röda paprikor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1,5tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater
Örter efter tycke och smak, jag föredrar oregano och basilika, men timjan är också gott

Tärna zucchinin och paprikorna, finhacka lök och vitlök.
Fräs allt i olja så grönsakerna får lite yta, tillsätt salt och kryddor och häll över tomaterna.
Koka ihop ca 20-30 minuter.
Toppa gärna med lite riven parmesan vid serveringen.
Servera till t ex stekt kyckling, köttfärsbiffar, kallskuret.

#Kycklingpytt#
2 portioner

2 kycklingfiléer ca 200-250 g
1 msk olja
1 gul lök
250 g aubergine
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
Ca 100 g fetaost eller salladsost (som ofta är krämigare)
Några svarta oliver av god kvalitet, helst Kalamata
Salt och peppar
Ev mer Olja till stekning

Äter du liberalt kan du även ta ca 100 g palsternacka

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar, blanda oljan och krossad vitlök i en skål och låt kycklingen ligga och dra i oljan medan du skär övriga ingredienser i bitar.

Stek kycklingen i oljan m vitlök. Ta upp kycklingen ur stekpannan.
Fräs lök, aubergine och ev palsternacka i ca tio minuter, smaksätt m salt och svartpeppar.
Blanda ner kycklingen, tomat i klyftor, oliver och fetaost i bitar och låt stå på låg värme några minuter så allt blir varmt.

Servera med sallad

#Köttfärsbiffar#
4 portioner

500 g nötfärs
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 g feta- eller salladsost i smulor
Ca 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och 1/2-1 tsk sambal oelek
Ev vitlök

Rör ihop allt o forma biffar o stek i smör, stek sen 1-2 gula skivade lökar, koka ur pannan med soja o vatten o ev en skvätt rödvin o låt allt puttra ihop 20-30 minuter

Servera med grönsaker, kalla eller varma. T ex Brysselkål, Broccoli, Blomkål...


#Gulaschsoppa#
4 portioner

2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2-300 g nötkött, t ex lövbiff
3 msk tomatpuré utan socker
6 dl köttbuljong, gärna fond
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Ca 2 msk smör till stekning

Strimla köttet och bryn det tillsammans med hackad lök, krossad vitlök och tärnad paprika i en stor gryta.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ca 15 minuter tills köttet är mört.

Servera med smetana och Sesamknäcke (recept på det delade jag i går från lesscarbs.se)

Pannkaka kan ju passa bra som efterrätt till soppan.

Till fyra plättar vispar du ihop ett ägg med 1/2 dl grädde och en rågad tsk fiberhusk, låt svälla någon minut och stek sedan i kokosolja utan smak på båda sidor. Servera med hallon och ev vispad grädde, eller prova någon av Lindahls nya kvarg utan tillsatt socker, blanda i lite smetana eller grädde i kvargen.


Ha en härlig vecka med god nyttig mat!!

Presentation


Carry med morgonteet
Sedan starten med LCHF i september 2014 har jag gått ner 20 kilo och mår fantastiskt bra!!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<<
Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards